11. 1. 2010

Top - Konce

Konec je dle mnohých nejdůležitější část filmu. To konec nejvíc utkví v paměti. Konec předává poselství, rozkrývá motivy a mnohdy až konec dá celému filmu smysl. My jsme se rozhodli vybrat podle nás nejzajímavější konce, jaké nám filmy nabízejí. A protože minulý týden mělo Top přestávku a navíc téma je dosti rozsáhlé, je seznam mnohem bohatší. Jistě není nutné varovat čtenáře před silným spoilerováním, proto doporučujeme film, který jste neviděli, raději přejet očima a pokračovat ve čtení až dalším z výběru. Příjemné počtení.

Jistě jsme nevyjmenovali všechny zajímavé konce, proto se těšíme na vaše komentáře pod článkem.

2001: Vesmírná Odysea - xxmartinxx

Hlavní hrdina nechává tajemný monolit, aby ho skrz nekonečno dostal do skrytého světa jiné dimenze, jiné reality a jiného času. Po výstupu z lodi sledujeme nevysvětlitelnou scénu, kterou umí interpretovat málokdo a shodnout se na jejím významu je ještě složitější. Kosmonaut Dave sleduje sám sebe jak stárne, ale když leží jako stařec na posteli, promění se ve vesmírné dítě a vydá se zpět na Zemi. Co má tato scéna znamenat? Symbolický návrat do lůna matky nebo naopak posunutí lidstva na další vývoj jeho existence? To se nejspíš nedozvíme, ovšem tímto koncem se my diváci nejspíš kochat nepřestaneme nikdy.

Butch Cassidy a Sundance Kid - Martin
Butch Cassidy a Sundance Kid jsou obávaní bandité a sympatičtí antihrdinové na útěku před spravedlností. V závěru filmu jsou prozrazeni synem majitelem restaurace, kde si dávají oběd. Sice se dokáží ubránit prvotnímu útoku, ale jsou obklíčení a přesila je ohromná. Je jasné, že krýt se nevydrží příliš dlouho. Raději než skončit ve vězení nebo na šibenici vybíhají za střelby svých koltů z úkrytu. Jak to celé skončilo se už divák nedozví, obraz se zastaví velice netypicky právě v momentě, kdy vybíhají z úkrytu. Tento závěr zcela viditelně inspiroval i další tvůrce, jen namátkou jmenujme snímky Thelma a Louise nebo hit předloňských festivalů Wrestler.

Faunův labyrint - Martin
I smrtí dítěte může končit film. I když, zdá se, smrt na pozemském světě v tomto případě možná není konečná zastávka člověka. Za znění jedné z nejkrásnějších filmových melodií posledních let leží hlavní hrdinka Ofelia v tratolišti krve. Jak praví báje, vrátila se princezna do otcova království. Vládla tam s velkou laskavostí a dobrotou jí vlastní ještě po mnohá staletí a lid ji velmi miloval, zanechala po sobě nepatrné stopy viditelné pouze těm, kdo se umí správně podívat.

Klass - Meky
Toto švédské drama oblečené do extrémní syrovosti a brutality pojednává o šikaně jednoho studenta na střední škole, kde bohužel nejsou žádné pravidla ani zákony. Smutný příběh Josefa ve vás zcela jistě vzbudí lítost. Krutý obraz současné společnosti, respektive třídy, která se proti němu spikla, bohužel není přehnaná a má něco do sebe. Tento smutný příběh končí šokující přestřelkou v jídelně, která je tak reálně nasnímaná, až se vám z toho na chvíli zastaví srdce a budete jen napjatě a v křečích sledovat, co se vlastně děje. To vše se odehrává bez přítomnosti hudby, která zazní až na úplný konec. Z jejich tónu a šokujícího vyvrcholení na plátně Vás zamrazí. Jestli Vás už omrzela tuctová americká dramata, tak neváhejte a pusťte si toho evropské, nebudete litovat.

Klub rváčů - xxmartinxx
Celý film sledujeme konfrontaci dvou zcela rozdílných lidí a nějak tak tušíme, že závěr bude nějakým bizarním způsobem ujetý. Ale i tak nás dokáže překvapit. Edward Norton a Brad Pitt jsou jedna osoba? Ten vyšinutý pohodář a ustrašený měšťák jsou výsledkem jediné mysli? A může jeden porazit druhého, když oba obývají jedno tělo? Může! Správně mířená kulka do hlavy to vyřeší... Překvapivý a originální závěr Fincherova dramatu dostal snad každého, kdo film uviděl. I mě.

Let číslo 93 - nicneznam
Let číslo 93 už od začátku směřuje k tragickému konci. Není to ale věc, která by měla odrazovat, naopak je třeba říct, že tak nervy drásající finále snad žádný katastrofický film nemá. A jen kvůli tomu se na tento film stojí za to podívat. Nikdo neví, co se přesně na palubě stalo a jak vzpoura probíhala, ale nijak jinak asi proběhnout nemohla. Nejsilnější cestující se vrhnou na teroristy v uličce letadla. Jejich síla se soustředí na to, dostat se do zamčené pilotní kabiny, kde je třeba zneškodnit pilota, převzít kontrolu nad letadlem a bezpečně přistát. Cestujícím fandíte do poslední chvíle, ale jakmile kamera zabere rychle se přibližující zem, fandění střídá vztek a smutek. Nastane tma a ticho, doplněné bušením vašeho srdce. Pokud se ovšem necháte pohltit tak jako já.

Memento - xxmartinxx
Memento končí šokujícím zjištěním, že hrdina, trpící amnésií a snažící se pomstít vraždu své ženy ve skutečnosti svou pomstu dávno vykonal. Několikrát. Jen si to nepamatuje. Stal se karikaturou mstitele, zabíjející další a další. Stal se chudákem zneužívaným policistou, který si s jeho pomocí nejspíš zjednodušuje svou práci. Konec filmu, který je díky unikátnímu způsobu vyprávění vlastně jeho začátkem, vás zamrazí a jistě na vás i zapůsobí. Alespoň u mě se mu to podařilo.

Mlha - Meky
Frank Darabont netočí obyčejné filmy (Zelená míle, Vykoupení z věznice Shavhank) a svým dalším počinem mě v tom opět utvrdil. Tentokrát se pustil do hororu a více než na krvavé noty, hraje na ty psychické. A nejen aktérů, ale i diváků. Příběh o mystické mlze a strachu z neznáma dokázal vyvolat jedinečnou atmosféru a napětí, které by se dalo krájet. Jak se říká, "závěr patří mistrům" a Darabont si opět dovolil hodně. Poté, co rodina hlavní postavy ztracena kdesi v mlze, zjistí, že jediným východiskem z této situace je pouze smrt, vezme David tíhu okamžiku na sebe a zastřelí všechny přítomné členy, přičemž k sebevraždě mu chybí náboj, proto svoji smrt nechá na "mlze". Ovšem nastává šok, když se v několika okamžicích z mlhy vynoří záchranné komando. Opět moment, který Vás za přispění skvělé hudby nenechá chladným!

Občan Kane - xxmartinxx
Legendární pátrání po významu posledního vyřčeného slova miliardáře, který měl, zdá se, vše, končí neúspěšně. Jen divák se význam slova Rosebud - poupě dozví. Mezi všemi drahocennými věcmi, které po samotářském megalomanovi zbyly, je totiž i několik krámů, které skončí ve spalovně. A jak oheň olizuje dětské sáňky, na kterých Kane jako malý chlapec sáňkoval, objeví se na nich vyrytý nápis "poupě". Symbol ztraceného dětství a života jako takového, který by Kane mohl prožít, kdyby se nestal boháčem, se stane hořkou pointou legendárního filmu.

Obvyklí podezřelí - xxmartinxx
Kdo je Keyser Söze? Legenda? Přízrak? Existuje vůbec? Je to nějaká šedá eminence, která v pozadí tahá za nitky, nebo Keaton, kterého jsme měli celou dobu na očích? To se vyšetřovatel snaží zjistit od nenápadného chudáčka - postiženého a přihlouplého Verbala. Až pozdě si ale komisař uvědomí, že tajuplný fantom seděl celou dobu před ním. Když mu to dojde, je už Verbal - Keyser Söze - v bezpečném úkrytu. Nejspíš už se k němu nikdy nepřiblíží tak blízko.

Planeta opic - nicneznam
Pokud si někdo myslí, že překvapivé konce začínají a končí u Shyamalana, Planeta opic z roku 1968 ho vyvede z omylu. "Panebože! Tak já jsem doma! Já jsem doma. Celou tu dobu jsem byl na... Tak se nám to přece jen podařilo. Vy maniaci! Všecko jste to rozmetali. Čert aby vás vzal! Čert aby vás všecky vzal!" Dnes působí Socha svobody postižená různými katastrofami jako klišé, tehdy to bylo ještě něco neokoukaného. Socha svobody v písku a Charlton Heston na kolenou. To je šokující konec, který se stal ikonou.

Pokání - Martin
Nedobrovolné rozdělení zamilovaného páru Cecilie Tallisové a Robbieho Turnera má na první pohled dobrý konec. Našli se a mohou pokračovat v tom, co jim válka a justiční omyl neumožnily. Žít spolu a milovat se. Jenomže se náhle přenášíme do současnosti, abychom zjistili, že všechno bylo trochu jinak. Briony Tallisová má stále výčitky svědomí, kvůli ní šel Robbie neprávem do vězení za znásilnění a za snížení trestu i do války. Zestárla a teď umírá. Stala se z ní spisovatelka, která sepsala příběh Cecilie a Robbieho, ale pozměnila konec tak, aby se mohli aspoň v knize spolu opět setkat. Robbie Turner totiž zemřel na otravu krve u Bray-Dunes a Cecilie Tallisová zemřela po bombovém útoku, který prorazil vodovodní potrubí nad balhamským metrem. Tento podivný konec v písemné formě sice působí trochu kýčovitě, ale na plátně je to emocionální zážitek, který mnohým scénám dává zcela jiný smysl a film vyznívá náhle úplně jinak. Při závěrečné scéně, kdy Cecilie a Robbie spokojeně laškují na pláži roztávají ledy i v tom nejzamrzlejším srdci.

Poslední pokušení Krista - xxmartinxx
Příběh Ježíše Nazaretského je v tomto dramatu Martina Scorseseho vyprávěn vůbec nějak jinak... ale konec filmu je pro křesťanský svět skutečná troufalost. Ježíš na kříži zapochybuje o svém počínání, sestoupí ve vizi z kříže a sleduje svůj život, jaký by byl, kdyby si nevybral úlohu spasitele. Přestože je to vize šťastného života, kde se Ježíš ožení a má děti, dojde mu, že jde jen o svody ďábla a dobrovolně se vrátí zpět na kříž vstříc jisté smrti. Působivý a silný konec je jednou z legend kinematografie.

Přelet nad kukaččím hnízdem - nicneznam
"Vegeťácký" stav Randela McMurphyho nevzal Bromdenovi tu konečně objevenou kapku odvahy a vzdoru, která se v něm po událostech ve filmu vzala. Postaral se o to, aby na něm sestra Ratchedová nemohla prezentovat své vítězství a využil své mohutné postavy k tomu, aby dokončil McMurphyho neúspěšné tažení za svobodou. Netradiční hudba Jacka Nitzscheho gradující v ten očekávaný moment probouzí a podtrhává všechny potřebné emoce. "Pamatuju se, že jsem běžel ohromnými skoky, připadalo mi, že jsem se vždycky zastavil a dlouho, dlouho plul vzduchem, než jsem zase dopadnul na zem. Měl jsem pocit, že lítám. Svobodně."

Rekviem za sen - Martin
Velice depresivní film Rekviem za sen končí překvapivě velice depresivně. I když Darren Aronofsky nemá rád žádné happyendy, ve svém asi nejznámějším díle o různých lidských závislostech se s tím vyloženě nemaže. Neobvyklé filmařské postupy a hektický konec plný prostřihů a hnusu je možná čistý kalkul, ale rozhodně zaujme a co je možná ještě důležitější, upozorní přesvědčivě na problémy dnešní společnosti a donutí vás přemýšlet o životě. Snad vás mladý kluk, co přišel o ruku kvůli fetu, jeho kamarád, co se kroutí na posteli kvůli fetu, slečna s rozmazanou řasenkou, co souloží kvůli fetu, stará dáma, co přišla o rozum kvůli fetu přesvědčí, že drogy nejsou dobrota.

Saw: Hra o přežití - Meky
Kultovní sérii Saw zná dnes už skoro každý. Zatímco několik následujících pokračování se vydává směrem ohavných, ale důmyslných pastí, které mají za úkol "ohromit" diváka, první díl Saw: Hra o přežití sází na napětí a promyšlenou zápletku. Vzpomínáte, kdy dva muži uzavřeni v ponuré místnosti postupně odhalují a slepují části skládanky? Celá tato hra finišuje nečekaným "vzkříšením" Jigsawa, vysvětlením všech otazníků, dokončením perfektně promyšlené zápletky, slovy GAME OVER a zavřením dveří. Strhující okamžik.

Šestý smysl - xxmartinxx
Legendární a možná už i trochu provařený konec šestého smyslu je možná nejvíce prozrazovaným a nejzmiňovanějším koncem kinematografie. Malý chlapec vidí mrtvé lidi. To víme. Ovšem že jedním z nich je i Bruce willis - hlavní hrdina filmu - to je pro nás stejné překvapení jako pro něj samého. Skládačka nenápadně se skládající během celého filmu do sebe najednou zapadne a my si i při opětovném puštění můžeme dokázat, jak od začátku promyšlené to vlastně bylo.

Temný rytíř - nicneznam
Konec Temného rytíře je zároveň jeho korunovačním klenotem a v posledních několika minutách podtrhuje celou mistrovskou jízdu. Jízdu, která končí tím nejzajímavějším způsobem, kterým mohla. A teď lekce angličtiny, kterou naleznete v anglických titulcích: "Why´s he running, Dad?/ Because we have to chase him./ He didn´t do anything wrong./ Because he´s the hero Gotham deserves, but not the one it needs right now. So we´ll hunt him. Because he can take it. Because he´s not our hero. He´s a silent guardian. A watchful protector. A dark knight." Celý konec je skvěle prostříhán štěkajícími policejními psy, Gordonovými výstupy, utíkajícím Batmanam a tohle všechno žene ohromnou silou k cíli hudba, kterou klidně necháte rezonovat skleněné výplně oken vašeho pokoje.

Truman Show - xxmartinxx
Truman se snaží dostat na svobodu z děsivého světa reality show. Když se dostane na okraj kopule, ve které byl celý svůj život ovládán televizní mašinerií a uvědomí si, že vše, co prožil, všechno, co kdy miloval nebo nenáviděl, bylo jen nahrané divadlo, je opravdu na dně. Ještě ho ale čeká konečné rozhodnutí, které mu dá na výběr režisér celé show. Zůstane Truman ve falešném, ale ideálním a bezpečném světě, nebo se vydá napospas kruté realitě? Samozřejmě, že si Truman vybere tu druhou možnost, ovšem kam až jeho rozhodnutí vede, se nedozvíme.

Válka Roseových - xxmartinxx
Manželé Roseovi prožili skutečnou válku. Jejich dům je v troskách a oni leží umírající na zemi potom, co se zřítili z lustru. Pan Rose si uvědomí, že svou ženu stále miluje a naposledy jí položí ruku na rameno. Pak zemře. Paní Roseová naopak vynaloží veškerou sílu, která jí ještě zbývá, aby se obětí svého již mrtvého muže zbavila. Tak vypadá láska a nenávist až za hrob.

Vlasy - nicneznam
Od muzikálů by člověk čekal, že budou končit pozitivně. Není ale zas takovou vzácností, když tak nekončí. Vlasy mají smutný konec, který ve mne zesilovaně rezonoval dlouho po skončení filmu. Nešťastná náhoda přivedla Bergera do Vietnamu, místo jeho kamaráda. Odlétající letadlo vystřídá záběr na kruh přátel stojících na hřbitově. Jaké jméno je napsané na jednom z tisíců pomníčků je jasné. Skladba Let the Sun Shine in není smutná, ale paradoxně vytváří ještě smutnější dojem, který střídá pozitivní hemžení protestujících davů před Bílým domem. To je pocitově bohatý konec, který se nedá zapomenout.

Další vydání série TOP

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!