5. 8. 2011

Může mít dnes i Oscara každý? A co Potter?

Osmý Harry Potter je úspěch. Divácký, což se dalo očekávat, ale i kritický, což je mně osobně záhadou, ale nejsem tu od toho, abych to popíral. S 97% na Rottentomatoes.com jde dokonce o nejlépe přijatý snímek série. K tomu připočtěme, že je to nejvýdělečnější díl. Ano, tabulkově je osmý Potter dokonalý, což ale Warnerům nestačí. Oscarů se jim zachtělo!


Osobně si myslím, že je to trochu s křížkem po funuse. Harry Potter nevyhrál za těch deset let jediného Oscara. Párkrát byl nominován (devětkrát), ale jen v technických kategoriích. Warneři se přesto rozhodli snímek akademii "vecpat".

Přibližme si nejprve, jak Oscary fungují: Není žádným tajemstvím, že jsou tak trochu americkou verzí porcování medvěda. Nejzlejší jazykové tvrdí, že jde o firemní večírek, kde se parta známých poplácá po zádech a rozdá si předem zajištěné ceny. Není tomu tak doslova - boj na Oscarech stále existuje. Jen to není boj mezi jednotlivými filmy, ale jednotlivými studii, což celou soutěž maličko znehodnocuje, nebo naopak staví do úplně jiného světla. Podle úhlu pohledu.
Zatímco mezi konkurencí jde o souboj na život a na smrt, mezi "sesterskými" filmy jde o zdvořilé ustupování z cesty, domlouvání a snahu, aby se co nejméně křížili favorité.
Docílit toho není těžké - aby byl totiž film/filmař nominován, musí to nejdřív studio chtít - akademici sami z hlavy nikoho nenominují. Nikdy. Vybírají na základě něčeho jako "letáků", které jsou jim předloženy a které tiskne produkce filmu. A když si studio nepřeje, aby byl ten či onen nominován, jednoduše "letáky" nenatiskne. Když si to naopak přeje hodně, přidá k letákům dárkové koše, auta, dovolené... fantazii se meze nekladou. (Nejde o uplácení, není to tajné, je to prostě podlézání. Akademici se nikdy ničemu nezavazují a nominují z vlastní vůle - jde o snahu se jim vetřít do přízně.) Když producenti opravdu moc chtějí (ale musejí to dělat jen jednou za čas), dokáží dokonce snímek přehodit do jiného roku, aby mu zvýšili šance (Crash).
Když už je film jednou nominován, jde čistě o "psychický nátlak". Musí se vyvolat atmosféra, že ten či onen snímek/filmař má, prostě má vyhrát. Letos měla tento status nutného vítěze Natalie Portman, vloni Smrt čeká všude, ale to jsou samozřejmě ty případy, kdy se to povedlo do extrému - tak zjevné to očím pozorovatele není vždy.
Jít na to stejně ostře jako při nominacích se nedoporučuje - letos se na veřejnost dostala zpráva o producentovi Královy řeči, kterak obvolává akademiky a tahá z nich hlasy, což preference snímku, který byl v té době už favoritem, tak nějak snížilo (víme, že nakonec to na vítězství stačilo). V době, kdy jsou nominace venku, a kdy už se o průběh někdo zajímá, zkrátka švestičky ze zahrádky nejsou vhodné.
Nutno dodat, že při tom všem si pořadatelé stále hlídají, aby ceny Akademie ještě občas dokázaly překvapit, což si při tom všem, co se děje v zákulisí, zaslouží obdiv.

Taková pořádná oscarová kampaň má tedy i vlastní rozpočet, myšlenku a cestu, což nás právě přivádí zpět k Harry Potterovi. Jeho kampaň se totiž podle Variety plánuje ve velkém. Spolu s Harrym se Warneři chystají pořádně zviditelnit Clinta Eastwooda (Hoover, o kterém stále nic nevíme), Stevena Soderbergha (Contagion) a Stephena Daldryho (Extremely Loud and Incredibly Close), nicméně něco vecpat tomu Potterovi chtějí v první řadě. Prý je v plánu připomenout osud Pána prstenů, kdy třetí díl získal prakticky víc Oscarů, než měly předchozí dva dohromady. Zřejmě něco ve smyslu "když mohli oni, můžeme my taky".
Není to špatná taktika a může vyjít. Sice je jasné, že jedenáct Oscarů nepadne, Potter je přece jenom jiná liga, ale osobně jsem si skoro jist, že si nějakého plešouna za to, že jsme to s ním vydrželi deset let, odnese. Spíš si ale tipuju, že to bude jen nějaká ta technika, která, upřímně, vlastně nikoho nezajímá. Udělat z Pottera ceněnou sérii je zkrátka trochu pozdě - k tomu všemu, co jsem o Oscarech uváděl, je nutné si připomenout, že akademici jsou (někdy díky Bohu, někdy proboha) navíc docela srabi.

Jako perličku nakonec si řekněme, že letos vyhraje Oscara legendární moderátorka Oprah Winfrey, maskér Dick Smith, jenž pracoval s Formanem na Amadeovi, a herec James Earl Jones, který, ačkoliv hrál v padesátce filmů včetně Divnolásky, zůstane nejvíc v paměti jako hlas Darth Vadera. Tito si Oscara odnesou za speciální kategorie, bude jim navíc udělen mimo hlavní večer. Přesto gratulujeme.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!