9. 11. 2010

Harry Potter 7 - trailery, featurette, spoty a ukázky

Před nějakým tři čtvrtě rokem jsme vydali tento článek o videomateriálech Avatara. Vám nevadil, někomu možná dokonce udělal radost. A protože se blíží premiéra dalšího vyhlíženého filmu (a je informační sucho, co si budeme nalhávat), můžeme pokračovat. Řeč je o prvním dílu sedmého dílu Harryho Pottera (uf) a snad vám tento článek ukrátí čekání na již sedmé setkání s brýlatým čarodějem.


První, co nás zajímá, jsou samozřejmě trailery. Ty máme celkem čtyři. Pojďme se na ně podívat.
MTV trailer je spíše malým bonbónkem, jenž podruhé není třeba vidět. Sděluje nám hlavně, že všichni budou navzájem zamilovaní (divím se, že na scénu nepřišla paní Voldemortová - chudák Ralph zbude zřejmě jediný na ocet.)
Oficiální trailer číslo jedna je na první pohled perfektní, já v něm ale vidím hned několik problémů. Začátek je zbytečně pomalý a navíc až moc evokuje Voldyho hlášky v ukázkách na pětku. Souboj na konci navíc (snad záměrně?) cituje čtyřku. A nakonec, superrychlé tempo je, když se zamyslíte nad jednotlivostmi, dosti prázdné - chorály a rychlý střih tak trochu maskují běhání po lesích, které známe ze Stmívání, a poskakování po skříních. Opijete se tímhle rohlíkem?
Další teaser je ugradeovaným MTV trailerem. Víc se v něm "střílí", je v něm pár záběrů navíc, ale kostra je prakticky stejná.
druhý trailer skutečně stojí za to. Scény mají atmosféru, návaznost, emoce. Naplno se tím ukazuje jasný cíl všech rozkouskovaných filmů, již od Empire Strikes Back, být nejtemnější, nejsmutnější a nejzlejší na své hrdiny.

Následují TV spoty, kterých jsem dopátral celkem dvanáct. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. Spot 1 je devadesátivteřinový slušivý skoro-trailer, od 2 do 9 pak jedeme klasické třicetivteřinovky. Jsou si dost podobné, v každé je zhruba vteřinový dosud neviděný záběr (aby se neřeklo - například ve trojce si můžete všimnout zabití hada, v pětce podivného písečného Brumbála), ale jinak kouknete na tři a máte víc než dost. 6 a 8 upozorňují na humorné klony, které ve mě nemile evokují Piráty 3. Bojím se, že jejich přítomnost ve filmu nebude o nic lepší. Od desítky jde o ani ne dvacetivteřinové střípky.
Celkově mě zarazily relativně slabé triky - hlavně co se Voldemortova hada a Dobbyho týče. Nejde o hrůzy srovnatelné s fušerstvím Stmívání, ale přeci jen, od minulého prosince je laťka kdesi jinde. Potterovi bylo nicméně vždy odpuštěno - realismus není v podobně rašené fantasy nutný. Tentokrát tomu zřejmě nebude jinak.

Bylo vypuštěno i pár pohledů za kulisy. Tady, tady a tady tady se tvůrci z různých důvodů poplácávají po zádech. Ať kvůli schopnosti herců, příběhu či obecně. Bez usměvavých a spokojených členů štábu si ostatně hollywoodský snímek neumíme ani představit, že?
A pokud chcete vidět ukázku přímo z filmu, máme tu krátký rozhovor mezi Harrym a Ronem, krátký rozhovor o Relikviích, scénu u smrtijedů a malou konfrontaci. Nakonec zmiňme ještě tento trailer pro Scream Awards, snažící se navodit hororovou atmosféru

Jestli jsou ukázky zdařilé, to si rozhodněte spíše sami. Samozřejmě to nemá mnoho co dočinění s kvalitou filmu. Warneři si Harryho v tomto ohledu vždy pohlídali - zásadní chybu co do propagace jistě neudělali ani tentokrát. Nejsem si ale jistý, jestli se jedná o "trailerový nářez" srovnatelný například s tím u pětky...

(Veškeré odkazy vedou na youtube.)

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!