24. 5. 2011

Cannes, Trier, Hitler a ti ostatní..

22. května byl zakončen 64. ročník jednoho z nejslavnějších filmových festivalů - festival ve francouském Cannes. Letošní filmová přehlídka byla zahájena 11. května novinkou Woodyho Allena Půlnoc v Paříži a v hlavní soutěži nabídla rovných dvacet snímků, mezi nimiž byste našli mimo jiné i nejčerstvější kousky Akiho Kaurismäkiho nebo Pedra Almódovara.



Nutno podotknout, že ani jeden z nich porotu neokouzlil natolik, aby si ze slunné Francie odvezl taky nějakou statutární cenu. Zmíněné porotě letos předsedal americký herec, držitel dvou Oscarů Robert de Niro. Pod jeho vedením o cenách dále rozhodovali herci Jude Law, Uma Thurman a Martina Gusman, režiséři Olivier Assayas, Mahamat-Saleh Haroun a Johnnie To, producentka Nansun Shi a spisovatelka Linn Ullman, dcera slavných rodičů Liv Ullmann a Ingmara Bergmana.



Vítězem letošního ročníku a držitelem Zlaté palmy se stal snímek filmového básníka Terrence Malicka Strom života, který vypráví o životě muže, jenž musí v dětství čelit despotickému otci a v dospělosti tíze životních voleb a složitosti lidského bytí. Film, ve kterém hlavní role ztvárnili Brad Pitt, Sean Penn a Jessica Chastain, prý přítomné novináře příliš neoslnil, ale v prvenství mu to nezabránilo.



Získat cenu za nejlepší herečku naštěstí Kirsten Dunst nezabránil ani nejdiskutovanější skandál festivalu. O ten se postaral Lars von Trier, který během rozhovoru zmínil cosi o Hitlerovi a Židech a byl za to z festivalu vyhoštěn, i když každý rozumný člověk by pochopil, že smysl Trierových vět byl někde úplně jinde. Snímek Melancholia, kde hrozí střet nejen dvou planet ale také dvou sester, nicméně ukázal, že hrát v Trierových "depresivitách" znamená v Cannes téměř jistý hereččin úspěch - své už o tom vědí Björk (Tanec v temnotách) a Charlotte Gainsbourg (Antikrist).



Cena pro nejlepšího herce putovala patrně k nejoriginálnějšímu filmu, který bylo možno v Cannes zhlédnout. Francouzský herec Jean Dujardin byl oceněn za film The Artist, který je poctou němým filmům a je natočen zcela v jejich stylu - beze slov a černobíle. A pokud se podíváte na trailer, až do spatření známých tváří si nebudete jisti, zda náhodou skutečně nekoukáte na dobový snímek - iluze je to dokonalá.



Za nejlepšího režiséra byl vyhlášen dánský tvůrce Nicolas Winding Refn za film Drive. Hlavní roli v něm ztvárnil Ryan Gosling, který by se měl objevit také v Refnově předělávce známé sci-fi Loganův útěk. Nejlepší scénář měl podle poroty izraelský film Hearat Shulayim vyprávějící o rivalitě mezi otcem a synem - dvěma profesory Hebrejské univerzity v Jeruzalémě.



Bratři Jean-Pierre a Luc Dardennovi, držitelé Zlaté palmy za film Dítě, se se svým filmem Le gamin au vélo podělili společně s tureckým snímkem Bir zamanlar Anadolu'da o Velkou cenu festivalu a Cenu poroty si odnesl snímek herečky a režisérky Maiwenn Le Besco s názvem Poliss.


Přehled ocenění:
ZLATÁ PALMA
Strom života

VELKÁ CENA
Bir zamanlar Anadolu'da
Le gamin au vélo

REŽIE
Nicolas Winding Refn / Drive

CENA POROTY
Poliss

HEREC
Jean Dujardin / The Artist

HEREČKA
Kirsten Dunst / Melancholia

SCÉNÁŘ
Hearat Shulayim

2mig1
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!