1. 8. 2012

Britové vybrali nový nejlepší film. Po půlstoletí to není Občan Kane

Každých deset let se sejde Britský filmový institut a jím vybraní kritici z celého světa. Jmenují "nejlepší filmy všech dob" pro časopis Sight & Sound. Poslední půlstoletí žebříčku pravidelně dominoval mistrovský Občan Kane Orsona Wellese. Během následujících deseti let se ale musí novinový magnát Charles Foster Kane smířit s druhým místem. Kdo ho sesadil z trůnu?


O výsledku ve prospěch Vertiga, thrilleru Alfreda Hitchcocka, rozhodlo pouhých 34 hlasů, což vzhledem k tomu, že padlo jméno více jak dvou tisíc filmů (hlasuje skoro devět stovek lidí, každý uděluje od jednoho do deseti bodů deseti filmům), znamená velmi těsný výsledek.

Prvních deset míst:

1. Vertigo (goldie)
2. Občan Kane (goldie)
3. Příběh z Tokia
4. Pravidla hry
5. Východ slunce (goldie)
6. 2001: Vesmírná odysea (goldie)
7. Stopaři
8. Muž s kinoaparátem
9. Utrpení Panny orleánské (goldie)
10. 8 1/2

Nejnovější snímek z žebříčku, Vesmírná odysea z roku 1968, naznačuje, že skupina odborníků zaštítěná BFI si cení časem ověřených kvalit. BFI je ostatně často vytýkána právě neochota zařazovat filmy, u jejichž uvedení do kin byl kdokoliv ze současných diváků naživu. Americký filmový institut je méně zahleděný do minulosti. Sice mu rovněž vévodí Občan Kane a většinu z britské desítky bychom v něm také nalezli, ale prostor se vždy najde i pro (relativně) novější tituly.

Nakonec dodejme ještě "volbu režisérů", kdy byly vybrání ti hlasující, kteří někdy šéfovali celému štábu. Zde si Občan Kane pohoršil rovněž o jedno místo, což mnohé odborníky doslova šokovalo. Zvlášť proto, že ho trumfl jiný film než v celkovém žebříčku. (Dvakrát se počet hlasů shodoval.)

1. Příběh z Tokia
2. 2001: Vesmírná odysea (goldie)
2. Občan Kane (goldie)
3. 8 1/2
4. Taxikář (goldie)
5. Apokalypsa (goldie)
6. Kmotr (goldie)
6. Vertigo (goldie)
7. Zrcadlo
8. Zloději kol

Jak vidíme, režiséři se značně liší. Vertigo nechávají kdesi v závěsu a zahrnují i "mladší filmy".

Co si myslíte o výběru britských odborníků? Je mistrovský thriller lepší než progresivní fiktivní životopis? Co ostatní tituly? A vědí režiséři něco líp?

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!