4. 9. 2010

Shyamalan cupuje Vyvoleného 2 na kusy. Doslova!

M. Night Shyamalan patří v současné době mezi nejvysmívanější režiséry. Kdybychom neviděli filmy, které v posledních letech točí, muselo by nám ho snad být líto. Jenže ona je ta "nekvalita" už daleko za hranicí názoru zlých a nepřejících kritiků. Působí spíš jako matematická rovnice s jedním jediným výsledkem. Režisér výborných snímků Šestý smyl, Vyvolený a do jisté míry i Znamení to holt tak nějak nevychytal.


Má ještě šanci na návrat? Mohlo by ji nabídnout stále slibované pokračování Vyvoleného. Jenže tady Shyamalan opět překvapuje. O jeho novém filmu (který nerežíruje, ale částečně k němu píše scénář a propůjčuje mu své jméno), jemuž se lidé pro jistotu vysmívají už dlouho před premiérou (jindy bych se ohradil vůči předpojatosti, ale u mistra Nighta už nám vlastně nic jiného nezbývá), totiž prozradil, že jeho dějová linie pochází vlastně z Vyvoleného 2. Jak se totiž scénář rodil v jeho hlavě, uvědomil si prý, že na jeden film je tolika skvělých nápadů škoda, takže motivy rozdělil na několik částí. Zatímco se tak musíme babrat s filmem o skupince lidí, kteří jsou zavřeni ve výtahu a jeden z nich je pure EVIL!, nebojí se Night přiznat, že kdyby se lépe vyspal, mohli jsme se místo na Devil a později The Night Chronicles: Twelve Strangers, jež obsahují jiné fragmenty slibovaného sequelu, těšit na Vyvoleného 2. No... málokdy se vidí režisér, který tak zásadně nechápe, co jeho fanoušci, kteří by mu rádi odpustili, ale nemají za co, vlastně chtějí.

Night navic v poslední době proslul neschopností přijmout kritiku a jeho slavné "kdybych to viděl jako vy, musel bych se zabít", už objelo celý internet od Severní Korei po Kubu... Oproti tomu silně kontrastuje jeho nedávná snaha udělat si legraci sám ze sebe tímto falešným trailerem, který paroduje tento trailer na Devil. Věří mu někdo, že to bere tak "v pohodě", nebo v tom vidíte nucenou snahu se zavděčit? Myslím, že mnohem spíš by se ale kdysi proslulý režisér zavděčil nějakým kvalitním filmem...

(Připomeňme si, jak takzvaný Shyamalanův vzorec, s jehož pomocí se za pouhých deset let dostanete z vrcholu na úplné dno, vlastně funguje v reálu.)


PS: Jestli tedy Vyvolený 2 vznikne, nebo si ho budeme muset poslepovat sami, to není jasné.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!