12. 1. 2009

Vítězové Zlatých glóbů za rok 2008

A máme to za sebou. Rok se s rokem sešel a ke Zlatým glóbům si našli cestu noví majitelé. I když tedy v jednom případě musel onu cestu bohužel došlapat někdo jiný. Všichni víme, která bije, a všichni, kdo viděli přenos z předávacího ceremoniálu, také můžeme souhlasit s tím, že vyhlášení Heatha Ledgera jako nejlepšího herce ve vedlejší roli, byla jedna z nejdojemnějších chvil večera.

Tou druhou byl jistě okamžik, kdy podruhé zaznělo jméno Kate Winslet. Ta totiž nenechala zahanbit svůj talent, proměnila obě své nomince - hlavní role v Nouzovém východě, vedlejší pak v Předčítači, a stala se tak nekorunovanou královnou večera. Zbývá snad jen popřát štěstí při Ocarech, kde by podobný "dabl" byl historickou senzací.

Z dalších hereckých kategorií se pak na Glóbech mohl radovat herecky obživlý Mickey Rourke za Zápasníka, Colin Farell za roli znuděného Raye v černohumorné gangsterce V Bruggách a Sally Hawkins, pro kterou se zdá být role v komedii Happy-Go-Lucky průlomová. Prozatím nepříliš známá herečka se objevila například v Allenově Cassandras's Dream, který se našim končinám prozatím vyhýbá, jehož Vicky Cristina Barcelona zvítězila v kategorii film - muzikál/komedie.

Absolutním vítězem večera se pak stal nový film Dannyho Boylea Milionář z chatrče. Příběh mladého účastníka soutěže Chcete se tát milionářem? získal prvenství v kategoriích film - drama, režie, scénář a hudba.

Nadějný Podivuhodný případ Benjamina Buttona či politické drama Duel Frost/Nixon skončily i s množstvím nominací s nulovým skóre.

Animáčem roku se stal Wall-E, cizojazyčným filmem Valčík s Bašírem.

Na poli televizní tvorby byl tahounem životopisný John Adams. Sedmidílná mini-série z produkce HBO získala ocenění v kategoriích mini-série/tv film roku, herec v mini-sérii/tv filmu, herečka v mini-sérii/tv filmu a vedlejší herec v seriálu/mini-sérii/tv filmu. Dobře si vedl i komediální seriál 30 Rock. Tomu kritici přisoudili titul komediální seriál a navrch přidali herce a herečku.

Kompletní přehled nominovaných a oceněných najdete v tomto článku.

P.S.: Své satisfakce se dočkal Steven Spielberg. Ten již loni získal cenu Cecilla B. DeMilla za celoživotní přínos filmu, ovšem jeslti si ještě vzpomínáte, díky stávce scénáristů se slavnostní ceremoniál odbyl během půlhodinové tiskovky. Letos bylo vše už opět se vší parádou, v udílení DeMillovy ceny se udělala roční pauza a Steven si mohl tuto poctu vychutnat dosytosti.

2mig1
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!