15. 3. 2010

TOP - Akční pecky

Pro tento týden jsme vybrali topku, která potěší nejen milovníky zběsilé akční jízdy, ale také širokou veřejnost a především mužskou část publika. Akční filmy byly, jsou a vždy budou vděčným tématem režisérů, i diváků různých generací, protože kombinace akce, zábavy a adrenalinu vždy spolehlivě zažene nudu a účel odreagovat diváka plní bezpečně. Pokusili jsme se vybrat ty filmy, které si na těchto atributech vyloženě zakládají a věřte, že bylo z čeho vybírat.


Blade
Blade (Wesley Snipes) je nesmrtelný bojovník, napůl člověk a napůl upír, bojující proti rozmáhajícímu se upírskému podsvětí, které se snaží postupně vyhubit celou lidskou rasu.
Béčkovost příběhu nahrazuje stylová cool řežba, jež společně s Matrixem položila základy modernímu ztvárnění akčních scén. A to že se líbily, o tom svědčí i dvě filmová pokračování a jedno seriálové. Mimo to se dvojka natáčela v Praze a Karla Rodena s Markem Vašutem zde režíroval dnes velice uznávaný Guillermo del Toro. V nedávné době se též vyrojily spekulace o čtvrtém dílu, nezbývá než doufat. Wesley Snipes by určitě opět potřeboval resuscitovat svoji kariéru, v poslední době se proslavil spíš svými daňovými úniky než zajímavou rolí. (Martin)

Con Air
Mnohokrát omílaný, ale stále výborný film s akcí, která nekončí, herci, kteří se nezastaví a hudbou Trevora Rabina (Mark Mancina), která tomu dodává grády! V hlavní roli Nicolas Cage, bojující proti přesile těch nejhorších vyvrhelů planety – trestancům, v jejichž řadách jsou zabijáci, úchylové, zlodějíčkové, násilníci nebo maniaci. Souboj čestnosti a hrdinství, proti běsnícím vězňům lačnících po svobodě! (Meky)

Desperado
Desperado natočil mladý americký režisér hispánského původu Robert Rodriguez jako pokračování svého poloamatérského snímku EL MARIACHI. Filmový nadšenec Rodriguez vyrobil první díl za sedm tisíc dolarů, které získal jako pokusný pacient při testování nových nevyzkoušených léků. Kritika pěla ódy na stylovou vytříbenost poloamatérského díla a diváci se výborně bavili. Rodriguez se stal hýčkaným dítětem Hollywoodu. Pokračování EL MARIACHIHO s Antoniem Banderasem v hlavní roli bylo natáčeno už v plně profesionálních podmínkách, stálo tisíckrát víc než první díl a na festivalu v Cannes vzbudilo nadšení v řadách novinářů i diváků. Samopal tvářící se jako pouzdro od kytary milují diváci dodnes. (Martin)

Matrix Reloaded
Sourozenci Wachowští druhým dílem Matrixu opět dokazují, že mají přehlednou akci v malíku a v tomto díle jí dávají dostatek prostoru. Vzpomeňme na nekonečné souboje Nea proti stovkám agentů, nadupanou dálniční adrenalinovku, souboj v domě a další scény, které řadí Matrix tam, kde si zaslouží být. V naší topce. (nicneznam)

Okrsek 13

Francouzská akční škola nezůstává pozadu. Okrsek 13 je poměrně novým, ale neokoukaným akčním filmem, mající svůj styl, který je ale děsně líbivý a dynamický. Zakládá si na parkouru, který je v podání Cyrila Raffaelli a Davida Belle fantastickým zážitkem, který umocňuje moderní hudba a novodobé, ale hektické prostředí Paříže rozděleného na ghetta a gangy, kde neplatí žádná pravidla ani zákony. (Meky)

Rallye smrti

Rallye smrti sází na ty nejnižší lidské pudy a předhazuje nám podívanou plnou brutálního násilí, sexy oděných dívek a nadupaných bouráků. Je to sázka na jistotu, která se také náležitě vyplácí. Chudák Jason Statham je ve vykonstruovaném procesu odsouzen za vraždu své ženy a převezen do věznice s nejvyšší ostrahou, odkud vede cesta na svobodu jen pro toho, kdo se zapojí do novodobých gladiátorských her na Rallye smrti a dokáže vyhrát pět zběsilých závodů, vedle kterých vypadají současné závody monster trucků jako přehlídka dětských šlapadel. (sigf07)

Rambo
Tato klasika v topce nemůže chybět. Příběh vietnamského veterána, hledajícího zasloužený odpočinek po útrapách války, je proslulý. Bohužel jej John nenachází a po zbytečném konfliktu se šerifem je jako psanec vyhnán do místních lesů, kde jej hledá policie. Aby přežil, musí oprášit svoji vytříbenou techniku boje a zabíjení. Až poté ale šerif zjišťuje, že si uřízl až příliš velké sousto… (Meky)

Skála
Michaela Baye Hollywood miluje. Svými filmy dokáže zaujmout všechny. Každý jeho snímek je něčím výjimečný a žádný z nich nepostrádá akci. V podstatě by se dal vybrat kterýkoli z nich, ale pro mě je zatím jeho vrcholem Skála. Kromě nezapomenutelných akčních momentů se může opřít i o velká jména jako Seana Conneryho, Nicolase Cageho či Eda Harrise. (Meky)

Smrtonosná past 4.0
Po Smrtonosné pasti 3 z roku 1995 málokdo věřil, že se s drsňákem Johnem McClanem ještě někdy setká. Bruce Willis však dokázal příjemně překvapit a po dvanácti letech se nekompromisní newyorský policista vrátil ve skvělé formě. Těch pár let se díkybohu neprojevilo ani na jeho fyzické kondičce, ani jej neopustil smysl pro humor. A tak se prohání ulicemi velkoměsta, likviduje jednoho teroristu za druhým a nezapomenutelně hláškuje. Přesně tak, jak ho známe a jak ho máme rádi. (sigf07)

Speed Racer
Speed racer projel filmovým světem a nevzbudil přílišný zájem. Filozofická zamyšlení Matrixu můžeme zapomenout, Wachowští vyměnili chladnou virtuální realitu a nezáviděníhodnou realitu filmem o autíčkách v křiklavých barvách. Výsledek opomenout nelze. Wachowští možná natočili film, který lépe ocení až další generace, ale jistá je jedna věc. Speed racer je akční peckou, ve které auta skáčou, dělají otočky a další šílenosti... a ono to funguje. (nicneznam)

Transformers
Bayovi bylo všechno málo aneb střelné a výbušné akce není nikdy dost. Pistole Mizerů toho příliš rozstřílet nedokázaly, Skála zůstala jen trochu ožehnutá, Armageddon překazil Bruce Willis, na Ostrově je prostor dosti omezený a dostane se tam jen někdo, při Pearl Harboru sice lítaly z pláten kin do jeviště ohořelé trosky letadel a Bay mohl být spokojen, ale pořád to může být výbušnější. Výsledkem jsou Transformers. Prezentace moderní armády a dvou znepřátelených klanů robotů. Na zemi padají roboti přímo z vesmíru a ničí se, co se dá. Ve vzduchu i na zemi. (nicneznam)

Tváří v tvář
John Woo ve vrcholné formě! V akčních vodách je považován za tu nejdravější rybu. Dokázal to již v několika snímcích a jeho vrcholem je pravděpodobně tento. Kromě bravurní akce, se opírá také o výborný scénář a špičkovou, ústřední hereckou dvojici – Nicolase Cageho a Johna Travoltu. Těžko by jste na snímku hledali nějakou kaňku, opravdu je téměř dokonalý a v mezích žánru považovaný za jednoho z nejlepších. (Meky)

Vzhledem k potenciálnímu výběru akčních filmů se určitě nedostalo na všechny a proto rádi přivítáme vaše dodatky v komentářích.

Meky
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!