24. 8. 2010

Lars von Trier končí s happyendy

Dánský režisér to prohlásil koncem letošního července, krátce poté, co padla první klapka při natáčení jeho nejnovějšího snímku Melancholia. Už samotný název filmu a uvolněná promo fotografie, na níž se v těsné blízkosti Země nachází cizí těleso, dávají tušit, že o žádný bezstarostný biják asi opravdu nepůjde.


A to navzdory tomu, že je von Trier, co se týče samotného příběhu, více než skoupý na slovo. S určitostí můžeme říct, že půjde o psychologicko-katastrofické drama, které sám režisér na tiskové konferenci ve švédském Trollhättanu (kde natáčení probíhá) označil za "překrásný film o konci světa".

Do hlavních rolí dvou sester obsadil Kirsten Dunstovou a Charlotte Gainsbourgovou, po jejichž boku (či bocích) se objeví John Hurt, Stellan Skarsgard se synem Alexanderem, Jesper Christensen, Udo Kier či Kiefer Sutherland, který okamžitě vyvrátil spekulace filmových nadšenců prohlášením: "Ve filmu ode mne rozhodně neočekávejte roli zachránce světa v poslední minutě."

Přestože se Melanchia porovnávání s loňským Emmerichovým blockbusterem 2012 nevyhne, fanoušci seznámeni s von Trierovou tvorbou (nebo ti, kdož viděli jeho poslední snímek Antichrist) pravděpodobně ani nic srovnatelného s hollywoodskou produkcí a filmovými klišé očekávat nemohou. Ostatně režisér je v tomto přesvědčení neustále utvrzuje.

Premiéry by se Melancholia měla dočkat v létě příštího roku, prozatimní plán počítá s uvedením na festivalu v Cannes, který se bude konat od 11. do 22. května 2011. České fanoušky určitě potěší, že se kvůli zhlédnutí Melancholie nebudou muset hnát až na francouzskou riviéru - do české distribuce již film zakoupila společnosti Aerofilms, která jej uvede začátkem příštího léta.

sigf07
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!