13. 8. 2010

Přichází MANIFESTO!

Čteme o nich, slýcháme o nich, ale málokdy je spatříme na vlastní oči. Alespoň tedy na filmovém plátně. Řeč je o filmech, které prošly světovými festivaly a měly na nich úspěch. Ať už u odborných porot, nebo u diváků samotných. Festivalové ovace jsou ale pro běžnou kinodistribuci málo. Ve většině případů se jedná o filmy směřující mimo hlavní proud, které zaujmou spíše menší okruh běžných diváků. Jistě, najdou se výjimky – Single Man zdařile plní i sály intelektuály zatracovaných multikin; Colin Firth a gay tématika prostě táhnou. Ale kdo přijde na Strýčka Búnmího?



To je otázka, která probouzí v myslích distributorů noční můry, a proto raději v mnoha případech od uvedení takovýchto titulů v českých kinech opustí. Co na tom, že filmoví fajnšmejkři truchlí a následně se vrhají na dráhu internetových pirátů, kdy brousí vody torrentů a riskují své čisté trestní rejstříky. Se spásným nápadem však přichází Jiří Králík – ředitel distribuční společnosti 35 mm HCE a art director pražského kina Atlas. Právě v jeho hlavě vznikl nápad vytvořit nový distribuční projekt MANIFESTO: ozvěny světových filmových festivalů, díky kterému se vybrané tituly ze všech důležitých filmových festivalů dostanou, alespoň na nějaký čas, do širší distribuce.

V předběžném plánu je pořádat MANIFESTO jako putovní přehlídku, a to dvakrát ročně – v podzimní části (orientace z nabídek festivalu v Cannes a filmů oceněných cenami Oscar, BAFTA, César) a jarní a letní části (filmy z festivalů v Berlíně, Sundance apod.). Nabídka vybraných snímků by měla být různorodá jak po stránce žánrové, tak například po stránce země původu atd. Pro letošní podzim je již vybráno devět titulů, které budou uváděny v určených termínech po sedm týdnů ve všech Krajích České republiky, z čehož v každém z nich proběhne přehlídka v sedmi až osmi nejvýznamnějších městech.


Termíny MANIFESTA:
1. týden: Praha a Středočeský kraj (2.- 8.9.)
2. týden: Ústecký a Liberecký kraj (9.-15.9.)
3. týden: Královéhradecký a Pardubický kraj (16.-22.9.)
4. týden: Olomoucký a Moravskoslezský kraj (23.-29.9.)
5. týden: Zlínský a Jihomoravský kraj (30.9.-6.10.)
6. týden: Vysočina a Jihočeský kraj (7.-13.10.)
7. týden : Plzeňský a Karlovarský kraj (14.-20.10.)


Neoficiální seznam vybraných filmů v nabídce:
Čtyři lvi
Mimina
The Runaways
Vrah ve mně
Iluzionista
Unaveni sluncem 2 - Exodus
Muzika
Goemon
Kluci jsou zpět

2mig1
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!