30. 11. 2009

Top 10 - Duely

Máme tu další pondělí a s ním i další várku TOP 10. Tentokrát jsme si vybrali duely - neboli souboje dvou jedinců. A kolo to bylo skutečně náročné, protože skvěle natočených duelů se za více než sto let kinematografie nastřádalo skutečně mnoho a vybrat jen deset je téměř nadlidský úkol. Snažili jsme se dát šanci jak modernějším audiovizuálním peckám, tak i klasikám, které vsází spíše na atmosféru než na počet ran.
Při sestavování žebříčku navíc došlo k menší technické změně. Teď už neseřazujeme od nejlepších, ale podle abecedy. Všech deset duelů je totiž natolik různorodých a rozdílných, že mezi nimi pořadí určit nejde.
Tak se pohodlně usaďte a připomeňte si několik památných soubojů... Třeba vás i nalákáme se na nějaký podívat.


I) Kill Bill

Zakrvácená nevěsta ve stylově žluté motorkářské kombinéze vs. O-Ren Ishii ve stylovém, sněhově bílém kimonu, které může kdykoli chytit jinou barvu. Stylově zasněžená japonská zahrada, dřevěné údery vodního kyvadélka pravidelně přerušující hluboké ticho, dvě stylové nabroušené katany, cinkot kovu, energická, stylová hudba. To vše vytváří nezapomenutelné finále z kterého stylovost přímo teče a jehož precizní provedení je neoddiskutovatelné.


II) Matrix Revolutions

Co si budeme nalhávat, sequely Matrixů byly dějově něco jiného, než si většina z nás přála (nebudu říkat zklamání). Ale jakmile se bratři Wachowští rozhodnou nechat někoho se mlátit, všechny předsudky jdou stranou. A vrcholem toho je jistě finální souboj mezi Neem a Smithem v dešti, kdy se za tónů úderné hudby bijí dva superhrdinové za osud světa. Ultimátní audiovizuální řežba byla ve své době technický vrchol, ale dobře se ní kouká i dnes. A jistě se na ní bude dobře koukat i v letech příštích.


III) Nelítostný souboj
Tento film je opravdu čistým duelem dvou chlápků, stojících na opačných stranách zákona! Oba jsou naprosté jedničky v tom co dělají a vzhledem k tomu, že jejich osobní životy stojí za starou bačkoru, nezbývá jim, než se soustředit pouze na svou práci a to ne na 100%, ale na 200%! Workoholismus přechází v posedlost tím druhým, takže může začít opravdu jeden z nejlepších a nejpromyšlenějších duelů historie filmu! V charismatických rolích se objevili dvě herecké legendy Al Pacino a Robert De Niro a špičkové výkony, které tito dva podávají zaručují neopakovatelný zážitek!


IV) Rocky

Kdo by neznal "italského hřebce" Rockyho Balboa, neúspěšného boxerského outsidera, na kterého se usmálo štěstí a dostal možnost „zaboxovat“ si s mistrem světa v těžké váze Apollo Creedem? Tuto příležitost přetavil v nebývalý úspěch a stal se nesmrtelným! Jak Sylvester Stallone, tak postava Rockyho, která mu velmi rychle nastartovala kariéru a vystřelila jej mezi hvězdy první velikosti. Tento duel je jediným z našeho výběru, který neskončil smrtí jednoho z aktérů, ale to mu na působivosti nijak neubírá.


V) Spartakus
A další souboj je tentokrát na nože a pěsti. Spartakus a jeho věrný druh jako jediní přežili vzpouru otroků a zlovolný císař jim dal poslední, ještě o něco zlovolnější úkol. Předvedou poslední gladiátorský zápas, jen pro jeho potěchu. Když to oba přátelé odmítají, je jim řečeno, že kdo zápas přežije, bude ukřižován. Jeden muž se tak druhému snaží dopřát rychlou smrt, aby nemusel trpět na kříži. Další emocionálně vypjatý moment se skvělou atmosérou v režii Stanleyho Kubricka zaručuje nezapomenutelnou podívanou i mnoho desetiletí po jeho vzniku.


VI) Star Wars Epizoda III - Pomsta Sithů

A teď trochu novější záležitost. Ve světě Star Wars je mnoho skvěle natočených duelů, ale my jsme se rozhodli vybrat ten nejnovější a nejdelší. Ve třetí epizodě si to "rozdá" Anakin s Obi-Wanem a současně mistr Joda s kancléřem Palpatinem. Souboj je skvěle natočený, hraje k němu dokonalá Williamsova hudba a dodnes překvapuje skvělými triky. Audiovizuální poklad, který by si nikdo neměl nechat ujít, ať už si o nové trilogii myslí cokoli.


VII) Tenkrát na západě
Westernový duel se v našem výpisu určitě neztratí, ba naopak, bez něj si to představit lze jen těžko. Hledat památného zástupce nebylo tak těžké. Duel, ve kterém zazní jeden z nejpamátnějších hudebních motivů a ocitnou se v něm Henry Fonda ve své jediné záporné roli a Charles Bronson jako chlapík, který musí vyrovnat účty, má cestičku k popularitě vyšlápnutou. Vzpomeňme tedy na kamenné tváře, které se nezachvějí ani při pohledu do tváře smrti a v železných hlavních jejich koltů se jim nikdy neusadí prach na dlouhou dobu.


VIII) Terminátor 2 - Den zúčtování

Všeobecně se tvrdí, že filmové pokračování není tak dobré jako originál, ale právě druhý díl Terminátora je v tomto směru považován za největší výjimku. Už jednička z roku 1984 byla na svou dobu něco nevídaného. Aby také ne, když za vším stál režijní génius James Cameron… Den zúčtování nabídl revoluční digitální triky, Arnolda Schwarzeneggera v nejlepší formě, dodnes nezapomenutelné hlášky hlavních postav a špičkovou akci. Souboje mezi Arniem a nezničitelným T-1000, ať už při prvním setkání v nákupním středisku, při honičkách na silnicích či ve slévárně v závěru, se staly kultovní. A to platí i o celém filmu, který se právem stal legendou na poli akčního a sci-fi žánru.

IX) Tváří v Tvář
Velký favorit části naší redakce a americký vrchol tvorby Johna Woo nabízí nepřetržitý duel dvou akčních legend let devadesátých - Johna Travolty a Nicka Cage, ve vizuálně, ale překvapivě i dějově vypiplané podobě. Superpadouch a superpolicajt si prohodí tváře a musí se vypořádat jeden s druhým. Jeden bojuje za svojí rodinu a pověst, druhý za svou zločineckou velmoc. Kdo vyhraje je otázka, ale jisté je, že sledovat to je zábava. Jedna z největších akčních pecek si místo v tomto žebříčku jistě zaslouží.


X) Vetřelci

Před komornějším, zato však působivě temným Vetřelcem Ridleyho Scotta, jsme nakonec dali přednost neméně zdařilému pokračování Jamese Camerona. V akcí prošpikované dvojce proti sobě stane vojenské komando doprovázené Ellen Ripleovou a stovky agresivních alienů v čele se samotnou královnou. Po výsadku na LV-426 postupně umírá většina mariňáků a pro hrstku přeživších začíná zoufalý boj o holý život. Pravý nefalšovaný duel nastává v závěru, kdy se na scéně objevuje již zmiňovaná vetřelčí matka. Ta je po dlouhém boji na lodi Ripleyovou vymrštěna do vesmírného prostoru a umírá. Legendární snímek patří k tomu nejlepšímu, co je ve světě sci-fi k vidění a po předešlém Terminátorovi Cameronovi definitivně otevřel dveře do Hollywoodu.

Nejste spokojeni s našim výběrem? Zařadili byste do TOP 10 nějaký jiný film? Je dost dobře možné, že jsme na něco nebo na někoho zapomněli a budeme jen rádi, když nás o tom upozorníte na fóru. Na další díl se můžete těšit příští týden!

Sestavila redakce Kfilmu.net. Na textu se podíleli adams89, Meky, nicneznam a xxmartinxx

Další vydání série TOP

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!