28. 12. 2009

TOP nezapomenutelných filmových princezen

Kromě kapra, bramborového salátu a oslnivě zářícího vánočního stromku k Vánocům neodmyslitelně patří pohádky. Doba, kdy děti seděly mlčky v kruhu kolem babiččina křesla a nadšeně naslouchaly jejímu vyprávění, je sice nenávratně pryč a většina z nás je tím pádem odkázaná na program v televizi, přesto si na nedostatek kouzelných příběhů stěžovat nemůžeme. V osmém díle našeho seriálu jsme se rozhodli zapátrat v paměti a sestavit pro vás přehled našich nejoblíbenějších filmových princezen. Vždyť každá správná pohádka začíná slovy „kdysi dávno za sedmero horami a sedmero řekami bylo jedno království…“

Maruška - Byl jednou jeden král
Obsadit neznámou, teprve patnáctiletou, Milenu Dvorskou do role Marušky a postavit ji vedle velikánů Buriana a Wericha, vyžadovalo od režiséra Bořivoje Zemana jistě dávku odvahy. Ale tento risk se mu bohatě vyplatil, Dvorská si svým půvabem získala celé generace diváků a z pohádky Byl jednou jeden král se stal jeden z klenotů české filmové tvorby. A jaká vlastně princezna Maruška je? Bezesporu nesmírně laskavá, inteligentní a narozdíl od většiny ostatních se nebojí přiložit ruku k dílu. (sigf07)

Sněhurka – Sněhurka a sedm trpaslíků
Sněhurka je klasickou pohádkovou postavou bratří Grimmů, kterou si v roce 1933

Walt Disney vybral jako námět pro svůj první kreslený celovečerní film. Ten vypráví o princezně, velmi krásné, ale také laskavé a milující, která musí oblékat prostý šat jako děvečka. Její zlá ješitná macecha královna má totiž obavy, že Sněhurka bude krásnější než ona. Což se ji taky povede. Sněhurka, i když animovaná, je velmi éterická bytost, která se zalíbila mnoha chlapečkům, chlapcům a chlapům po celém světě. Není proto ani takovým překvapením, že se stala i předobrazem různých pornografických zpracování. (Martin)

Princezna Helena - Šíleně smutná princezna
Zlatá slavice Helena Vondráčková se nám zde představuje v jedné z mála svých filmových rolí a rovnou je postavena do situace, kterou by jí asi záviděl málokdo - má vdát se za někoho, koho v životě neviděla. Není divu, že jí z toho není kdovíjak do smíchu a z vlídné rozumné dívky stává rozmarný melancholik. Nebyla by to však pohádka, kdyby se vše v dobré neobrátil a k Helenině radosti se z odmítaného prince vyklube sice trochu ztřeštěný, ale přeci jen docela fajn kluk. (pier/sigf07)

Popelka - Tři oříšky pro Popelku
Byl by hřích nezařadit do našeho TOPu,
a stejně tak i nejznámější princeznu všech dob – Popelku. Klasická česká pohádka Tři oříšky pro Popelku je nekorunovaným symbolem Vánoc a milióny diváků se na tyto svátky těší i kvůli ní. Popelka je prostá venkovská holka, tak skromná, čistá a upřímná, že v sobě ani nemůže skrývat nějaké zlo. A právě díky její povaze si ji tolik lidí oblíbilo a nedá na ni dopustit. Navíc v podání roztomilé Libuše Šafránkové jí prostě není co vytknout. Češi holt milují příběhy, kdy se na obyčejnou holku usměje štěstí a díky třem "kouzelným" oříškům najde lásku a stane se princeznou. (Meky)

Fiona - Shrek
Kdo žije v domnění, že každá princezna by měla splňovat přinejmenším devět z deseti kritérií Miss World, mýlí se! Princezna Fiona představuje pravý opak. Tahle animovaná zlobřice sice vypadá na plátně kin trochu hrozivě a pro děti předškolního věku může působit až mírně traumaticky, ve skutečnosti je však plná lásky, obětavosti a svůj neobvykle zelený zjev o to víc kompenzuje mírumilovnou povahou (nepočítáme-li však kung-fu scény). I když se nám prezentuje jen jako výplod složitého Maya programu, kterému svůj hlas propůjčila blonďatá herečka Cameron Diaz, rozhodně patří mezi právoplatné princezny a své místo si u diváků dozajista vydobyla. (Nikola9)

Zlatovláska - Zlatovláska
V roli Zlatovlásky se nám ve stejnojmenné pohádce představila Jorga Kotrbová, která se jinak do povědomí českých
diváků vryla spíše jako dabérka než herečka. Přes veškerou její krásu a půvab je člověk na vážkách, jestli se této princezně dvořit či ne. Zlatovláska je spíše než pro praktický život předurčena pro to, trávit čas dvorními radovánkami. A navíc -přiznejme si to- málokdo si může dovolit partnerku, která v jednom kuse ztrácí perly a zlaté prsteny. (sigf07)

Angelína - S čerty nejsou žerty
Doposud jsme vám představovali výhradně moudré, milé a spravedlivé princezny, ale princezna Angelína z Bočanovy pohádky S čerty nejsou žerty je z úplně jiného těsta. Moudrost v jejím případě nahradila prohnanost, spravedlivost ustoupila vypočítavosti a nějaké vlídnosti si lidé v jejím okolí mohou jen nechat zdát. Dana Bartůňková nám ztvárnila princeznu, která je sice velmi krásná a dokáže si muže lehce obtočit kolem prstu, ale je morálně zkažená a až příliš jednostranně zaměřená na shromažďování bohatství. (Meky/sigf07)

princezna Lada - Princezna se zlatou hvězdou
Princezna Lada patří mezi velice sympatické princezny. Má
na poslech velice příjemný hlas a mnoho dalších, na první pohled skrytých předností. Zlatá hvězda na čele jí sluší podobně jako goauldský znak Teal´covi a co víc, Lada má k tomu ještě zlatovějící vlasy. S jinou filmovou princeznou si ji zkrátka nemůžeme zplést. Neštítí se práce jak na zahradě, tak i v kuchyni a je velmi skromná. V jejím případě se taktéž může hovořit o hereckém výkonu. Svou krásou učarovala nejenom princi a Kazisvětovi, ale i divákům obou pohlaví. (nicneznam)

Dišperanda -Hrátky s čertem
Princeznu Dišperandu (jíž opět propůjčila svou podobu Alena Vránová), z klasické drdovské pohádky Hrátky s čertem, byste mohli charakterizovat jako hloupoučkou vdavekchtivou naivku… a nebyli byste daleko od pravdy. Předloha filmu vznikala během německé okupace jako alegorie tehdejších událostí a princezna spolu s nebojácnou Káčou znázorňovaly důvěřivé politiky, kteří se sami vydali nepříteli napospas. (pier/sigf07)

Krasomila Pyšná princezna
Vánoce bez Pyšné princezny si už ani pomalu neumíme představit a
Alena Vránová, coby rozmarná princezna Krasomila bavila už generace našich prarodičů. Jedni původ pohádky hledají v díle Boženy Němcové, jiní v ní vidí socialistickou variaci Shakespearova Zkrocení zlé ženy. Ať už tak či onak, skutečností zůstává, že se Krasomila vymaní z vlivu zákeřných rádců, zmoudří a objeví v sobě kladné stránky své osobnosti a poté, co se s milovaným králem Miroslavem sveze na skluzavce, nastolí v království pořádek. (pier/sigf07)

Nejste spokojeni s našim výběrem? Zařadili byste do TOP 10 nějaký jiný film? Je dost dobře možné, že jsme na něco nebo na někoho zapomněli a budeme jen rádi, když nás o tom upozorníte na fóru. Na další díl se můžete těšit příští týden!

sigf07
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!