24. 11. 2011

Cronenbegovy plány: Od Pattinsona k druhým Příslibům

David Cronenberg patří mezi nejzajímavější režiséry. Jeho thrillery, které si hrají s psychologií, ale klidně i s brakem, ovlivňují kinematografii už desítky let. Přesto nejde o filmaře, jenž by už řekl své poslední slovo a točil dál jen ze zvyku, aby nás nudil a přesvědčoval o tom, že patří do starého železa. Jeho další projekty se vyplatí vyhlížet, protože mezi nimi pořád bývají zajímavé a originální snímky.


V první řadě se musíme smířit s tím, že plánované další Mouchy, ke které už i napsal scénář, se ve vší pravděpodobnosti nedočkáme. David nakonec sám vycouval, protože po promyšlení nepovažoval návrat k starému tématu za užitečný. Snímek, který nebyl ani remake, ale ani pokračování, byl na dobré cestě, ale většinou nemainstreamového režiséra prý odradilo tlačení Foxů, kteří na značce chtěli co nejdřív vydělat co nejvíc.

Mnohem pravděpodobnější je vznik druhých Východních příslibů, o kterých se také uvažuje už docela dlouho. Scenárista Steven Knight už nadhodil hned několik námětů a Cronenberg se ničemu nebrání. Hlavní hrdina Nikolai se tak má vrátit do Ruska, aby vyrovnal účty. Důležité ale je, aby se příběh zamlouval Viggo Mortensenovi, protože bez něj dle Davida nemá nic smysl, což je logické.

Zatím budeme čekat na letošní A Dangerous Method a následující Cosmopolis, který se do kin vydá příští rok. Obzvlášť druhý jmenovaný kousek bude zajímavý pro větší množství diváků, protože v něm Cronenberg využije Roberta Pattinsona, což může být v jeho podání perverzně zábavné.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!