8. 8. 2009

Kdy se vrátí Superman, Batman a Spiderman?

V minulém článku na téma komiksy byl naznačen problém pokračování Supermana a Batmana. A protože v obou případech jde o očekávané filmy, kolem nichž se to informacemi jen hemží, myslím, že si zaslouží nějaký ten extra článek. Přidejme k nim ještě Spidermana a máme slavnou trojku pohromadě. Kdy se s nimi setkáme na plátně?

Začneme tím nejnejistějším. Muž z oceli Kal-El má velký problém. Nikdo o něj totiž nestojí. Warneři řekli, že pokud Superman se vrací

(mimochodem v době premiéry nejdražší film všech dob) vydělá víc než 200 melounků, odsouhlasí ihned natáčení pokračování. A světe div se - Superman se vrací skutečně přes 200 milionů dolarů získal. Konkrétně nějakých 220 (dnes už bude částka vyšší). Warneři to ale nepovažovali za jasný úspěch a film neustále odkládali. Nejspíš proto, že za dvacet milionů si ředitel Warmer Bros. nekoupí ani ostrov v Dubaji, což je vážně šokující, ale možná i proto, že kritiky spíš než o strhující akci psaly o zakonzervovaném odkazu Richarda Donnera a až moc retro vzhledu.
Máme rok 2009. Čtyři roky od premiéry a jasno nemáme o moc víc. Zatímco v komiksovém světě je Superman v pohodě, autor komiksové série Wanted dokonce plánuje epickou trilogii shrnující celý mimozemšťanův život, ale film ne a ne přijít. Co měsíc se objevují noví režiséři, jen aby za pár dnů odstoupili. Brandonu Routhovi mezitím propadla smlouva na případné pokračování a Warnerům ubíhá čas. Do roku 2011 musí pod hrozbou žaloby vyprodukovat pokračování. Pokud to snad nestihnou, v lepším případě to povede k nějaké pokutě, v horším dokonce k absolutní ztrátě filmařských práv. Warnerům dochází, že je na čase něco dělat a zřejmě začali spolupracovat s aktuálními režiséry, kteří mají zájem. Konkrétně sourozenci Wachowskými, což je na jednu stranu nečekaná, na druhou příjemná volba. Můžeme jen doufat, že Superman se opět vrátí a nejedná se jen o další planý poplach. Termín 2011 se s trochou dobré vůle zdá realistický, ale muselo by se začít točit prakticky hned teď, nebo spíš včera.

V případě Batmana se ještě o problému mluvit nedá. Batman začíná byl příjemný restart, který i přes rozporuplné přijetí kritiků nastartoval Joelem Schumacherem dokonale pohřbenou kariéru bojovníka z Gothamu. Temný rytíř se pak hlavně díky masivní reklamní kampani, úmrtí Heatha Ledgera a v poslední řadě (vítejte v Hollywoodu) kvalitám filmu samotného, stal kasovním trhákem, kterému krom jisté výletní lodi nemá kdo konkurovat. Třetí díl (vlastně sedmý) je jistý. Christopher Nolan se ale cuká. Warneři si ho pojistili tím, že mu dali jeho vysněný menší projekt (na který mu dali směšných 200 milionů) Inception, jehož smlouva udajně Nolana zavazuje k natočení nového Batmana. Co ale Warneři budou dělat, když se Nolan, který je před Batmanem známý jako nezávislý a nekomerční režisér, odmítne dalšího blockbusteru účastnit?
Nebyli by to producenti, aby Warneři neměli alternativu. O režii Batmana projevit zájem Zack Snyder, který sice s Watchmeny moc peněz nevydělal, ale 300 platí pořád za překvapení roku 2007. Warneři ale berou Snydera jako poslední možnost a zuby nehty se drží Nolana. Se Snyderem počítají pro případnou novou trilogii.
Co do příběhu a obsazení třetího výletu do Nolanova Gothamu se údajně počítá s dořešením Jokera. Jiná možnost než přeobsazení Ledgera se samozřejmě nenabízí. Christian Bale mlží. Do filmu údajně půjde jedině s Nolanem a kvalitním scénářem. Pokud jedinou z těchto věcí nedostane, film prostě nevznikne! (Bale je zřejmě jediný, kdo tomu věří.)
Fanynky, které šly na film hlavně, aby si vychutnaly Ledgera, budou mít jistě radost, že se Johnny Depp nechal slyšet, že kdyby mu někdo nabídl roli Hádankáře, neváhal by... Když tedy Batman přišel o jednu hvězdu dívčích srdcí, získal by hned novou, ještě zářivější (a živou)!
Ve světě Temného rytíře se toho skutečně děje mnoho, ale je to alespoň příslib toho, že se skutečně nějakého filmu dočkáme. Nejspíš to nebude dřív než za tři roky, ale my si rádi počkáme.

(PS: Obrázek s otazníkem je fake poster, který nejednomu fanouškovi zamotal hlavou.)

To čtvrtého Spidermana se zřejmě dočkáme bez větších potíží a tahanic. Sam Raimi už film kutí, žádné velké tahanice se na veřejnosti neobjevují. A vše vypadá, že všichni v jeho okolí dělají, že příšerná a obecně kritiky i diváky odmítnutá trojka se nikdy nestala, protože režisér srší optimismem. Herecké obsazení stejné, přestože veřejností stihly problesknout zprávy, že Tobey Maguire i Kirsten Dunst od projektu odstupují, nakonec se nic z toho nestalo. Dokonce se už můžeme dohadovat o příběhu. Dlouho očekánvaní záporáci budou asi Carnage a Lizard... To jsou ti lepší ze zbylých nepřátel. Navíc jsou jenom dva, takže se nemusí opakovat mišmaš z trojky. Okolo Spidermena se tedy děje to, co se u očekávaného pokračování komiksu má dít. Batman i Superman by si z kamaráda z New Yorku mohli vzít v tomto ohledu příklad. Spideyho se dočkáme v roce 2011.

EDIT: Jak to dopadlo se Spider-Manem asi víte. Je to škoda - ještě při psaní článku bylo zrušení filmu nepředstavitelné.

xxmartinxx
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!