23. 12. 2009

Milena Dvorská zemřela

Smutné zprávy se ke konci roku nepříjemně kupí. Nedlouho po Brittany Murphy nás 22. prosince opustila také česká herečka Milena Dvorská, kterou budou jistě všichni znát jako princeznu Marušku z pohádky Byl jednou jeden král.

Milena Dvorská se narodila 7. září 1938 v Prostějově a role Marušky, kterou si zahrála ve svých patnácti letech, jí ukázala směr, jakým by se měla v životě ubírat. Nastoupila na DAMU a herectví se stalo její profesí. Po studiích nastoupila do angažmá divadla E. F. Buriana, v 90. letech pak účinkovala v Divadle na Fidlovačce. Ke konci života vystupovala v Divadelní spolenosti Háta.

Nejznámější jsou však především její filmové a televizní role. Kromě té nejslavnější, již zmíněné Marušky ve filmu Bořivoje Zemana, si ji budou diváci určitě pamatovat ze snímků Anděl na horách, Vesničko má středisková, Marečku, podejte mi pero!, Jára Cimrman ležící, spící nebo pohádky Jak se budí princezny, kde si zahrála královnu Elišku.

Ze seriálů, kde také hojně účinkovala, jmenujme například tituly Pan Tau, 30 případů majora Zemana, Zkoušky z dospělosti, Malý pitaval z velkého města či Chlapci a chlapi.

V 90. letech se již spíše orientovala na televizní tvorbu, ale i tak občas na filmová plátna zavítala - filmy Corpus Delicti, Kamenný most, za který byla nominovaná na Českého lva, a zůstala věrná i pohádkám, a to v obou dílech Toškovy Z pekla štěstí. Její poslední rolí se stala kuchařka v historické komedii Karla Janáka Ať žijí rytíři!.

2mig1
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!