10. 4. 2009

Začátek konce Laterny magiky?

Unikátní československý vynález, multimediální pražská scéna Laterna magika, skončí v roce svého 50. výročí samostatnou existenci. Oznámil to její ředitel Petr Tošovský. Důvody lze hledat jak v ekonomických, tak i v uměleckých problémech legendární scény, která bude nadále pokračovat pod hlavičkou Národního divadla.
Laterně v posledních letech ubyl zájem diváků a loni skončila s téměř sedmimiliónovým dluhem. Vedení scény přiznává, že umělecká tvorba se ocitla na rozcestí, kdy je třeba uvažovat, jak dál. „Novou etapu existence bychom chtěli začít širokou diskusí o smyslu a umělecké koncepci Laterny magiky,“ řekl Tošovský.
První představení se odehrálo 9. května 1959, ale Laterna magika vznikla prakticky již o rok dříve, kdy tým pod vedením režiséra Alfréda Radoka a scénografa Josefa Svobody, s nímž je spojena téměř celá existence Laterny magiky, vytvořil program pro Expo 58 v Bruselu.
Tehdy se poprvé objevil princip spojení jevištní akce s filmem. U zrodu Laterny magiky stála taková jména jako Vladimír Svitáček, Ján Roháč či Miloš Forman.
(zdroj: rh, Právo)

scherbysoft
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!