5. 6. 2009

Dokument HOME měl premiéru - v kinech, na DVD i na internetu

Ve Světový den životního prostředí 5. června vstoupil do českých a světových kin jedinečný projekt světoznámého fotografa Yanna Arthuse-Bertranda s názvem HOME. Snímek bude také k vidění jako vůbec první film v historii zároveň i na DVD a internetu. Filmový dokument otevírá nový pohled na globální environmentální problémy, které se nevyhýbají ani České republice. Upozorňuje na mnohé problémy, kterým musí lidstvo čelit. Jedním z nich je i otázka globálních změn klimatu. Dílo si neklade za cíl najít recept k jejich řešení, nabádá však k zamyšlení nad výzvami, které před námi stojí.

Yann Arthus-Bertrand v průběhu skoro 15 let prolétal více než 50 zemí a ze vzduchu udělal přes sto tisíc obrázků. Cesta je ódou na krásy a jemnou harmonii naší planety. S optimistickým přístupem a aktuálními tématy se snímek zaměřuje na vzrůstající povědomí veřejnosti o současných sociálních problémech a problémech životního prostředí.
„Z ptačí perspektivy“ se vydáme na cestu kolem světa do těch nejúžasnějších, ale také nejponičenějších krajin Země – nádherná, dech beroucí a silné emoce vyvolávající cesta z hlubin australského korálového pobřeží na vrchol hor Kilimandžáro, z amazonských pralesů do pouště Gobi, z bavlníkových plantáží v Texasu do průmyslové Šanghaje a ještě dál.
Home ovšem také skýtá konkrétní pohled na problémy, kterým musí naše planeta čelit: globální oteplování, kácení deštných pralesů, ztráta biodiverzity a ubývání přírodních zdrojů, ale na druhou stranu i pozitivní vývoj, jako je vzrůstající demokracie, růst našich příjmů a životního standardu, rozvoj vzdělání.

Žijeme v rozhodující éře, kdy je potřeba přijít s návrhy, jak zajistit udržitelný rozvoj a změny, které umožní "uspokojit současné potřeby bez vytváření kompromisů a zajistit potřeby budoucích generací". [i] "My všichni musíme přispět – kdykoliv a jakkoliv můžeme. I když je to jen výměna žárovek, recyklace odpadu nebo si jen více hledět toho, co nakupujeme, je to ohromný krok," apeluje Luc Besson, producent Home. "Sociální problémy a problémy životního prostředí naší planety jsou nedozírné a trvale udržitelný rozvoj se týká nás všech. Proto se musíme zapojovat nejen jednotlivě, ale měli bychom podporovat každého kolem nás dobrou informovaností a zvyšováním povědomí. Povědomí lidí o naléhavosti stavu, ve kterém se naše země – a naše domovy – nachází, je zásadním a především nezbytným předpokladem pro zachování udržitelného rozvoje. Obrazy filmu tuto sílu i schopnost mají. Je to náš závazek, naše úsilí, věřte mi: Podívejte se na tento film!" dodává François-Henri Pinault, ředitel společnosti PPR (která vlastní mnohé světové značky, např. PUMA) a je oficiálním sponzorem filmu. Film je možné sledovat od 5. června online na adrese: http://www.home-2009.com/us/index.html.

Veronika
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!