22. 7. 2012

Top - Dua, dvojice, parťáci

Stejně jako v tolika dalších případech, i na poli dvojic, parťáků, přátel, souputníků a dalších uskupení dvou lidí rozpohybované obrázky realitu bez problému trumfují. Dvojice přátel jsou ve filmu o něco pevnější, o něco zábavnější a o něco zajímavější, než na jaké jsme zvyklí.


Vždyť i z jejich nejhorších hádek srší pohoda! A pokud se rozejdou ve zlém, má to rozhodně větší styl než nějaké trapné uraženectví. Pojďme se tedy podívat na dvě desítky nejlepších filmových dvojic (ne však mileneckých), co nás napadly.

Aleee

Asterix a Obelix
Asterix a Obelix baví především dětské diváky už několik desítek let, a to na poli animovaných i hraných filmů. Nesourodá dvojice Galů, kteří bok po boku statečně bojují proti římským kolonizátorům, je kontrastní především díky svému vzhledu. Statný Obelix, mající díky pádu do kouzelného nápoje sílu jako hrom, je ideálním parťákem chytrému Asterixovi. Jejich dobrodružství, vycházející z populárního komiksu, jsou mnohdy šílená.

Célina a Julie
O tomto filmu z dílny Jacquese Rivetta se říká, že je jakousi francouzskou obdobou našich Sedmikrásek. Atmosférické dílo plné narážek představí dvojici potrhlých dívek, které jsou drzé, zábavné, ale především své. Knihovnice Julie potkává kouzelnici Célinu. Obě snědí čarovný bonbon a dostanou se tak do tajemného domu. Dobrodružství může začít. Filmová kombinace fantazie a reality je hravá a mnohoznačná.

Dr. Jekyll a pan Hyde
Dr. Jekyll a pan Hyde jsou hlavními postavami, vlastně hlavní postavou mnoha filmů. Jedním z nejúspěšnějších snímků podle slavné Stevensonovy předlohy je však Flemingova verze z roku 1941. V hlavní roli se zde objeví Spencer Tracy. Dvojrole doktora Jekylla, jenž na sobě vyzkouší látku, kterou objevil a která člověka změní v zrůdu páchající zlo (pan Hyde), se zhostil na výbornou.

Joe a Jerry
Wilderova bláznivá komedie Někdo to rád horké se nemusí chlubit jen Marilyn Monroe. Naopak. To Tony Curtis a Jack Lemmon alias Joe a Jerry neboli Josefína a Dafné stojí za pozornost. Je radostí sledovat, s jakou samozřejmostí a grácií oba herci ztvárnili dvojici muzikantů, kteří se stali svědky zločinu a musejí tak před gangstery prchat v ženských převlecích. Distingovaný, elegantní Joe a legračnější Jerry se skvěle doplňují a symbióza mezi nimi je neuvěřitelná.

Jules a Jim
Truffautova klasika, řadící se k francouzské nové vlně, vypráví příběh dvou mužů - kamarádů a zároveň soků. Panuje první světová válka. Jules a Jim tvoří dvojici, která je, jak už to tak bývá, značně rozdílná. První jmenovaný je typický introvert, ten druhý naopak extrovert. Oba se zamilují do stejné ženy. Není se čemu divit, Catherine je krásná, přitažlivá. Truffaut si zde nachystal půdu pro to, aby rozehrál drama na téma lásky a přátelství a pokusil se tak vyřešit nejednu palčivou otázku.

Laurel a Hardy
Laurel a Hardy patří mezi jednu z nejklasičtějších filmových dvojic. Stali se hlavními hrdiny spousty snímků a jejich podoba je tak ikonická, že snad není diváka, který by si při vyřčení jejich jmen představil někoho jiného než právě dva muže v oblecích a buřinkách. Jednoho štíhlého, druhého při těle a s knírkem. Jejich komediální výstupy se staly náplní mnoha úspěšných grotesek, které diváky baví už několik desítek let.

Marie I a Marie II
Dvě Marie. Tak různé, a přitom mají tolik společného. Věra Chytilová ve svých Sedmikráskách publiku představila dvojici mladých žen, z nichž jedna je krátkovlasá blondýna a druhá dlouhovlasá tmavovláska. Obě jsou hezké, proto jim všechny nekalosti prochází. Svět považují za zkažený, rozhodnou se pro jeho destrukci a začnou si v ní libovat. Jejich eskapády a radost, s jakou využívají hloupých postarších pánů, musí potěšit nejednu škodolibou ženskou divačku.

Stursky a Hutch
Dvojice filmových detektivů v podání Bena Stillera a Owena Wilsona se stala výkladní skříní stylové akční komedie z nedávných let, navazující na seriál ze 70. let minulého století. Rozdílnost hlavních hrdinů se v tomto případě stává osvědčeným katalyzátorem děje. Horlivý workoholik Starsky musí utvořit profesní dvojici s flegmatickým kolegou Hutchem. Ani jeden není ze spolupráce nikterak nadšený. Jenže práce na společném případu dokáže i tak odlišné hrdiny sblížit.

Thelma a Louise
Protřelá servírka Louise a její poddajná kamarádka Thelma se vydají na víkendový výlet. Klasická road movie vypráví příběh dvou životem zkoušených žen a obsahuje nejednu výpověď o současném světě. Zdánlivě poklidná cesta, jejímž cílem bylo na chvíli zapomenout na starosti všedního dne, se však jako mávnutím kouzelného proutku mění v drásavé drama. Ženské hrdinky v tomto filmu hrají prim. Chvályhodné je, že se jedná o kvalitní snímek, který z kamarádek na život a na smrt nedělá slepiciózní bytosti.

Vinnetou a Old Shatterhand
Nejen pro československé diváky je Vinnetou Pierra Briceho ikonickou postavou. Trochu zidealizovaný pohled na problematiku dnes táhne především kvůli nostalgii, kterou vyvolává. Evropská verze žánru western a adaptace klasických mayovek funguje také díky přesnému obsazení. Vinnetou a Old Shatterhand, přátelé na život a na smrt, jsou jednou z nezapomenutelných dvojic velkého plátna.

xxmartinxx

Frodo Pytlík a Sam Křepelka
Ano, říkali jsme milenecké páry ne, ale u Froda a Sama uděláme čestnou výjimku, protože si muchlovačky nechávali mimo kameru, ačkoliv jsme o nich nikdo nepochyboval. No dobře, přestaňme si z čistého přátelství na život a na smrt dělat legraci, Frodo a Sam coby dvě z celého ansámblu archetypálních postav prstenové trilogie měli nárok na jistou přetaženost. Tu jsme jim odpustili, protože byla na místě a sloužila odvyprávění jednoho z největších příběhů, co se dostal na plátna.

Sherlock Holmes a dr. John Watson
Klasická dvojka. Naší topce poslouží Ritchieho verze, na níž je zajímavé, že se Watson stává víc než okrajovým sidekickem, co je přítomný jen proto, aby si Holmes nepovídal sám se sebou. A ačkoliv vůči zatím dvoudílné sérii bychom mohli nad kvalitou pochybovat, samotné duo v čele ztělesněné Robertem Downey Jr. a Judem Lawem nemá chybu. Psychopatický detektiv a otrávený doktor tu hláškují o sto šest a pověstná "buddy chemie" pracuje naplno.

Derek Zoolander a Jeníček
Dvojka profesionálních modelů nesmí chybět. Zprvu nepřátelé na život a na smrt se nakonec spojí proti spolku zlých módních návrhářů, kteří tajně ovládají svět už desítky let. Stupidní parodická komedie záměrně shazuje sebe i svůj svět, aby v době, kdy žánr likvidovala odpudivá série Scary Movie, kvůli níž se zapomínalo na to, že parodie mohou (mají) být i chytré, navrátila diváctvu naději. Podívaná jistě ne pro každého, ale fanoušky si jistě najde.

Rocky Balboa a Apollo Creed
Rovněž nepřátelé, co si k sobě našli cestu. Jim to trvalo celý jeden film a kousek. Tím pevnější ale parťáctví bylo. Když pak Apollo zemřel, Rocky byl připraven svrhnout celý Sovětský svaz, a to už něco znamená. Nakonec si vztek vybil jen na Ivanu Dragovi. Série o Rockym takto budovaným vztahem docela překvapila. Málokdy se v tak "jednoduchém" žánru jako sportovní drama postavy natolik vyvinou.

Jay a Tichej Bob
Největší trademark Kevina Smitha. Jay a Tichej Bob (který má většinou nejdelší monolog ve filmu) spojují většinu jeho tvorby, jsou tudíž extrémně populární. Výstřední dvojku užvaněného dlouhána a tajemného kliďase s tváří samotného režiséra pojí zřejmě nezničitelné přátelství. Jak se k sobě tihle dva dostali, to by zřejmě stálo za další film. A kdo ví, třeba se ho dočkáme - Smith už by se svou stagnující kariérou měl něco dělat.

Martin Riggs a Roger Murtaugh
Další nesourodý páreček. Asi i proto tvoří nekorektní policajt s tváří Mela Gibsona a utahaný, věčně čekající na důchod Danny Glover další extrémně populární dvojku, jejíž buddy chemie se stala vzorem pro tolik následovníků. Smrtonosná zbraň je hlavně díky skvěle vyprofilovaným postavám dodnes považována za vzor pro uvolněné akčňáky. Asi je škoda, že jich dnes vzniká tak málo.

Tyler Durden a Tyler Durden
Edwardu Nortonovi a Bradu Pittovi to v Klubu rváčů nakonec moc neklape. Což zřejmě plyne z toho, že nejvíc se člověk stejně hádá se sebou samým. Kultovní pecka Davida Finchera uchvátila a strhla většinu z těch, co ji viděli. Ústřední herecké duo na tom má samozřejmě lví podíl, protože podobně šílenou hru parťáctví, podrazů a šokantní pointy by průměrní herci a průměrně napsané postavy utáhli jen těžko.

C3PO a R2D2
I mezi stroji může vzniknout přátelství, jak je vidno. A jakkoli v nové trilogii s jejich osudy i povahami Lucas docela zatočil, v té staré nebyl snad nikdo, kdo by si otravného C3PO a "namachrovaného" upípaného R2D2 nezamiloval. Hned v Nové naději šlo navíc skoro o postavy hlavní, protože okolo MacGuffinu v útrobách R2D2 se točil celý příběh. Lucas se netají, že se pro jejich vznik nechal inspirovat od dvou podobných postav v Kurosawově filmu Tři zločinci ve skryté pevnosti, takže není divu, že někdy průpovídkami připomínají japonský humor.

Tulák a The Kid
Některé dlouho filmy Charlieho Chaplina skýtají překvapivé množství emocí. Jedním z nich je i The Kid, kde se pověstný Tulák stará o malého chlapce s krycím jménem The Kid. Neobyčejné přátelství v neobyčejně krásném filmu by už dnes nešlo napodobit, kinematografie už asi na zobrazování tak jednoduchých a bezprostředních emocí moc pokročila. Někdy to člověka až zamrzí.

Elwood Blues a Jake Blues
Tihle bráchové mají sakra velký styl. V rytmu blues tráví veškerý svůj čas a neumějí si představit, že by tomu bylo jinak. Nečekaně stylizovaná jízda Johna Landise dnes relativně zapadla a možná není vybroušená do úplné dokonalosti, ale svým pojetím a nezpochybnitelným šarmem ovlivnila značné množství pokračovatelů. Návrat na přelomu tisíciletí už tak slavný nebyl, přesto stojí za to mít tyhle dva bráchy rádi.

Butch Cassidy a Sundance Kid
Kultovní dvojice nerozlučných parťáků, kteří spolu žili divoký život a nakonec je čeká snad už jen divoká smrt. Paul Newman a Robert Redford v ukázce filmového přátelství v té snad nejčistší podobě. Snad ani není možné se během sledování jejich eskapád nenakazit tou úžasnou atmosférou divokého západu. Co na tom, že jde o zloděje, koho to zajímá? Tenkrát to přece byla obživa jako každá jiná. A jestli ne, po tomhle filmu se tomu chce věřit.

Další vydání série TOP

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!