22. 1. 2011

Hitchcock, Thatcher, Assange i Husajn se chystají

Biografie patří mezi ty nejprestižnější filmy. Získávají se za ně ceny, hodně se o nich mluví a je spoustu způsobí, jak je natočit velmi působivě. Když za a před kamerou stojí schopní lidé, kteří se vyhnou klišé, nemůže to být úplně nepůsobivé. Nevyjde to vždycky, ale když ano, máme tu novou klasiku. A jaká máme teď želízka v ohni?


Alfred Hitchcock byl nejen jedním z nejvýznamnějších režisérů kinematografie, ale i ukázkovým podivínem, jenž si odmítl udělat řidičák, protože měl panickou hrůzu z policistů, se kterými by tak musel přicházet do kontaktu. Neumím si představit lepší osobnost, o které natočit biografii. Scenárista Sacha Gervasi má v plánu rozjet projekt s Anthony Hopkinsem v čele, což je skutečně neuvěřitelně lákavé. Snad to vyjde. Doufejme, že snímek s názvem Making Of Psycho vznikne.


Již před nějakým časem jsme vás upozornili na chystanou biografii železné lady Thatcherové. Ta nabírá jasnějších tvarů a Meryl Streep už dokonce šmejdí po britském parlamentu, kde nasává atmosféru. Jestli si za tuto roli nevydupe toho Oscara, tak nevím za co jiného. I ona si očividně uvědomuje, že rozjuchané muzikály a komedie o kuchařkách jí ho nezaručí, tak se rozhodla vsadit na jistotu. Kdo z nás by jí to mohl vyčítat? Jediné, čeho bychom se stále mohli obávat, je divadelní (muzikálová) režisérka Phyllida Lloyd, která má na svědomí dle diváků (IMDb 6,5/10) i kritiky (53%) jen spíše průměrné Mamma Mia!.


Po The Social Network to bylo jen otázkou času. Svého filmu se zřejmě dočká asi mediálně nejpropíranější člověk současnosti, Julian Assange. Zakladatel ultraskandálního serveru wikileaks, který ze dne na den překopal žurnalistiku. Fincher dokázal, že lze natočit biografii i o dvacátníkovi, takže pro zručného filmaře by nemusel být Assangeův příběh problémem. Jeho podkladem bude kniha Nejnebezpečnější muž na světě (The Most Dangerous Man in the World), která vyjde velmi brzo. Jméno režiséra, natož pak představitele hlavní role, ještě neznáme.


Sacha Baron Cohen si nedá pokoj. Po Ali G, Boratovi a Brunovi chystá další útok. Ve filmu The Dictator na motivy knihy samotného Saddáma Husajna (přesněji řečeno sepsanou podle jeho poznámek a příkazů). Jistě nečekejme její přesný přepis. Naopak, věřil bych spíš další smršti kontroverzního humoru. Můžeme jen doufat, že Cohen ví co dělá a nebudou na něj nakonec padat nadávky. A bomby. Pokud jsou věci, které by se měly nechat být, on je očividně nezná. Mnoha lidem to jistě imponuje a my můžeme být jen zvědaví, s čím se v roce 2012 setkáme v kinech. Příběh odehrávající se v 8. století, jehož hlavní hrdina bude stylizován do Saddámovi podoby, opět zrežíruje Larry Charles. Půjde jistě o biografii silně neautorizovanou, tím si můžeme být jistí.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!