31. 5. 2010

Clint Eastwood dnes slaví „osmdesátku“.

Mužská ikona let minulých, talentovaný herec, nejchladnější kovboj, muž s kamennou tváří a spousta dalších přívlastků, to je Clint Eastwood. Svou kariéru herce/režiséra natáhl už na těžko uvěřitelných šest desetiletí a přesto se stále drží na vrcholu, zvedá jedno ocenění za druhým a pořád se baví. Není to špatné na muže, jehož první role byla „laboratorní technik“ v „béčku“ Revenge of the Creature .



Narodil se v San Franciscu, kde také začal svoji hereckou kariéru, ale opravdu pomalými kroky. Zkoušel různé konkurzy a zároveň pracoval, přes den jako správce a v noci jako obsluha benzínové stanice. Několik let jen paběrkoval, ale zlom v jeho kariéře nastal ve spolupráci se Sergio Leonem. V těchto třech „westernovkách“ (Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý) v něm Leone odhalil ekonomické herectví, ideální pro tiché „lovce“ vychutnávající si svůj oblíbený doutník, i když zdůraznil, že „Clint dokáže zahrát jen dva výrazy obličeje: jeden s kloboukem a druhý bez něj“. Jakmile byly filmy vpuštěny do USA, získaly si velkou oblibu a za několik let se stal Eastwood hlavní hvězdou.

Po westernových „orgiích“ v 70-tých letech si ještě zahrál v několika desítkách filmů, ale už navždy byl zafixován jako „kovboj s kloboukem, doutníkem a kamennou tváří“. O pár let později se vydává na režisérskou dráhu a po „slabších“ začátcích se postupně přes filmy Nesmiřitelní, Medisonské mosty a Million Dollar Baby dostává na samotnou špičku, díky dvěma vrcholným dílům z posledních let, Výměna a Gran Torino.

Kromě úspěšného herce a režiséra se z něj také stal starosta kalifornského městečka a profesionální hudebník.

Za celou redakci všechno nejlepší Clinte…

Meky
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!