29. 5. 2006

Ve Zlíně český film nakonec bude

Čeští tvůrci a producenti se rozhodli pro vstřícný krok a oznámili, že s ohledem na dětské diváky ponechají projekce českých filmů na MFF ve Zlíně. „Nechceme být obviňováni z toho, že si bereme dětské diváky jako rukojmí“, uvedl režisér Rafťáků Karel Janák. „Chceme jen upozornit veřejnost na situaci, do které politici dostali český film.“

Přestože soutěžní filmy Anděl páně a Rafťáci, za kterými stojí Česká televize a Nova, potvrdily festivalu účast v soutěži, tvůrci s tím nesouhlasí. „Nechci aby můj film byl součástí zpochybnitelné soutěže. Přebírat jakoukoliv cenu by mě pak vůbec netěšilo“, řekl Jiří Strach, režisér filmu Anděl páně.

Zrušeny budou projekce filmů, které se konají ve večerních a nočních hodinách. Producenti filmu Fimfárum 2, Martin Vandas a Aurel Klimt, potvrdili zrušení projekce na slavnostním zahájení festivalu v pondělí 29. května 2006. Stejně tak zrušil obě dvě projekce filmu Štěstí producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ.

Další české filmy, které se měly zúčastnit soutěže debutů a přehlídky zemí Visegrádu, „Restart“, „Sluneční stát“, „Ještě žiju...“ a „Žralok v hlavě“, zrušily účast v soutěžích o festivalové ceny, ale ponechaly projekce pro diváky.

Tvůrci a producenti českých filmů poděkovali programovému řediteli festivalu Petru Kolihovi za pochopení, a vyzvali ho, aby jim umožnil vystoupit na oficiální tiskové konferenci festivalu a vysvětlit jejich postoj.

Veronika
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!