25. 7. 2010

Saw nejvýdělečnější hororovou sérií všech dob?

Hororová série Saw se ujímá komerčního trůnu hororu! Podle producenta Marka Burga bude zapsána v Guinnessově knize rekordů jako nejúspěšnější hororová filmová série všech dob. Dokonce před klasikami jako Hellraiser, Pátek třináctého nebo Noční můra v Elm Street. Se šesti filmy je to slušný výsledek a my se můžeme dohadovat, jestli je kvalita v souladu s kvantitou.


A nechoďme kolem horké kaše. Asi není. Přestože u hororové vyvražďovačky se objektivní kvality určují těžko, ztrácení ohlasů kritiky i diváků (až na šestý díl) je víc než zřetelné. Úspěch tkví převážně v tom, že když dáte horor den před Halloweenem, nemůžete prodělat. Z tohoto modelu tvůrci vytěžili již na 730 milionů dolarů a sedmý film třeba zaokrouhlí na osmistovku.
Údajně poslední díl, vyvedený samozřejmě ve 3D, bude tečkou za sérií, jež tak trochu reprezentuje dnešní Hollywood. Z dobrého nápadu je vymačkáno, co to jde, dokud z něj nezbude jen vysušené torzo, nakonec to zachrání třetí rozměr a s vhodným marketingem se ujme vše. Tak nějak do dnes funguje.

Na závěr porovnejme Hodnocení jednotlivých dílů na IMDb a Rotten Tomatoes...

...a celosvětové tržby v milionech dolarů, jež tak trochu vysvětlují kladné přijetí šestky - lidi, co jim Saw už hodně lezlo na nervy, jednoduše zůstali doma.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!