31. 12. 2010

Nejlepší filmy roku 2010 + Shrnutí filmové sezóny

Jako každý rok, i letos dalo pár chytrých hlav z naší redakce hlavy dohromady a vybraly nejlepší filmy z uplynulého roku + nějaké to další harampádí. Výsledkem je tento megačlánek který máte před očima. Můžete nesouhlasit, můžete oponovat, můžete připomenout, na co jsme zapomněli, ale svůj názor si určitě nenechte pro sebe.


Je na první pohled jasné, že letošní filmové sezóně dominovala silná čtveřice filmů, které naši redakci zaujaly takřka shodně. Další jen sbírají drobky. Není to neobvyklé, ale Nolan, Fincher, Vaughn a Unkrich na sebe letos strhli pozornost způsobem, že jiné filmy jako by nevznikly. To samozřejmě není pravda - je i plno dalších zajímavých snímků, které si pozornost jistě zaslouží. Tak na to nezapomínejme.

Souhrnné výsledky:

1/2) The Social Network/Toy Story 3 (24 bodů)

3) Počátek (22 bodů)

4) Kick-Ass (21 bodů)

5) Prokletý ostrov (9 bodů)

Osobní výsledky:

sigf07

Nejlepší film:
1) The Social Network
2) Počátek
3) Kick-Ass
4) Odpočítávání
5) Megamind

Největší zklamání - Salt

Největší překvapení - Koncert

Nejhorší film - Percy Jackson: Zloděj blesku

Meky

Nejlepší film:
1) Toy Story 3
2) Počátek
3) Kick-Ass
4) Robin Hood
5) The Social Network

Rok 2010 nebyl zase takovým propadákem, jak by se mohlo zdát. Srovnám-li jej s předešlým rokem, tak je na tom dokonce ještě o něco lip. Zachránily to především filmové počiny na sklonku roku. Asi se divíte, proč mám na samotné špici nejlepších filmů „animák“, ale jinak to prostě nešlo. Třetí pokračování Příběhu hraček se nesmírně vyvedlo a ve srovnání s ostatními adepty mi připravilo ten nejlepší filmový zážitek roku, a to prosím pěkně, „animáky“ nemám rád. Nolanův Počátek je myslím samozřejmosti a nemusím vysvětlovat proč je v mém výběru, stejně jako výborná akční komedie Kick Ass. Na dalších pozicích jsem počítal s filmy, které vyšly nedávno (Black Swan, You Don’t Know Jack), ale bohužel nesplňovaly určité podmínky, a proto volím „nového“ Robina Hooda, který je sice mnohými opovrhován, ale Ridley Scott prostě ví jak na diváka a ještě když přidá trochu svého režisérského umu, tak to vůbec není špatná podívaná. Na poslední volné místo připadá Fincherovo The Social Network. Dle mého malinko přeceňované „facebookovské“ drama, ale čestné místo si zaslouží.

Největší překvapení - Ženy v pokušení
Překvapení jak se patří! Kdo by čekal, že se v našich luzích a hájích objeví takto příjemná a svěží komedie se sympatickými herci a „netrapným“ humorem? Holt Jirka Vejdělek umí.

Největší zklamání - Souboj titánů
Těch zklamání bylo určitě více, ale remake Souboje titánů si toto „ocenění“ zaslouží, protože dlouho dopředu rozhlašoval, jaká pecka to bude, ale místo toho se zařadil pouze do sekce tupých a prázdných filmů, přeplácaných efekty. A s tímhle u mě opravdu nikdo nepochodí.

Nejhorší film - Resident Evil: Afterlife
Nejhorší film se mi nevybíral dobře, protože tolik „špatného“ jsem za ten rok neviděl. Ale přesto, volba připadla na již čtvrté pokračování herní série Resident Evil, které má jako většina nekonečných pokračování sestupnou tendenci a postrádá jakoukoli úroveň či kvalitu.

Aleee

Nejlepší film
1) Kick-Ass
2) The Social Network
3) Počátek
4) Toy Story 3
5) Wall Street: Peníze nikdy nespí

Jediný film, který mě letos v dobrém slova smyslu nadzvedl ze židle, vypadl z mého prvního místa poté, co jsme se rozhodli řídit se českou premiérou v uplynulém roce. Přesto je Kick-Ass, moje nynější no. 1, úžasným překvapením a potvrzením, že snímky podle komiksu nemusejí být stále na jedno brdo, The Social Network i Počátek jsou pro mě režisérsky zdařilá díla, která stavím skoro na roveň (trochu výše prvně jmenovaný film), ale jimž přes všechnu tu preciznost něco k tomu, aby mě plně zaujala, chybí, Toy Story je krásnou tečkou za prvotřídní pixarovskou sérií a zároveň nostalgickou vzpomínkou na dětství. Zaplnit páté místo jsem měla problém a neskrývám, že se tam u mě usadil film do počtu.

Největší zklamání - Sex ve městě 2
Jasně, ani seriál, ani první film nejsou mistrovská díla, ale pro ženské publikum to je někdy jako balzám na duši. Tušíte, že filmy s pořadovým číslem dvě a výše bývají horší a horší, ale přesto ve skrytu duše věříte, že tomu tak nebude. Jenže v tomhle Sex ve městě není výjimkou. Pak se jen modlíte, aby vaše oblíbené postavy nechali navždy spát a nezničili, co bylo fajn.

Největší překvapení - Kick-Ass
Kick-Ass figuruje v mém žebříčku top filmů za uplynulý rok a musím ho uvést i zde. Člověk jako já, tudíž znuděný filmy podle komiksů, notující si s Meryl Streep, která jednou řekla něco ve smyslu „Spider-Man, Superman, any man...“, je pak rázem překvapen, když zhlédne komiksový film tak jiný, vtipný a nenudící!

Nejhorší film - Tupíři
Člověku zůstává rozum stát nad tím, kam dali tvůrci soudnost?

nicneznam

Nejlepší film
1) Počátek
2) The Social Network
3) Prokletý ostrov
4) Toy Story 3
5) Kick-Ass

Největší zklamání - Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

Největší překvapení - The Social Network

Nejhorší film - Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

Martin

Nejlepší film
1) The Social Network
2) Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
3) Pan Nikdo
4) Toy Story 3
5) Expendables: Postradatelní

S filmovým rokem 2010 jsem velice spokojen, po dlouhé době zase sezóna, jež dokázala zaujmout takřka ve všech žánrech. Na začátku roku jsem myslel, že tu touto dobou budu velebit Počátek, Prokletý ostrov a Kick-Ass. Nakonec tyto filmy přenechám jiným, sám jsem vybral úplně něco jiného. Navíc Počátek vypouštím z TOP2010 naprosto záměrně, protože jsem se tolik těšil a nebyl příliš uspokojen (pan Nolan točí obvykle lépe, netušil jsem, že tentokrát se tolik mine mému vkusu). Už teď si možná ťukáte na čelo, jak může někdo raději opěvovat Harryho Pottera než Počátek, inu i takoví lidé jsou na světě :-)

Na závěr bych se vyjádřil i k následujícímu roku, čeká nás opět celkem silná sezóna, peckoidní Black Swan je toho důkazem.

Největší zklamání - Počátek

Největší překvapení - Expendables: Postradatelní

Nejhorší film - snažím se vypouštět :-)

Bettyna

Nejlepší film
1) Počátek
2) Iron man 2
3) Jak vycvičit draka
4) Robin Hood
5) Scott Pilgrim proti zbytku světa

Letos pro mě vybírat žebříček těch opravdu TOP filmů bylo obzvláště těžké především proto, že filmová sezóna 2010 byla, co do počtu těch skutečně kvalitních filmů, poněkud chudší. Lituji, že není možno na všech pět míst těch nejlepších letošních filmů, dosadit jenom Počátek, protože ten se stal pro mě králem sezóny. Čtveřice pod ním ovšem také není k zahození, a proto nezbývá, než uzavřít rok 2010 slovy: „Ať je rok 2011 pro filmové fanoušky bohatým rokem, plným překvapení a skutečných zážitků!“

Největší zklamání - Pevné pouto
Pevné pouto není veskrze špatný film, ale velkou roli zahrál fakt, že snímek režíroval Peter Jackson, tolik opěvovaný režisér Pána prstenů, a spousta diváků proto možná čekala zážitek jiného kalibru. Velkou roli tahle skutečnost sehrála i v mém případě, proto můžu říct, že mě film opravdu zklamal, ale Peteru Jacksonovi věřím dál.

Největší překvapení - TRON: Legacy
TRON: Legacy zápasil o jedno z míst mezi nejlepší pěticí, ale nakonec zůstane pouze největším překvapením. Důvod? Přeci jenom čerstvý zážitek, čerstvé nadšení, které ovšem může časem vyprchat. I tak si myslím, že si tuto příčku zaslouží, jelikož bylo letos opravdu málo filmů, po jejichž promítání bych z kina odcházela takto, jak to jenom říct, uspokojená?!

Nejhorší film - Percy Jackson: Zloděj blesku
O příčku „nejhorší film“ se utkalo v tomto roce opravdu nespočet snímků, ovšem vítěz byl nakonec jenom jeden. Divíte se, že nějaký film mohl být ještě horší než třetí pokračování veleúspěšné ságy Stmívání? Ano, je tomu skutečně tak! Percy Jackson se svým božským původem se ukázal jako smělý konkurent ságy Stmívání a získal tak první příčku v kategorii nejhorší film, gratuluji! Pokud by nějaký film měl být stíhán za trapnost, byl by to tento.

jakupb

Nejlepší film
1) Toy Story 3
2) Prokletý ostrov
3) Expendables: Postradatelní
4) Agora
5) Počátek

Ačkoli můj výběr nejlepšího filmu může působit infantilně, právě trojka Příběhu hraček svědčí o pravém opaku. Není to podívaná pouze pro malé děti či sentimentální povahy, ale nabízí skvělý zážitek i náročnějšímu divákovi. Vždyť scéna ve spalovně patří mezi nejlepší animované vůbec! Na další příčky pak řadím dva povedené snímky s Leonardem DiCapriem. Samozřejmostí je i testosteronový akční hit, splněný sen každého fanouška pecek z let osmdesátých, Expendables. A vynechat nemůžu ani Agoru s Rachel Weisz, která mi znovu dokázala, proč patří mezi mé oblíbené herečky.

Největší zklamání - Predátoři
Ukázkový příklad promarněné šance na oživení legendy. Nepomohl přejatý soundtrack a ani časté narážky na první díl. Stačí pohled na blátem pomazaného Adriena Brodyho a máte jasno. Mimo jiné mě zklamal i zamýšlený comeback Mela Gibsona, Na hraně temnoty. Snad to vyjde příště!

Největší překvapení - Kuky se vrací
Kdyby mi někdo řekl, že pojmu za srdeční záležitost český film o růžovém medvídkovi, který se ztratil a hledá cestu domů – reagoval bych jakkoli, jen ne souhlasně. Přesto, Kuky je nesmírně zajímavě pojatý a po výtvarné stránce k dokonalosti dovedený počin. Vůči ostatní české tvorbě, klobouk dolů. V celosvětovém měřítku mě pak pozitivně odrovnal Machete se "zahradníkem" Danny Trejem. Nápadité, vtipné, s nadhledem, béčkový film nebyl dlouho tak zábavný.

Nejhorší film - Souboj titánů
I když originál Souboje Titánů v oblibě dvakrát nemám, tento remake mě dokázal na dlouhou dobu otrávit. Plytkost děje nezakryl ani ten sebelepší efekt a na rychlo přidané 3D je výsměchem této technologii. Jako nejhorší, bych také označil novou Piraňu. Shodou okolností, rovněž remake. Jenže ta alespoň nebyla tak zbytečně propagována. Jak vidno, předělávkám nebyl rok 2010 souzen.

2mig1

Nejlepší film
1) Kick-Ass
2) Muž ve stínu
3) (K)lamač srdcí
4) Prokletý ostrov
5) A Single Man

Největší zklamání - Sex ve městě 2
Žhavým kandidátem byl také Souboj Titánů, ale jelikož do něj jsem nevkládal žádné větší naděje, přednost dostávají čtyři newyorčanky, které mě zatím pokaždé pobavily, ovšem nyní jsem se cítil při sledování jejich eskapád většinou trapně.

Největší překvapení - (K)lamač srdcí
Dlouho to vypadalo, že přísun kvalitní romantiky se nám zastavil někde u Lásky nebeské. Řadu marných pokusů utnul až šarmatní Francouz, který si mě naprosto získal.

Nejhorší film -Záložní plán
Jasně, máme tu například takového Garfielda 3D, ale na jeho obranu - byl původně určen pro video (což Palace Pictures evidentně nepochopilo). Naproti tomu "herečka" a "zpěvačka" Džejló by ve svých letech už trochu té soudnosti mít mohla.

Veronika

1) Toy Story 3
2) RED (+ Expendables)
3) Občanský průkaz
4) Pouta
5) Ženy v pokušení

Většinou ve své topce zmiňuji zaoceánskou produkci (myslím ten oceán vlevo). Bohužel mi hodně pecek, které budou citovat ostatní, zatím uniklo či uniká, protože na filmy koukám většinou z DVD. Takže tentokrát kromě jedné americké tutovky zmíním i několik českých filmů, které aspoň trochu rozvířily zatuchlé vody české kinematografie páchnoucí rádobyfilmařstvím, rádobyintelektuálstvím a rádobymentorstvím. Neříkám, že jsou lepší než třeba Toy Story 3, ale stojí za to, aby je aspoň někdo z nás v žebříčku zmínil.

Největší překvapení - Kájínek
Neřekla bych ještě před časem, že bych ho zmínila, ale věřila jsem kladným ohlasem a mimořádné návštěvnosti. Kajínek je skvělý thriller, ať se kdo staví k Jirkovi, jak chce. Perfektní řemeslo. Skvělá hudba, střih, zvuk, kamera. Stojí za zmínku mezi nejzajímavějšími filmy či těmi nejpřekvapivějšími už jen za technickou stránku, která je důvodem toho, že debutant a vlastně režisérský amatér Petr Jákl stvořil na české poměry výborný thriller.

xxmartinxx

Nejlepší film:
1) The Social Network
2) Kick-Ass
3) Toy Story 3
4) Jak vycvičit draka
5) Agora

Letošek byl rokem přimhouřených očí a zaokrouhlování nahoru. Prakticky všem filmům, krom prvních dvou, jsem dal jejich hodnocení tak vysoké proto, že jsem se přiklonil k tomu lepšímu, i když to bylo skutečně na hraně. Řeči o slabší sezóně nelžou. Jsem rád za Network a Kick-Ass, ale žádný další výrazný zážitek, který bych si měl připomínat nějak dlouho, si nepamatuji...

Největší zklamání - Počátek
Počátek je relativně dobrý film, který mi ale po každém dalším zhlédnutí přijde nudnější a "hloupější". Ty zhlédnutí byly zatím tři a vím, že čtvrté bych už nerozdýchal a Nolanův hit poslal ještě níž, než už u mě je. Tak se od něj raději budu držet dál, aby ve mě zůstal alespoň jako nenáročné, ale příjemné letní osvěžení, které by se dostalo klidně do top 10... PS: Opakuji, že jde o zklamání pouze relativní. Počátek je jedním z deseti nejlepších filmů roku 2010 a nejde o špatný film. Ale mě prostě zklamal.

Největší překvapení - Wall Street: Peníze nikdy nespí
Oliver Stone se vrací ve filmu, který pár mušek má, ale hlavně mě baví. To se počítá.

Nejhorší film - Tupíři
Může být něco horšího než Stmívání? Ano! Když si z něj dělají legraci lidé na mentální úrovni jeho autorů.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!