13. 2. 2009

Oscarové tipy 2008 - část 3. Mužské herecké výkony.

Letošní Oscaři jsou zamotaní tak, jak už dlouho nebyli. V hlavní kategorii se skloňuje nejčastěji Milionář, fandí mu i většina diváků, ale Button je na rozdíl od něj film, který většinou vyhrává, takže říci skutečně na sto procent, který film nakonec vyhraje, je nemožné. Stejné to je v kategorii herců a hereček. Tedy v té hlavní.
Myslím, že v kategorii vedlejších mužských výkonů máme všichni jasno už pár měsíců: vyhraje Heath Ledger. A jestli ne, Akademie tím nabourá všechny své konzervativní názory a předsudky, a nebudeme si moci být jistí už ničím.

Kategorie mužských výkonů v hlavní roli zato favorita rozhodně nemá. Jedni vyzdvihují doslova heroický výkon Mickeyho Rourka, druzí skvělé ztvárnění Richarda Nixona Frankem Langellou, třetí Seana Penna v roli homosexuála Milka. Každý z kandidátů má ale své mouchy: Penn už Oscara má, Langella není hvězda velkého formátu a Rourke je (značně eufemisticky řečeno) podivín, který nikdy velkým hereckým mistrovstvím neoplýval a v poslední době neměl ani moc štěstí na dobré filmy a role (čestná výjimka je Sin City a Vyvolávač deště). A tak si na někoho vsaďte. Nerozhodnost je vidět i z našich tipů. Nezbývá než čekat, jak se rozhodne Akademie.
Jinak, opět máte možnost náš článek hodnotit na fóru, kde můžete vést zapálené diskuse nejen s námi. https://www.kfilmu.net/forum.php?sekce=prispevky&tema=454

NOMINACE NA OSCARA ZA ROK 2008

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli:
Richard Jenkins - Visitor
Frank Langella – Duel Frost/Nixon
Sean Penn – Milk
Brad Pitt - Podivuhodný případ Benjamina Buttona
Mickey Rourke – Zápasník


Tipy redakce, kdo vyhraje:

Veronika
Richard Jenkins – Visitor 2:1
Frank Langella – Duel Frost/Nixon 4:1
Sean Penn – Milk 2:1
Brad Pitt - Podivuhodný případ Benjamina Buttona 5:1
Mickey Rourke – Zápasník 4:1
Richard Jenkins je herec vedlejších rolí, na tak velkou cenu nemá statut velké hvězdy, ani tak jeho film Visitor – může být rád za nominaci. Frank Langella – dle mnoha kritiků ve své roli skutečně vynikající a Akademie s oceňováním starších herců (mužů) nemá problém (narozdíl od ženské kategorie), takže má naději. Jediným zádrhelem je, že je to herec spíše vedlejších rolí, kterého nemá Akademie potřebu oceňovat v hlavní kategorii. Sean Penn už Oscara má, film Milk je outsiderem v hlavní kategorii, takže si na dalšího Oscara rád počká několik dalších let. Zbývá tedy Brad Pitt a Mickey Rourke.
Mickey Rourke nechvalně proslul svými drogovými a milostnými aférkami a zálibou ve znetvořování svého kdysi hezkého obličeje plastikami. Na všechny jeho dobré filmy (např. Angel Heart) už všichni zapomněli. V Zápasníkovi sice bezesporu podal nejlepší výkon své kariéry a sbírá za něj všechna důležitá filmová ocenění (BAFTA, Zlatý glóbus), ale myslím, že už jen fakt, že se vyhrabal ze stoky a prohrabal až takhle vysoko, je pro něj velkým zadostiučiněním. Ač je asi můj názor menšinový, dovolím si tvrdit, že Oscar pro něj by byl naprostá senzace - a na ty si Akademie rozhodně nepotrpí. Navíc Mickey vypadá skutečně hrozně. Ne náhodou vítězily až do předminulého roku v ženské kategorii krásné mladé herečky, i když nesahaly ani po kotníky svým starším nominovaným kolegyním. Podezírám vedení Akademie, že tak činila z prostého důvodu, aby se na titulkách deníků příští den po ceremoniálu skvěly zářivé bílé úsměvy hollywoodských kočiček, a ne „nějaké vrásčité dámy už dávno za zenitem“ (zatrhl jim to buldozer v podobě Helen Mirren, kterou prostě nemohli ignorovat). Dovedete si představit možnou vítězku Kate Winslet a vedle ní Mickeyho? Nechci působit jako nějaký spekulant a už vůbec ne škarohlíd, ale jak tak Oscary už hodně dlouho důkladně sleduji, obávám se, že nevyhraje už jen kvůli tomu, jak vypadá. Nejde tady totiž o skutečné herecké či filmařské mistrovství. Jde tady o image. A peníze. Ale přála bych mu to. Kdysi se mi líbil.
Zato Brad, to je miláček. S Kate jim to bude slušet a navíc – nechal se v roli Buttona zošklivit na starého chromého chlapíka, a tyhle proměny Akademie táák zbožňuje! (viz Oscar pro Hilary Swank, Charlize Theron, Halle Berry, Cate Blanchett atd.) Takže sorry Mickey, ale v tomto duelu sázím 60:40 na Brada. Pozor na černého koně Franka Langellu. No, tahle kategorie prostě nemá favorita.

Alee: Mickey Rourke. Asi jeho životní role. Brad Pitt bude mít ještě dost času Oscara získat.

Pier: Mickey Rourke – Akademie má ráda znovuvzkříšené hvězdy, po kterých by ještě před rokem neštěkl ani pes. Navíc jeho role mu byla přesně šitá na míru.

2mig1: Mickey Rourke - Triumfální návrat herecké mrtvoly?

Xxmartinxx: 1) Mickey Rourke – Zápasník (Skvělý herecký výkon. Přestože Langella je lepší, tak Rourke si získal pozornost. Nikde si nejsem tak nejistý výsledkem. Pro mě hlavní boj roku.)
2) Frank Langella – Duel Frost/Nixon (Nejlepší mužský výkon roku. I když Rourkovi dávám o málo větší šance, on si to upřímně zaslouží víc.)
3) Sean Penn – Milk (Film nic moc, ale Penn svou roli zvládl skvěle. Navíc tahle role po Oscaru volá. Já jen doufám (a věřím), že neuspěje.)
4) Brad Pitt - Podivuhodný případ Benjamina Buttona (Pitt mě moc nepřesvědčil. Pochybuju, že Akademii ano.)

Fruiko: Tady budu věřit Glóbům, takže Mickey Rourke, navíc si to zaslouží za celoživotní přínos. :-)

Fstibo: Sean Penn.

AdiegoA: Mickey Rourke. Loni bylo jasno hodně dopředu. Na Day-Lewise nikdo neměl. Letos je to podle mě o dvou lidech, tedy hlavně o dvou. Tím prvním je Sean Penn, který ztvárnil skvělým způsobem hodně silný a konzervativní charakter, přesně tak, jak to akademici milují. V jeho neprospěch hovoří snad jen fakt, že již oscarovým laureátem je a to z doby nedávné. Odzbrojující Mickey Rourke předvedl nejlepší výkon kariéry a do své postavy toho ze sebe promítl opravdu hodně. Držím palce Mickey. Pozor na černého koně Franka Langellu. Místo Pitta či Jenkinse bych rád v nominaci viděl DiCapria, který byl mým největším favoritem. Někdy člověk uvažování akademiků nechápe.

Radan Tuhý: Mickey Rourke. V tomto případě zkusím tipnout tohoto herce. Konkrétně zde je to docela těžké odhadnout... Tak či tak, kdybych já měl dát někomu hlas, tak to bude právě Mickey Rourke, protože samotná role byla dle mého názoru nejlepší z uvedeného výběru, snímek jako takový by neměl být vodítkem.

Sajgon: Mickey Rourke . Tady se taky těžce rozhoduje, ale myslím si, že Brad Pitt ještě nevyzrál, zato Rourke podal excelentní výkon. Penn je také želízko v ohni, ale jak znám akademii, vzhledem k tomu, že Penn už jednoho Oscara má a poté i dost nominací, nemá podle mě šanci.


Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli:


Tipy redakce, kdo vyhraje:


Veronika:
Josh Brolin – Milk – 2:1
Robert Downey Jr. – Tropická bouře 2:1
Philip Seymour Hoffman – Pochyby 4:1
Heath Ledger – Temný rytíř 5:1
Michael Shannon – Nouzový východ 3:1
Myslím, že tady není moc co řešit. Akademie miluje dojáky a ráda je zařazuje i do slavnostního večera, takže můžeme počítat s tím, že vyhraje Heath Ledger. Temného rytíře jsem žel stále ještě neviděla, ale zcela soukromě mohu říct, že posmrtné ceny mi připadají to největší možné klišé a úplně bych je zrušila. Ledger to dostane prostě proto, že už nežije, ne kvůli svému výkonu.

Alee: Heath Ledger. Tady snad není o čem pochybovat, bude to zasloužené vzhledem k tomu, co v Temném rytíři předvedl, bude to pěkné a dojemné poslední rozloučení.

Pier: Heath Ledger – Nejen z pocitu lítosti, ale i za obdivuhodný výkon, který předvedl. Jeho Joker neměl obdoby. Myslím si, že za posledních několik let nikdo nepředvedl tak odzbrojující herecký koncert.

Xxmartinxx:

1) Heath Ledger – Temný rytíř (Přestože zas tak nadšený nejsem, Ledger to prostě dostane. Nejlepší ale není.)
2) Philip Seymour Hoffman – Pochyby (Zasloužil by si to… zahrál to dobře. Bohužel nezemřel, takže má smůlu. Třeba se ale Akademie nenechá "ukecat" davem a tu cenu mu dá.)
3) Michael Shannon – Nouzový východ (V tomhle filmu jsou jen dobří herci. Tím spíš o tom, že zrovna tenhle dostane sošku, pochybuju. A když DiCaprio nebyl ani nominován do hlavní role, jaké šance má Shannon?)
4) Josh Brolin – Milk (Nijak zvlášť mě nezaujal. A ani šance mu nedávám.)
5) Robert Downey Jr. – Tropická bouře (Do počtu. Akademie holt chce ukázat, že má „koule“. Určitě ale nevyhraje.)

2mig1: Heath Ledger - může to bejt letos vůbec někdo jinej?

Fruiko: Heath Ledger. Co jiného napsat. Ale zasloužil by si to i Robert Downey Jr., ale za komedie se sošky moc často nedávají.

Fstibo: Heath Ledger - někde jsem četl, že Hollywood má rád symboly a Heath jedním takovým je, navíc se skutečně musí uznat, že jeho výkon byl až neuvěřitelný.

AdiegoA: Heath Ledger. Vrabci si o tom štěbetají už od premiéry. Nicméně Philip Seymour Hoffman je zdatným konkurentem. Pokud ovšem Ledger nevyhraje, nechtěl bych být na místě člověka, který bude Oscara v této kategorii přebírat.

Radan Tuhý: Heath Ledger nepotřebuje komentář. Herecký výkon v roli Jokera je naprosto unikátní a zaslouží si Oscara. A věřím, že ho určitě získá.

Sajgon: Heath Ledger – Temný rytíř - bez komentáře :)


Příště: velké finále a největší souboj roku - ženské herecké výkony!

Veronika
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!