4. 1. 2010

Nejlepší filmy roku 2009 + Shrnutí filmové sezóny.

Při začátku Nového roku se kfilmu.net, stejně jako velká většina dalších webů, rozhodl poohlédnout po uplynulé filmové sezoně. Co mělo být malým článek shrnujícím to nejlepší, se ale změnilo v poměrně obsáhlou zprávu. Jedenáct z našich redaktorů se s vámi, našimi čtenáři, rozhodlo podělit o své filmové dojmy a třeba vám doporučit, na co se ještě dodatečně podívat nebo na co se těšit. Každý z nás vybral pět nejlepších filmů, tři největší zklamání a ještě přidal několik slov týkajících se toho, co bylo v roce 2009, a co bude v roce následujícím. Příjemné počtení.

Nejlepší filmy podle celé redakce:


1) Gran Torino - 35 bodů - Herecký a režijní koncert Clinta Eastwooda nás doslova dostal. S přehledem vyhrál první místo. Clint Eastwood s puškou v jedné ruce a s kamerou v ruce druhé - to snad ani nemohlo dopadnout špatně.

2) Avatar - 21 bodů - Avatar to měl s umístěním velmi těžké - premiéry se dočkal teprve nedávno a několik redaktorů ho stále ještě nemělo možnost vidět. I tak se ale úchvatné sci-fi dostalo velmi vysoko, což jen dokazuje jeho kvality.

3) Milionář z Chatrče - 11 bodů - Pestrobarevný opus Dannyho Boylea a překvapení loňských Oscarů se k naší redakci dostal až v roce 2009. I přesto jsme nezapomněli.

4) Star Trek/Výměna - 10 bodů - O čtvrté místo se dělí další sci-fi spolu s dalším Eastwoodem. Je vidět, že zájem o sci-fi se opět zvyšuje, stejně jako je vidět, že Clint Eastwood umí...

5) Hanebný pancharti/Podivuhodný případ Benjamina Buttona - 7 bodů - Tarantinův comeback a drama s mládnoucím Bradem Pittem v hlavní roli již mnoho bodů nezískali. I tak jde ale o filmy, kterých si naše redakce všimla.

Protože redakce našeho webu je velmi různorodá, není divu, že v žebříčcích je zmíněno celých sedmadvacet filmů. Ke větší shodě došlo jen u dvou filmů - Herecké rozlučky Clinta Eastwooda a u megalomanského MEGAfilmu Jamese Camerona. V ostatních případech se bodíky trousily velmi neochotně a film na pátém místě má pouhou pětinu bodů, co film na místě prvním. I to dokazuje různorodost letošní sezóny a jistě i naší redakce. O to větší je pravděpodobnost, že mezi typy jednotlivých redaktorů můžete najít film, který by zaujmul i vás.

Nejlepší filmy podle jednotlivých redaktorů:

2mig1

1) Gran Torino
2) Star Trek
3) Předčítač
4) Milionář z chatrče
5) Proroctví

Zklamání - Nedá mi to, ale musím zmínit dvě události. tou první je zrušení časopisu Premiere, jediného pořádného časopisu o filmech, který u nás vycházel. Hanba! Druhá věc je smýšlení českých distributorů. Nevím, jaký mozky sedí v jejich vedení, ale to, že se našim kinům obloukem vyhnou filmy typu Rockenrolla, Max a maxipříšerky, (500) Days of Summer a místo toho nám plátna kin hyzdí Kněžna Libuše, Cinka panna, Případ nevěrné Kláry, které jsou nejen příšerně natočené, ale taky na ně nikdo nechodí. To je záhada nad všechny záhady!

Naopak potěšením pro mě bylo což by bylo zjevení Sama Worthingtona na plátnech kin. Tenhle sympatickej chlapík si mě naprosto získal a kvůli němu jsem si přál i to, aby umřel John Connor. A taky moderátorský výkon Hugha Jackmana na loňských Oscarech, který byl nepřekonatelný a na který jsem málem pozapomněl.

Adams89

1) Gran Torino
2) Avatar
3) Star Trek
4) Hanebný parchanti
5) [Rec]

Zklamání - Kurýr 3, Stáhni mě do pekla, T.M.A.

Kdybych měl za rok 2009 vybrat 3 nejdůležitější události, byly by to tyto:
1) Avatar, nejočekávanější film za poslední roky, se povedl možná až nad očekávání a doslova přes noc se stal fenoménem.
2) Natočení jednoho až dvou skutečně povedených českých filmů znamená pouze to, že česká kinematografie je ve stále větší a větší krizi.
3) Zrodila se v Hollywoodu nová hvězda jménem Sam Worthington. Doufejme, že rok 2010 bude pro něj stejně tak úspěšným, jako byl ten minulý.

Bettyna

1) Avatar
2) Podivuhodný případ Benjamina Buttona
3) Valkýra
4) Star Trek
5) Na Odstřel

Zklamání - Veřejní nepřátelé, G. I. Joe, Po přečtení spalte

Rok 2009 zdárně spěje ke svému konci a s ním i další rok filmových zdarů a nezdarů. Někteří v kinech, videopůjčovnách i před obrazovkami televizorů a monitory počítačů strávili téměř celý rok sledováním novinek ve filmovém světě, filmů samotných a zjišťováním, co nového je čeká příští rok. I já jsem na tom nebyla jinak. Z letošní sezóny se mi do paměti nesmazatelně vrylo spousty úžasných filmů. Co mě opravdu překvapilo a v podstatě pár dní před koncem roku, byl jednoznačně Avatar. James Cameron nezklamal své fanoušky a veškerý ten kolotoč kolem tolik očekávaného filmu byl na místě, jelikož Avatar opravdu je vizuální zážitek. Byla jsem nadšená stejně jako dítě, které pod stromečkem našlo svůj nejvytouženější dárek. Jenže přeci jenom nebyl jediným báječným filmem této sezóny. Nedá se zapomenout na mládnoucího Brada Pitta a stárnoucí Cate Blanchet v Podivuhodném případu Benjamina Buttona, na Toma Cruise, odhodlaného zavraždit Adolfa Hitlera ve válečném dramatu Valkýra, na posádku lodi Enterprise brázdící hlubiny vesmíru ve filmu Star Trek ani na spousty jiných filmů, které se nám za letošní rok více či méně vepsali do paměti. Co bylo pro mě největším zklamáním? Spojení Michael Mann a Veřejní nepřátelé. Jindy výrazný Johnny Depp, byl pro mě bohužel tentokrát naprosto nevýrazný i se samopalem v ruce. G. I. Joe, protože ačkoli miluji tyto vyloženě technické chuťovky, tak to na mě tentokráte spolu s vlažnými hereckými výkony a nemastným dějem působilo příliš nestravitelně. Na konec Po přečtení spalte, který nezachránilo ani komické vystupování Brada Pitta. Tento rok byl opravdu bohatý na zajímavé události ze světa filmu, za zmínku stojí výborný moderátorský počin Hugha Jackmana na předávání Oscarů, a na filmy samotné. Rovněž na příští rok se těším, zejména na Souboj Titánů, kde doufám v opětovný grandiózní výkon Sama Worthingtona, na Imaginárium dr. Parnasse, už jenom proto, moci naposledy vidět Heatha Ledgera a pak už jedním dechem na dramatickou Cestu, detektivního Sherlocka Holmese, muzikálový Nine, Prince z Persie a v závěru roku na smršť kouzelnických hůlek v první části posledního dílu Harryho Pottera, tentokráte s podtitulem Relikvie smrti.

Martin

1) Milionář z chatrče
2) Nouzový východ
3) Podivuhodný případ Benjamina Buttona
4) Gran Torino
5) Hanebný pancharti

Zklamání - Nestihl jsem zajít na Avatar. Filmová akademie, která tolikrát nominovala Předčítač na Oscary 2008 na úkor mnohem lepších filmů. Pixar za to, že dovolil něco tak šíleně trapného jako jsou mluvící psi v jejich zatím posledním animáči Vzhůru do oblak, čímž ho velice poškodil a degradoval.

Čím jsem starší, tím hodnotím každý uplynulý rok více skepticky. Alespoň mi to tak připadá. Rok 2009 byl, z toho co jsem měl možnost vidět, neobyčejně chudý. Dokonce vybrat 5 nejlepších filmů byl problém. Ne že bych toho viděl málo, ale proč vychvalovat a poukazovat v žebříčku na lehký nadprůměr? A tak vypadá můj žebříček jak vypadá. První čtyři místa obsadily snímky, které měly světovou premiéru už v roce 2008 (v ČR ale v 2009) a na poslední místo jsem mohl dosadit téměř cokoli. Bohužel. A tak mi nezbývá než koukat se na mnohem lepší, ale starší filmy opravdových mistrů, nebo se těšit, že mě v roce 2010 nadchne Burton, Stone nebo Scorsese. Nebo bude všechno jinak?

Meky

1) Výměna
2) Gran Torino
3) Avatar
4) Milionář z chatrče
5) Valkýra

Zklamání - District 9, Terminátor Salvation, Hanebný pancharti

Pět nejlepších filmů roku se mi nevybíralo snadno, protože opravdu dobrých jich bylo natočených docela dost, ale nakonec jsem to dal dohromady takto: Do první pětky jednoznačně patří obě dramata Clinta Eastwooda, který se v tomto roce vytáhl a nasadil laťku hodně vysoko. Cameronův Avatar samozřejmě nesmí chybět, protože je svým způsobem jedinečný. Milionář z chatrče má také místo v mém výběru, protože takto skvěle odvyprávěný příběh života, podpořený skvělou režií Boylea nemůže zůstat opomenutý. A Valkýra? To je příjemné překvapení tohoto roku, které uzavírá moji topku. Rozhodoval jsem se ještě mezi Star Trekem, ale nakonec jsem zvolil takto.

Mezi největší zklamání roku jsem zařadil tyto tři filmy proto, protože opravdu vystihují to slovo zklamání. Ani jeden z nich není vyloženě špatný, ale svá velká očekávání nenaplnily! District 9 měl být velkolepý příběh o mimozemské civilizací, ale místo toho mi to přišlo celé jen k smíchu. Salvation je pouze chabým pokračovatelem této kultovní série a Hanebný pancharti pocházejí od Tarantina, jehož styl mi bohužel moc nesedí a i když je to všude vysoce hodnocený film, tak mě si nezískal.

nicneznam

1) Gran Torino
2) Hanebný pancharti
3) Watchmen
4) District 9
5) Home

Zklamání - Star Trek, Avatar, Paranormal activity

Letošní filmový rok hodnotím na 61,5 procent. Je to průměrné hodnocení filmů za rok 2009, které jsem viděl. Nebudu říkat, kolik jich bylo, ale bylo jich víc než 15. (Ne, takže šestnáct to nebylo, vtipálci.) Tudíž tento filmový rok byl lehce nadprůměrný. Objevilo se pár mistrovských kousků, několik zklamání, mnohá překvapení. Poměrně úspěšný rok měl můj oblíbený žánr - sci-fi. Vzpomeňme alespoň na svěží District 9, již miliardový Avatar - film, který potvrdil, že sci-fi má své pevné místo ve světě filmu, sci-fi horor Pandorum, které bohužel nepůjde do našich kin kvůli neúspěchu v zámoří, ale své místo si mezi fanoušky jistě najde. U mě si už našlo. Do nového roku budeme vkládat naděje do Nolanova "odpočinkového" sci-fi filmu Inception. Zvědavost se upírá také ke třetímu dílu Stmívání pod taktovkou krvelačného upíra Davida Sladea. Máme se rozhodně všichni filmoví fanoušci na co těšit. Přeji příjemné filmové zážitky do nového roku a snad se tu zase všichni začteme u podobného shrnutí k roku 2010.

Nikola9

1) X-Men Origins: Wolverine
2) Proroctví
3) District 9
4) Watchmen
5) Předčítač

Zklamání - Útěk na Horu čarodějnic, Push

Abych byla upřímná, netroufám si tvrdit, zda-li rok 2009 patřil k těm silnějším nebo naopak slabším, co se filmového průmyslu týče. Já osobně jsem si své našla a doufám, že v budoucnu nás režiséři a všichni ostatní, co se potloukají kolem, opět překvapí něčím novým, neokoukaným a hlavně kvalitním…

pier

1) Gran Torino
2) Avatar
3) Baader Meinhof Komplex
4) Milionář z chatrče
5) Wrestler

Zklamání - Terminátor, Transformers 2, Hanebný parchanti

Hned ze začátku roku se na nás vyvalila pěkná řádka kvalitní tvorby, od Milionáře z chatrče přes Výměnu až k Předčítači. Všechna tahle díla pro mě znamenala malého předskokana toho, co přijde. To co přišlo, byl... odpad... Proto můj názor zní: Začátek roku 2009 byl dokonalý a ten zbytek, hluboko podprůměrný!
Největší filmový zážitek pro mě byl jednoznačně sledování přímého přenusu předávání Oscarů.
Všichni víme, jak je na tom herecký um JCVD, a proto nejen mě ale i většinu ostatních překvapilo jeho sypání popela na svojí hlavu. Snad mu to vydrží! JCVD pro mě bylo největším překvapením roku.
Tom Cruise je opravdový chameleon. Spíš než jako herec teď vystupuje jako scientolog, proto mě jeho povedený návrat ve Valkýře velmi mile překvapil.
Eastwod se učil od těch nejlepších, proto si nenápadný snímek Gran Torino získal srdce nás všech. Jen doufám, že se nakonec rozhodna před kameru vrátit.

Zklamání - V tomto roce byli hned tři filmy na které se těšil kde jaký filmový maniak. Terminátor, Transformers a Avatar. Ale jen třetí jmenovaný dokázal naplnit mé očekávání. Terminátor sázel jen na přehršel akce a doufal, že mu to u fanoušků projde. Tranformeři sázeli úplně na to samé, plus přidali krásnou Megan Fox. Avatar sice také nemá žádný dokonalý příběh, a té akce tam nebylo o nic méně, přesto si získal diváky asi nejvíc. Propracovanost a dřina, kterou Cameron vložil do svého díla, se mu vyplatila. Ostatní jmenované jsou ale opravdovým zklamáním.

Co dál stálo za shlédnutí: Krvavé pobřeží, Muž a jeho pes, Všude dobře proč být doma, Užívej si, co to jde, Piráti na vlnách, (500) Days of Summer

Sigf07

1) Smrt čeká všude
2) Gran Torino
3) Únos vlaku 123
4) Piráti na vlnách
5) Transformers: Pomsta poražených

Zklamání - Harry Potter a Princ dvojí krve, Andělá a démoni, Terminator Salvation

Rok 2009 pro mě znamenal potvrzení staré pravdy o tom, že z filmů, na které se těšíme nejvíc, jsme nakonec většinou zklamaní a naopak z titulů, o kterých jsme neměli ani ponětí, se vyklubou nečekané bomby. Najít v té záplavě druhých, třetích a pátých pokračování skutečnou kvalitu, však nebylo zrovna lehké a i když mě Cameron na poslední chvíli přesvědčil, že opravdoví režiséři nevymřeli, řadím devátý rok nového tisíciletí mezi ty méně povedené.
O co méně jsem s uplynulým rokem spokojený jako kritik, o to víc mu vděčím z lidského hlediska. Dostal jsem šanci aktivně se podílet na chodu těchto skvělých stránek a poznal jsem spoustu nových lidí, kteří mají stejného koníčka jako já, a kterých si nesmírně vážím. Občas sice skřípu zubama, když mi zkritizují můj oblíbený film nebo když sestavujeme nový žebříček, ale jinak na ně nedám dopustit a mám je rád.

Veronika

1) Výměna - napínavý film, který útočí na city, a je úděsný tím, že je podle pravdy. To je na něm nejcennější.
2) Gran Torino - "malý velký film"; spolu s Výměnou potvrdil kvality Clinta Eastwooda-režiséra - že by konečně točil komorní filmy, které si na nic nehrajou? Je to komorní film, který narozdíl od všech jeho předchozích počinů obsahuje jeden bonus - (černý) humor. Tím vypadá upřímně, a snad takový i je.
3) Andělé a démoni - ať si kdo chce co chce říká, Dan Brown umí. Umí psát skvělé thrillery, které skutečně musíte číst až do konce, protože jsou tak napínavé, že nechcete děj opustit. Jeho prvotina, která do kin přišla až po slavnější Šifře, je mnohem lepší a skutečně zajímavější. Takový je podle mne i film, který mne nezklamal, protože funguje, i když je v něm pár věcí pozměněno.
4) Terminator Salvation
"Čtyřka" neměla moc dobré recenze, asi proto, že slovutní recenzenti rádi napadají moderní pokračování filmových legend - i když se povedou. Pro mne byla ale stejně dobrá jako znovu vzkříšený čtvrtý John McClane a Ethan Hunt ve trojce. Všechny tři filmy jsou výbušnější, akčnější a rychlejší než jejich starší díly, ale nepostrádají ani šmrnc a navíc jsou zábavné, napínavé a skvěle se na ně kouká!!! Nemám předsudky, takže dávám palec nahoru. A navíc film objevil novou hvězdu: Sam Worthingtona.

Rok 2009 byl pro mne, člověka, který nechodí moc do kina a na filmy kouká až po jejich vyjití na DVD, zajímavý především do léta - do doby, kdy vyšly filmy, jež byly nominované na Oscara za rok 2008 nebo nějakého dostaly. Příjemně mě překvapil Clint Eastwood Výměnou a Gran Torinem, zklamali mě další loňští kandidáti Nouzový východ a Benjamin Button. Vítězný Milionář z chatrče nebyl - dle mého očekávání - taková pecka, jak jsem myslela, Výměna mě dostala více. Jsem ráda za filmy s Meryl Streep (Julie a Julia a Pochyby), ale pohříchu jsem ani jeden neviděla! Vlastně jediné filmy, které jsem letos viděla v kině, byla bondovka Quantum of Solace, která se mi krutě nelíbila - Daniel Craig se ukazuje jako naprosto nevhodný kandidát, je horší snad i než neoblíbený George Lazenby. Druhým filmem byli Andělé a démoni - podle mého gusta velmi zdařilá adaptace skvělého thrilleru Dana Browna. Souhrnně řečeno: jako každý rok, i v roce 2009 jsme se dočkali dobrých, lepších, vynikajících a na druhou stranu průměrných a blbých filmů, a bude tomu i v roce 2010...

Zklamání - Quantum of Solace: špatná bondovka. Nebo lépe řečeno, film, který není bondovka ani za mák. Jak píšu v názoru, s příběhy o agentovi 007 jej pojí jen tři věci: jméno James Bond, ústřední melodie a "M" v podání Judi Dench. Daniel Craig vypadá spíš jako agent KGB, oplakávání ztracené lásky je naprosto nebondovské (každý díl je přece o něčem jiném a žádná Bondgirl se neopakuje!), příběh je o ničem, padouch nezajímavý, zajímavá jsou jen některá prostředí... to se raději kouknu na Travel Channel.
Nouzový východ - nezáživný film Sama Mendese s legendárním titanicovským duem Kate + Leonardo zklamal, stejně jako Titanic (že by to bylo tím, že tam hrajou ti dva?) Čekala jsem větší drama, ale trauma ženušky v domácnosti, co neví co s životem a nakonec dopadne tak, jak dopadne, mne spíš naštvalo než rozladilo: nesnáším zbabělé činy.
Benjamin Button: film, kterému jsem prorokovala Oscary, je dlouhý na to, aby byl dost zajímavý. Špatné masky (resp. v PC graficky upravené tváře herců, aby vypadali mlaději, než jsou), otravná role Cate Blanchett, klišoidní rámec příběhu, který se odehrává ve vyprávění a vzpomínkách... čekala jsem něco lepšího.

xxmartinxx

1) Avatar
2) Star Trek
3) Where the Wild Things Are
4) Frost/Nixon
5) Gran Torino

Zklamání - Inglourious Basterds, Terminator Salvation, Transformers: Pomsta poražených

Filmový rok 09 byl plný protikladů. Zklamání z Baye a McGho, kteří natočili nepovedené pokračování robotích šíleností (i když McG vyšel oproti Bayovi, co se týče kvality výsledku, jako vítěz), doplněné téměř maximálním nadšením z Avatara. Eastwoodovo povedené Torino, kterému i přes až protivně klišoidní děj nedokážu upřít působivost, oproti naprostému zklamání z jeho nejnovějšího díla Invictus. Přesvědšil jsem se o tom, že Tarantino umí líp kecat než točit. Zklamalo mě zrušení Premmiere a stále bolestnější upadání Cinemy. Překvapil mě milý film Where the Wild Things are, který je tak jiný, až je roztomilý, a užil jsem si i herecký a režijní koncert Frost/Nixon.
Příští rok se těším na čerstvého Sherlocka Holmese, který by mohl být příjemná blbost na odreagování. Nemůžu se dočkat Scorseseho Shutter Islad a s očekáváním a nedůvěrou očekávám Souboj Titánů - stále myslím, že ty trailery nevypadají tak dobře, jak se tváří. Sam Worthington je nicméně objev... uvidíme, kam to dotáhne.
Celkově se rok 09 povedl. Několik chyb se jistě událo (Nový měsíc mi podrásal nervy) ale s podobnými projekty se musí počítat stejně jako s úpadkem české kinematografie, který mě už naprosto nechává chladným... No, uvidíme, jak se to vyvine...

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!