10. 3. 2012

Top - Černoši ve filmu

Filmové umění od počátků ovládají běloši, a proto je kinematografie zatížena mnoha stereotypy co se zobrazování různých minorit, černochy nevyjímaje, týče. Nejprve nebylo přípustné, aby se černoši na plátně objevili, zastupovali je tudíž namaskovaní běloši. Pak měli jasně dané pole působnosti v podobě šablonovitých rolí. Po druhé světové válce se situace začíná zlepšovat, v 60. letech se afroameričtí režiséři mohou podílet na velkých hollywoodských projektech, postavy se stávají různorodějšími.

70. léta se nesou ve znamení boomu. Je to afroamerické publikum, které Hollywoodu pomáhá překlenout hlubokou krizi. Dnes je situace takřka růžová. Například nadílka Oscarů pro afroamerické herečky v posledních letech je pozoruhodná. Následující text neberte jako normativní přehled černošských postav ve filmu, ale jako krátký exkurz mezi ně. Rozhodně není možné reflektovat všechny, na mnohé se nedostalo, ale prostor máte i vy v komentářích.

Gus – Zrození národa
Gus, představovaný bělošským hercem s začerněnou tváří, je prototypem násilného sexuálního maniaka a naplňuje jeden ze zažitých stereotypů. Epický příběh odehrávající se během americké občanské války se stal terčem restrikcí, protože dokonalá forma Zrození národa utlumovala traktovaný rasismus. I tak se ale z filmu stal hit, na který se dodnes nezapomnělo.

Hoke Colburn – Řidič slečny Daisy
Hoke v podání Morgana Freemana je neskutečný sympaťák. Milý a laskavý, obětavý, pracovitý. Jemu i jeho vzájemnému sbližování se slečnou Daisy nelze nefandit. Problematika rasismu je, i když se film odehrává v 50. letech minulého století, spíše odsunuta do pozadí.




Sweetback – Sweet Sweetback's Baadasssss Song
Úspěšný, dnes už ale pozapomenutý snímek z nezávislé produkce a zástupce žánru blaxploitation představuje Sweetbacka, černocha žijícího v Los Angeles, který se živí jako pornoherec. Afroamerická postava je zde ukázána jako okolím nepodrobená a rázná. Film staví Sweetbacka na piedestal a sám vyznívá radikálně vůči snahám o uklidnění situace v Americe na přelomu 60. a 70. let.

Deloris Van Cartierová/Sestra Marie Clarence – Sestra v akci
Whoopi Goldbergová byla jednou z prvních afroamerických hereček, které se opravdu proslavily. Její postava rázné zpěvačky, jež se musí ukrývat v klášteře mezi jeptiškami, kde si krátí dlouhou chvíli prací ve sboru, se díky mnoha opakováním v televizi stala nezapomenutelnou.



Patricia 'Pinky' Johnson – Pinky
Pinky je černoškou, která se však narodila bílá, takže její původ zůstává dlouho skryt. Když ale přijíždí za svou babičkou, musí díky příslušnosti k černošské rase čelit mnoha útokům. Přesto se nevzdává, snaží se okolí pomáhat a být mu dobrým vzorem.




Wilhelm – Manderlay
Lars von Trier předkládá rasovou problematiku a téma otroctví nesmírně sugestivním způsobem i díky zvolené strohé formě. Wilhelm je starým a moudrým otrokem, který nad ostatními vyčnívá. Jedná se dost možná o nejzásadnější postavu filmu.




Mookie – Jednej správně
Brooklyn není dobré místo k životu. Své o tom ví i Mookie, který se může radovat alespoň z toho, že našel práci. Jeho postava roznašeče pizzy je jakýmsi průvodcem celého filmu a pojítkem mezi všemi lokacemi a scénami. Portrét života v černošském ghettu 80. let, režisér Spike Lee v hlavní roli Mookieho, doutnající problematika rasismu.

Mammy – Jih proti Severu
Hattie McDanielová za svou roli Mammy získala jako první Afroameričanka Oscara. Její postava je však opět jeden velký stereotyp. Robustní, asexuální služka, přitom energická a prostořeká. Svou svěřenkyni Scarlett však nadevše miluje a v mnohých chvílích je jí více matkou než služkou.


Lando Calrissian - Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder
George Lucas byl po prvním filmu Star Wars, který v roce 1977 přišel do kin, kritizován za absenci černošských postav. V pátém díle, druhém uvedeném filmu, to napravil. Lando se zpočátku jeví negativně, nakonec se ale přidává na stranu povstalců a stává se přítelem Hana Sola. Mohli bychom to považovat za předzvěst dnešní běžné praxe umístit preventivně alespoň jednoho černocha skoro do každého amerického filmu.

Nana Peazantová – Dcery prachu
Dcery prachu jsou ženským filmem o černých ženách. Mužské postavy se zde skoro nevyskytují. Nana je stará vůdkyně rodinného klanu, jenž se právě ocitá na rozcestí. Odstěhovat se, nebo ne? Režisérka v její postavě boří zažitá klišé. Už svou fyziognomií se Nana naprosto nepodobá dávným robustním černým ženám, které měly podobné úlohy v jiných filmech.

John Prentice – Hádej, kdo přijde na večeři
Sidney Poitier se po tomto filmu stal hvězdou a byl to on, kdo pomohl celé afroamerické komunitě prosadit se. Jeho postava Johna je vzdělaným lékařem, který si má brát bohatou bělošku. Na rozdíl od jiných černošských hrdinů není vášnivý až animální, naopak je zdrženlivý a všestranně kladný. Film sám pak s sebou přináší jisté poselství.

James Darrel Edwards III./Agent J – Muži v černém
Will Smith jako schopný agent se v akční sci-fi komedii výborně doplňuje se svým hereckým kolegou Tommy Lee Jonesem. Hláškující a cool černoch, to je obrat o 180 stupňů. Vtipný, pohodový a oddychový film se zažitému stereotypu rovněž vymyká. Kdeže je například dřívější rasismus.


Mede – Mandingo
Snímek pohlíží na problematiku otroctví, ale jinak. Mandingo zobrazuje jeho krutost, ale jako film zapadl. Přesto je pro představu důležité postavu Medeho, atletického bojovníka a milovníka, který svede paní domu, s níž možná dokonce čeká dítě, uvést.




Sylvia Landryová – Within Our Gates
Němé drama z 20. let je dílem černošského režiséra Oscara Micheauxe. Jedná se o jeho odpověď na Griffithovo Zrození národa. V centru dění stojí mladá černoška, na jejímž osudu Micheaux demonstruje svůj pohled na věc. Černoši jsou dle něj utlačováni. Film jako takový je důležitý především z historického hlediska.

Tre Styles – Chlapci ze sousedství
Film z ghetta. Snímek až mrazivě pravdivý. Tre je chytrý černošský dospívající chlapec, který má na rozdíl od svých kamarádů štěstí, protože je synem uvědomělého otce. Jako jediný tak může zvrátit svůj osud. Dostat se pryč a začít žít vlastní a lepší život.




Carmen Jonesová – Carmen Jones
Původem německý režisér Preminger pojímá Bizetovu klasickou látku po svém. Z Carmen udělá černošku a posune vyznění filmu. Afroamerická žena je zde však vášnivá a muže zničující, jak zákon Carmen káže.





detektiv Axel Foley – Policajt v Beverly Hills
Eddie Murphy jako svéhlavý policista, který leze svým přístupem svému šéfovi na nervy. Kultovní, cool, legenda. Podobné přívlastky se hodí k filmu i Murphyho postavě.






Tom Robinson – Jako zabít ptáčka
Jedna z klasik dle knihy Harper Leeové. Opět se zde objevuje téma rasismu a jeho krutých důsledků. Ze znásilnění mladé bělošky je samozřejmě obviněn černoch. Naštěstí se na scéně objevuje Gregory Peck jako svědomitý právník, který tuší, že nic není černobílé. Soudní drama, kde je v sázce jeden možná nevinný život, může začít.

Paul Rusesabagina – Hotel Rwanda
Snímek trochu z jiného soudku, neboť pojednává o událostech netýkajících se euroamerického světa. Africká genocida je nám přiblížena na osudu spořádaného otce rodiny, který se stará především o blaho své rodiny. Nakonec se ale neplánovaně stává tím, který se stane zachráncem tisíců lidí. Ideální prototyp černého spasitele.

Blacula – Blacula
Trochu úsměvná variace na klasického Draculu s černochem jako Blaculou v čele. Další snímek z řady blaxploitation a také dílo, které po vzoru ze 70. let cpe černochy naprosto všude. Vyvrcholení zmíněného trendu a kultovní horor.




Další vydání série TOP

Aleee
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!