25. 4. 2011

Top - Přehlédnuté filmy

Každý z nás zná nějaký film, který považuje za nedoceněný, přehlédnutý, nebo prostě ukřivděný. Nejspíš ne jeden. Dělat ale jejich seznam není snadné. Existuje jich totiž strašně moc a těžko říct, kde vlastně leží hranice "nedocenění". Nutno tedy podotknout, že seznam má obsahovat filmy, které mají potenciál u "běžného diváka", ale nebyl proměněn. Pro někoho tedy bude povrchní a zbytečný, protože kdo se na filmy dívá opravdu pravidelně, je nejspíš dobře zná.



Nixon
Vypadá to, že zatímco každý má rád JFK, po Nixonovi ani pes neštěkne. Přitom v něm Oliver Stone vybočil z "jednostranné kritiky čehokoli" a nabízí úžasný biografický snímek, kde Anthony Hopkins předvádí své herecké nadání naprosto s přehledem. S podobným odmítnutím se setkalo i Stoneovo novější W. a člověk si říká, proč svět začal Svědomí Ameriky tak okatě ignorovat.

Network
Je zajímavé, že zatímco za mořem se jedná o dost možná nejznámější dílo Sidneyho Lumeta, u nás v Čechách leží až moc ve stínu 12 rozhněvaných mužů, Serpica a dalších. Těžko se v tom vyznat, asi není kritika televizní kultury dost "naším" tématem. Připravujeme se tak o vynikající snímek se skvělými herci a úžasným scénářem. Stále aktuálnější snímek totiž rozhodně stojí za pozornost.

Titus
Velmi podivná adaptace méně známé Shakespearovy hry od režisérky Julie Taymor málem donutila Anthony Hopkinse seknout s filmařinou. Náročnost natáčení je ostatně vidět z každé minuty. Nicméně stálo to za to. Jedinečná stylizace dělá z tohoto snímku kousek zcela bez srovnání (snad se vybaví jen Luhrmannův Romeo & Juliet). Možná je tohle dílo náročné až moc, protože velmi rychle upadlo takřka v zapomnění. A to je škoda.

RoboCop
RoboCopa má většina lidí zafixována jako nesmyslnou pohádku pro děti. Celovečerák od Paula Verhoevena je ale přesným opakem takové představy. Režisér si jako vždy hraje s pravidly braku, čímž tvoří jedinečnou satiru. Je sice pravda, že studia film částečně změkčila, ale jinak jde stále o skvělou podívanou - rozhodně ne pro děti. Vůbec mám pocit, že svět Paula Verhovena nedokáže docenit. Režisér Základního instinktu a Černé knihy si s tím naštěstí těžkou hlavu nedělá.

Breakfast Club
Za mořem nesmrtelný evergreen, u nás neznámý pojem. Klasika Johna Hughese se ale právem stala prototypem pro teen dramedie a coming-of-age filmy, kde parta studentů řeší smysl života. Opět můžu jen těžko odhadovat, proč se k nám zrovna Breakfast Club nedostal - nikdy to ale není pozdě napravit! Podivně povědomý snímek rozhodně není žádnou vyhořelou, nudnou podívanou, která byla zajímavá leda před lety.

Harold a Maude
Jedinečný náladový snímek Harold a Maude je podivínský, romantický a emo. Těžko se věří, že si ho stále všímá tak málo lidí. Zvlášť v době, kdy jsou všechny tyto věci tak v módě. Svérázný režisér Hal Ashby (například ještě skvělé Byl jsem při tom) v něm bortí tabu, ale stále je veskrze lidský. Takových snímků je málo, je proto velké plýtvání nechat si je uniknout.

Kapsy plné dynamitu
Další velká záhada. Proč je zrovna tento western Sergia Leoneho tím nejméně známým? Slavný Ital ho sice točil v době, kdy už měl westernů plné zuby, ale rozhodně ho nijak neodfláknul. Naopak do něj navíc vložil další motivy, díky kterým jde o originální a plnohodnotný snímek. Prostřední část americké trilogie proto rozhodně má co nabídnout.

Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem
Tím spíš dnes není přáno novodobým Westernům. Filmová báseň režiséra Andrew Dominika s Bradem Pittem v čele je silně nedoceněna a bohužel si jí všimlo docela málo lidí. Možná je to způsobeno i tím, že rozhodně nejde o western v klasickém slova smyslu a značná část lidí tak od filmu odchází neuspokojena. Takhle to dopadne, když je film nepochopen...

Speed Racer
Speed Racer by se dal stále ještě nazvat novým filmem. To by se ale nad ním vody nesměly zavřít tak brzy. Sourozenci Wachowští si svými novátorskými (a tak trochu retro zároveň) omalovánkami zřejmě dovolili moc. Barevný svět plný místy maličko infantilního humoru, ale hlavně úchvatné akce si ale titul "propadák" rozhodně nezasloužil.

Chladnokrevně
Pokud považujete seriál Dexter za originální, měli byste vědět, že myšlení nejhorších zločinců nám bylo přibližováno mnohem dříve. Už od Langova M. Snímek Chladnokrevně z konce 60. let se věnuje dvojici vrahů, kteří brutálně ukončili život celé rodiny. Napínavé drama se skvělými herci by rozhodně nemělo ležet tak moc ladem.

Další vydání série TOP

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!