10. 6. 2020

Jih proti Severu dočasně stažen z knihovny HBO Max

Rasismus se řeší už i v 80 let starých oscarových filmech.

hlavní obrázek

Méně než dva týdny od startu streamovací služby HBO Max dochází ke stažení oscarového snímku Gone with the Wind (Jih proti Severu) z její online knihovny. Jde o velký krok, jelikož film z roku 1939 se i v dnešní době těší velké popularitě a pyšní se statusem nejvýdělečnějšího snímku všech dob při připočtu výdělků z různých typů nosičů.

Zde je oficiální vyjádření:

Gone with the Wind je produktem své doby a obsahuje etnické a rasistické předsudky, které byly běžné v americké společnosti. Tyto rasistické předsudky byly špatné a jsou špatné dodnes, takže si myslíme, že nechat tento film jen tak bez vysvětlení a ignorovat tyto předsudky by bylo nezodpovědné. Až film na HBO Max vrátíme, bude doplněn diskuzí k historickému kontextu a upozornění na tyto předsudky, nicméně bude uváděn tak, jak byl původně vytvořen, protože jinak by to bylo to stejné, jako kdybychom tvrdili, že tyto předsudky nikdy neexistovaly. Pokud chceme dosáhnout spravedlnosti a naděje do budoucnosti, musíme zohlednit a porozumět naší historii.

Stažení filmu z HBO Max je důsledkem nepokojů posledních týdnů, kdy se Amerikou nese vlna násilných protestů proti rasismu a policejní brutalitě. V pondělí oscarový režisér John Ridley veřejně nabádal, aby byl Gone with the Wind stažen, protože „když neignoruje horory otroctví, dává si pauzu, jen aby zobrazil ty nejbolestivější stereotypy lidí tmavé pleti“.

Gone with the Wind šel do kin v roce 1939 a získal osm sošek Oscara, a to dokonce první sošky pro osobu tmavé pleti (Hattie McDaniel za roli otrokyně Mammie). Patří mu čtvrté místo v žebříčku stovky nejlepších filmů všech dob.

ragelly
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!