15. 2. 2010

I ty, Martine? Aneb 3D ovládá svět!

Celé to 3D už je poněkud otravné. Desítky filmů přesidlují po ohromujícím úspěchu Avatara na třetí rozměr. Korunu tomu nasazuje sám Martin Scorsese, jehož Prokletý ostrov, který se pomalu blíží do kin, už sklízí první kladné recenze. Vypadá to, že Scorsese se po rozporuplně přijatých filmech, které sice akademie vždy minimálně nominovala, ale věřejnost to s nadšením nepřeháněla, vrací do první ligy, kterou v poslední době naoko opustil. Kultovní režisér, který po boku Kubricka, Allena, Spielberga a Camerona prakticky definoval dnešní kinematografii, už zřejmě svodům třetího rozměru podléhá také.


Zatímco ale u Camerona a Spielberga jde, jako u propagátorů nových technologií obecně, o pochopitelný krok, u Scorseseho, jako u klasického režiséra staré školy, to poněkud překvapuje. The Invention of Hugo Cabret, příští Scorseseho film, má údajně být ve 3D! Scorsese sice vždy patřil o inovátory filmového média, ale spíše co se kompozice, vypravování a režie týče, než o nějakého maniaka čachrujícího počítači a CGI. I když na tom se asi nic nemění, 3D není zákonitě spojeno s počítačovými efekty, o čemž by nás ostatně mohl Scorsese přesvědčit, ale i tak to je docela překvapivé oznámení.

3D tak pomalu ovládá kinoprůmysl a začíná doslova vytlačovat ploché filmy (někde se prostory brát musí) a první hlasitější nespokojené ohlasy už zahlcují internet. Někteří volají po bojkotu Alenky v říši divů 3D, jiní málem berou vidle s pochodněmi a vyráží směr kina... 3D tedy zdaleka není všemi vítaná novinka. Je skutečně otázka, jestli je pobláznění 3D jen chvilkovou zaslepeností diváků, která vyčpí za pár let, nebo je to skutečně filmová revoluce. Budeme si za deset let ode dneška umět vůbec představit návštěvu kina bez 3D brýlí? Těžko říct... 3D televize jsou už každopádně za rohem...

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!