28. 2. 2010

Top - Dětské herecké výkony

Dětští herci jsou specifickou oblastí, které se věnuje poměrně hodně pozornosti. Dětští herci jsou hodnoceni zvlášť od herců již dospělých. Důvody jsou jasné. Děti nemají tolik zkušeností, hůře chápou to, co mají zahrát. Na druhou stranu se ovšem nebojí ukázat, co v nich je a nezřídka překonávají dospělé kolegy. Hranici dětství jsme stanovili na 15 let věku a i my jim tedy věnujeme speciální místo v našem seriálu TOP.





Abigail Breslin (Andromeda "Anna" Fitzgeraldová) Je to i můj život - Meky

Abigail má svoji kariéru nastartovanou velmi dobře, protože na svůj mladý věk už toho stihla opravdu hodně. Své popularity dosáhla díky svým vesměs sympatickým a nezapomenutelným rolím. Do této kategorie spadá i role Anny Fitzgeraldové, která společně se svojí nemocnou sestrou Kate vytvořily srdceryvný příběh neskonalé sourozenecké lásky a bolesti. Abigail dostala do vínku herecký talent, který se jen tak nevidí a i když je to ještě dítě a navenek tak samozřejmě působí, tak její výkony jsou mimořádně vyzrálé!


AnnaSophia Robb (Cassie) - Have Dreams, Will Travel - Meky
Jméno této mladé herečky pravděpodobně slyšíte poprvé a ani se Vám nedivím. Filmů, ve kterých hrála, spočítáte na prstech. To ale vůbec nevadí, protože spadá do té nejmladší generace nadějných, dětských hereček. Většinou hrála v nenápadných, vedlejších rolích a právě hlavní rolí ve filmu Have Dreams, Will Travel na sebe strhla veškerou pozornost. Prostor, který dostala, využila maximálně a já si troufnu říci, že nám vychází nová hvězdička, jejíž třpyt nás bude více a více oslňovat. Rozhodně stojí za naši pozornost.


Dakota Fanning (Rachel Ferrierová) - Válka světů - nicneznam
Dakota Fanning má za sebou mnoho opěvovaných hereckých výkonů. Jedním příkladem za všechny je role ve filmu Jmenuji se Sam. Já vybral roli ve filmu Válka světů. V této roli je jí vytýkána uřvanost, ale když si odečteme tyto, pro někoho otravné projevy, zůstane nám skvěle zahraná postava, jejíž psychická labilita je s ohledem na okolní dění pochopitelná a skvěle zapadající do atmosféry filmu.


Dillon Freasier (H. W. Plainview) - Až na krev - nicneznam
Role Dillona Freasiera ve filmu Až na krev byla jeho první hereckou příležitostí v životě, o kterou ani nestál a byl vybrán čistě náhodně. Přesto lze s určitostí říci, že ve svých jedenácti letech prokázal velký talent a zahrál poměrně specifickou postavu takovým způsobem, že se naplno vymanil z role, kterou mu přičetl jeho věk. Tedy roli dítěte. Místo něj totiž zahrál člověka dospělých rysů, který si uvěřitelně poradil i s postižením, které ho v roli potkalo. Za svůj výkon byl nominován na cenu Young Artist Awards.


Haley Joel Osment (Cole Sear) - Šestý smysl - Martin
Haley Joel Osment v roli Colea Seara vystrašil celý svět, protože viděl mrtvé lidi. Vystrašil ho tak přesvědčivě, že byl v pouhých jedenácti letech nominován na Oscara. Svoji šťastnou roli dostal prý mimo jiné proto, že na otázku, zda četl svou roli, odpověděl: „Včera večer jsem to četl třikrát.“ Shyamalan se překvapeně zeptal: „Ty jsi četl svou roli třikrát?“ na což Osment odpověděl: „ Ne, já jsem četl třikrát celý scénář. Haley Joel Osment, ač považovaný za jeden z největších talentů své generace, na svoji další průlomovou roli teprve čeká. Možná se už nedočká nikdy.

Christina Ricci (Wednesday) – Addamsova rodina - Martin
Christina Ricci jako jedna z mála nezaujala svojí dětskou roztomilostí, ale získala si obdiv diváků jako nepříliš usměvavá holčička Wednesday ve filmové podobě Addamsovy rodiny. V jedenácti letech odříkávala morbidní dialogy s tak ledovým klidem, že málokdo tušil, kde se to v ní bere. Černý humor se ale evidentně líbil, protože Addamsova rodina se po dvou letech vrátila v plné parádě a Christina Ricci opět zářila. Nestává se často, aby se dětská herečka prosadila i v dospělosti. Ona to dokázala a baví nás svým talentem dodnes!


Jake Lloyd (Anakin Skywalker) - Star Wars: Epizoda 1 - Skrytá hrozba - nicneznam
Mnoho dětských herců se zapsalo nesmazatelně do povědomí diváků a zajistilo si jistou míru nesmrtelnosti. Lloydovi byla zajištěna o to jistěji, že dostal roli v prvním díle nové trilogie Star Wars - a rovnou tu nejdůležitější. Stal se z něj Anakin Skywalker. Lloyd se do tohoto světa skutečně hodí, dává do své role emoce a zároveň vyzařuje něco, co dává tušit jeho výjimečnost, která nakonec promění tohoto milého klučinu ve vládce Temné strany síly.


James Bentley (Nicholas Stewart) - Ti druzí - nicneznam
Po Šestém smyslu tu máme další duchařský horor, ve kterém exceluje dětské herectví. V tomto případě dvojnásobné. James Bentley a Alakina Man se zhostili role sourozenců. O vlásek v tomto výběru vyhrál právě James. Jeho výrazy a strach jdoucí z očí skvěle reflektuje film samotný. Vyhrál cenu Young Artist Awards v kategorii nejlepší herecký výkon do věku deseti let.


Natalie Portman (Mathilda) Leon - Meky
Když ve 13 letech debutovala neznámá Natalie Portman ve filmu Leon, bylo odborníkům i široké veřejnosti jasné, že to tato mlaďoučká, ale průbojná holčina dotáhne daleko. Málo kdy se stane, že si herečka v takhle raném věku dokáže podmanit nejen Leona (Jean Reno), ale i celý filmový svět. Postava Mathildy je napsaná fantasticky a zahraná tak přirozeně, až to bere dech. Tato role Natalii katapultovala do Hollywoodu a otevřela jí nepřeberné množství dalších příležitostí, jak rozvinout svůj bezpochyby výjimečný talent.


Tomáš Holý (Vašek) - Jak vytrhnout velrybě stoličku- sigf07
Naší největší dětskou hereckou hvězdou byl dozajista Tomáš Holý a nezařadit jej do tohoto dílu by bylo podobné faux pas jako psát o počátcích pop music a opomenout Beatles. Přestože jeho herecká kariéra trvala pouhé čtyři roky, stihl se za tu dobu objevit v půldruhé desítce filmů, přičemž mezi ty nejslavnější patří Setkání v červenci, Jak vytrhnout velrybě stoličku a trilogie Pod Jezevčí skálou. V jeho postavách se snoubilo klukovské rošťáctví s Tomášovou bezprostředností a přirozenou inteligencí, čímž si získal srdce diváků všech věkových kategorií, které v roce 1982 velice překvapil svým rozhodnutím ukončit hereckou kariéru a věnovat se studiu práv.


Abigail Breslin (Olive Hoover) - Malá Miss Sunshine - nicneznam
A nakonec výjimečně podruhé Abigail, která stála před kamerou již mnohokrát a navíc sbírá četná ocenění za své herecké výkony. Jedním z nejdůležitějších je nominace na Oscara za tuto roli. Ve svých deseti letech se tak stala pátou nejmladší herečkou nominovanou za vedlejší roli. Stala se zároveň jednou z nejlépe placených mladých hereček.

Další vydání série TOP

nicneznam
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!