16. 4. 2012

Titanic má dvě miliardy. Kolik je to vlastně peněz?

Titanic Jamese Camerona je precizní film, o němž lze s jistotou říct, že by ho nedokázal potopit ani Bůh. Drží se na předních místech výdělečnosti jak bez započtení inflace (2. místo celosvětově), tak i s ním (v USA 5. místo, Avatar je až 14.). Díky obnovené premiéře navíc jako druhý film v historii pokořil bájnou metu.


Tou jsou dvě miliardy dolarů z celého světa. Železný Jim se tak znovu potvrzuje jako král pokladen, protože zatímco ostatní jsou u vytržení z překročení jedné miliardy (i když se musíme smířit s tím, že kvůli inflaci už těch 9 nul není takové terno), on sám a jediný již dvakrát pokořil dvojnásobek, což už výjimečné rozhodně je.

Titaniku se to samozřejmě podařilo až díky obnovené 3D premiéře (stejně to Skrytá hrozba jako první Star Wars dotáhla k jedné miliardě). Nutno dodat, že největší překvapení je extrémně vřelé přijetí v Číně. převážně díky ní (a samozřejmě USA) už konverze utržila 200 minionů

Pro zajímavost dodejme, že Američané neřeší, že dolary dnes a dolary tenkrát mají jinou váhu. Takže běžně uváděné žebříčky, které tvrdí, že Avatar je nejvýdělečnější film všech dob, Titanic druhý a Temný rytíř (potažmo poslední Harry Potter celosvětově) třetí, vlastně nedávají moc smysl. Vlastně je to jako porovnávat sumy v různých světových měnách.

Pokud by inflaci řešili, Jih proti Severu by s 1,6 miliardy pouze z USA jen tak někdo nepřekonal. Stejnou úctu budí přepočítaná položka prvních Star Wars (1,4) a překvapivě dnes již ne moc známého muzikálu Za zvuku hudby (1,1). Velmi v závěsu se schovává E.T., pak až Cameronův Titanic s dnešní jednou miliardou (tehdejšími šesti sty miliony). Nicméně na to, že byl uveden až ke konci 90. let, kdy byla konkurence zásadně vyšší než ve třicátých až osmdesátých letech, je to pozice stále obdivuhodná.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!