19. 2. 2009

Oscarové tipy 2008 - část 4, finále. Ženské herecké výkony.

Kategorii ženských hereckých výkonů jsem nechala v našem seriálu až na konec. Ačkoli vyloženým favoritem není kromě Heatha Ledgera v žádné z námi probíraných oscarových kategorií nikdo, úplně největší virtuální souboj se odehraje podle vše indicií právě v kategorii ženských hereckých výkonů. Máme tady totiž problém jménem Předčítač a Kate Winslet. Akademie zcela, ale opravdu zcela ignorovala Nouzový východ Sama Mendese, a s ním i Leonarda DiCapria a s ním i výkon Kate Winslet. Ve všech ostatních cenách (Glóby, BAFTA, SAG…) získala Kate cenu nebo byla aspoň nominována za Nouzový východ za hlavní roli, a za Předčítače za roli vedlejší. Akademie se ale rozhodla ukázat nám všem, že se nemáme těmihle cenami nechat zviklat, a Nouzovému východu nedala šanci. Role nacistky je bezesporu zajímavější jak divácky, tak herecky než role „manželky“, nicméně kategorie vedlejších a hlavních rolí by se měly ctít, a ne že se s nimi bude žonglovat jak s míčkem. Jak se v tom pak má akademik nebo i divák vyznat?! (Ostatně, to samé, jen naruby, provedli P. S. Hoffmanovi za Pochyby – jeho role je bezesporu hlavní mužská, ale skončil nominován vedle Heatha Ledgera). No a kategorie vedlejších ženských výkonů: máme tady sparingpartnerky Meryl, Violu Davis a Amy Adams, které mají velmi vysoké šance. Jejich role a výkony přesně odpovídají označení „supporting“ (Best supporting actress), tedy že podporují celý film a září v něm. To samé si ale mnoho lidí myslí o Penélope Cruz (ta dostala BAFTU) nebo Marise Tomei.
Jak již bylo řečeno, letošní Oscaři jsou vpravdě hodně zamotaní, vítězové nepředvídatelní, a čeká nás při udělování možná hodně překvapivých momentů. Může vyhrát Kate, ale i Meryl. Může vyhrát Viola, Amy nebo Penélope. Kdo to bude, to se dozvíme už za pár dní.
Budeme rádi, když se podělíte o své názory i vy – zúčastněte se diskuse na fóru.

NOMINACE NA OSCARA ZA ROK 2008

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli:
Anne Hathaway - Rachel Getting Married
Angelina Jolie – Výměna
Melissa Leo - Frozen River
Meryl Streep – Pochyby
Kate Winslet – Předčítač


Tipy redakce, kdo vyhraje:


Veronika:
Anne Hathaway - Rachel Getting Married 2:1
Angelina Jolie – Výměna 3:1
Melissa Leo - Frozen River 1:2
Meryl Streep – Pochyby 5:1
Kate Winslet – Předčítač 5:1

Anne – první vážná role, první nominace – to pro začátek stačí. Melissa Leo – Frozen rozhodně není trhák, do této doby tuhle herečku znal asi málokdo a je tu spíš do počtu. Angelina – sice jsem film neviděla, ale z ukázek je mi jasné, že to s jejích hereckým mistrovstvím nebude až tak žhavé – ona je prostě sakra sexy, ale moc dobře hrát neumí a její nominace je spíš vyjádřením bezmezného obdivu, který Akademie chová ke Clintu Eastwoodovi. Navíc Oscara má, tak co by chtěla více. Pro ni je zadostiučiněním, že se může na Oscarech ukázat nejen jako ozdoba, ale i potenciální kandidátka.
Největší letošní oscarový souboj se zcela bez pochyb odehraje mezi Kate a Meryl. Kate si bezesporu Oscara zaslouží, je skvělá herečka a navíc velká sympaťačka a Akademie by jí Oscara zcela jistě udělila už jen kvůli 6 neproměněným nominacím. Ale nejsem si vůbec jistá, jestli to bude letos. Všechny ty zmatky s tím, jestli je její role v Předčítači hlavní nebo vedlejší, jí totiž zásadně snižují skóre. Kdyby byla nominovaná za Nouzový východ, dali bychom asi všichni ruku do ohně za to, že vyhraje. Nominace za Předčítače zmátla ovšem nejen mne - a to nahrává Meryl. Ta navíc získala cenu SAG a vede i v počtu nominací za všechny letos udělené nebo ještě neudělené ceny (měla prostě štěstí, že natočila jen jedno drama…). Když uvážíme, že dostala Oscara naposledy za Sophiinu volbu a do té doby nastřádala už 15 nominací, nahrává jí, že jí dá Akademie Oscara už jen za zásluhy (navíc letos slaví kulatiny!). Bohužel si ale myslím, že pokud vyhraje, už dalšího Oscara nikdy nedostane. A věřím tomu, že má před sebou lepší role než je „ředitelka internátu v munduru“. Takže ač ji miluji nade všechny a moc jí přeji, ať konečně zase vyhraje, vlastně to více přeji Kate. Takže nerozhodně, fifty fifty. Letos jsou ti Oscaři opravdu zamotaní.
Malý dodatek: možná, že oříšek byl přece jen rozlousknut: ceny BAFTA ukázaly převahu Kate nad Meryl, kdy Kate zvítězila za Předčítače, a přitom byla nominována i za Nouzový východ. Jenže – to by v tom byl čert, aby někdo, kdo má v jedné kategorii dvě nominace, neproměnil ani jednu… Takže vlastně oříšek byl spíš nakřápnut, ale rozlousknut bude fakticky asi až 22. února.

Alee: Meryl Streep. Její šance s Kate Winslet jsou krutě vyrovnané, na jednu stranu se budou chtít Akademici přiklonit ke Kate, aby se jí už takříkajíc zbavili (šestá nominace a stále žádná soška), na druhou stranu ale Meryl opět předvádí výkon, za který by ji měli pozlatit. A mohla by to pro ni být satisfakce vzhledem k tomu, kolik má neproměněných nominací.

Pier: Kate Winslet – Herečka, která je snad nejméně oceňovaná a naopak nejvíce přehlížená. Navíc v Předčítači ukázala nejen svůj herecký talent.

2mig1: Kate Winslet - Meryl Streep s každou její nominací přeju, aby dotáhla rekord Katharine Hepburn, ale pokud by to měl být i někdo jiný, ať je to proboha Kate Winslet a ať už sakra začne táhnout na branku.

Xxmartinxx: 1) Meryl Streep – Pochyby (Skvělý výkon… favoritka.)
2) Kate Winslet – Předčítač (Přál bych jí to. Byla podle mě mnohem lepší než Meryl. Ale na Meryl bych si vsadil spíš.)
3) Angelina Jolie – Výměna (Skvělý výkon Jolie. Myslím ale, že její kolegyně mají zvučnější jména a spíš se s nimi počítá. Ale mně osobně, přestože jí nijak nemusím, v téhle roli dostala. Na cenu má ale šance malé.)
4) Melissa Leo - Frozen River (Dobrý výkon. Na předchozí nominované ale nemá. Ani v kvalitě, ani v šancích na cenu.)

Fruiko: Kate Winslet.

Fstibo: Kate Winslet (je mi sympatická a mám ji rád, tak proto jí to přeji)

AdiegoA: Kate Winslet - tím že bezchybnou Kate Winslet nominovali za Předčítače do kategorie nejlepší herečka v hlavní roli, ji dost možná připravili o Oscara. Z konkurence vyčnívá především Meryl Streep, která ovšem dle mého názoru herecky Kate letos zdaleka nestačila. Pokud vyhraje někdo jiný, budu velmi překvapen.

Radan Tuhý: Čekal jsem hodně, ale Angelina Jolie v této roli (jakkoli nestandardně to může působit) je podle mě vzhledem k výkonu kandidát na Oscara číslo 1 z uvedeného výběru. Ohrozit by ji mohla Meryl Streep, ale nemyslím si v žádném případě, že by její herecký výkon byl ve snímku Pochyby lepší.

Sajgon: Kate Winslet .



Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Amy Adams – Pochyby
Penélope Cruz - Vicky Cristina Barcelona
Viola Davis – Pochyby
Taraji P. Henson - Podivuhodný případ Benjamina Buttona
Marisa Tomei – Zápasník


Tipy redakce, kdo vyhraje:

Veronika:
Amy Adams – 4:1
Penélope Cruz - 3:1
Viola Davis – 4:1
Taraji P. Henson - 2:1
Marisa Tomei – 2:1
Nebudu se dlouze rozepisovat – myslím, že největší šance mají „holky“ z Pochyb, tedy Viola Davis a Amy Adams. Film jsem neviděla, tak nedovedu posoudit, kdo má větší šance, ale věřím, že vyhraje jedna z nich.

Alee: Amy Adams. Hrála bezvadně. A je to zase jedna z té kategorie mladých hereček, kterým Akademie sošky rozdává tak ráda.

Pier: Marisa Tomei – Její role vytáčela, bavila, vzrušovala a překvapovala. Zkrátka všechno jen ne nudila. Navíc si z dost obtížnou rolí poradila velice zkušeně. Tohle Akademie musí ocenit.

Xxmartinxx:
1) Amy Adams – Pochyby (Skvělý výkon. Jasná favoritka.)
2) Marisa Tomei – Zápasník (Zajímavá role.)
3) Taraji P. Henson - Podivuhodný případ Benjamina Buttona (Co ta tady dělá? Mě se vůbec nelíbila. Pochybuje, že má šanci.)
4) Viola Davis – Pochyby (Abych řekl pravdu, výkon nic moc. Šance mizivé.)
x)Penélope Cruz - Vicky Cristina Barcelona (Neviděl jsem.)

Fstibo: Viola Davis (prostě tip od pasu)

2mig1: Penélope Cruz - viděl jsem jen Taraji P. Henson a Penelope, a i když ji moc nemusim, tak mě v Barceloně minimálně o svém temperamentu přesvědčila...

AdiegoA: Viola Davis. V několikaminutovém prostoru předvedla tahle žena naprosto neuvěřitelný výkon. Těžko říct, jestli to bude porotě stačit, na mě to zapůsobilo. Největší konkurentkou vyhlašuji Amy Adams ze stejného filmu Pochyby.

Radan Tuhý: Penelépe Cruz. Těžký výběr, těžké tipovat. Ale i přesto se o to pokusím a dávám svůj hlas Penélope Cruz, jejíž herecký výkon ve snímku Vicky Cristina Barcelona byl skvělý.

Sajgon: Amy Adams – Pochyby.

Veronika
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!