1. 4. 2020

Gosling zpátky v kosmu

Začíná se připravovat nový film z vesmíru. Autor knižní předlohy i herec pro hlavní roli jsou již prověření, máme se tedy na co těšit.

hlavní obrázek

Stejně jako u dalších odvětví, i zprávy ze světa filmu jsou přehlceny tématem celosvětově probíhající pandemie. Mezi články o posunech premiér, zastavených natáčeních, nákaze osobností z filmové branže či finančních dopadech na filmová studia se jen zřídka kdy vmezeří něco jiného. Téměř jediné pozitivní články byly donedávna výčty premiér streamovacích služeb. Zdá se však, že i filmový průmysl se vzpamatovává z prvotního šoku a pomalu se začíná dívat vpřed. A tak tu máme konečně první vlaštovku připravovaných projektů.

Když jsem procházela seznam premiér v našich kinech za posledních pár let, zjistila jsem, že téměř každý rok se do našich kin dostane jeden film, ve kterém hlavní hrdinové navlékají skafandry a vydávají se do temnoty vesmíru. V roce 2013 to byla Gravitace se Sandrou Bullock a Georgem Clooneym, následoval InterstellarMatthewem McConaugheym. O rok později se Matt Damon procházel po Marsu v Marťanovi. Rok 2016 patřil Pasažérům (Jennifer Lawrence, Chris Pratt) a v následujícím roce vraždili emzáci posádku vesmírné lodi čítající mimo jiné Ryana Reynoldse a Jakea Gyllenhaala ve filmu Život. První člověk s tváří Ryana Goslinga vkročil na Měsíc před dvěma lety a loni si stavu beztíže užíval Brat Pitt ve snímku Ad Astra.

Filmů s tématikou vesmíru není zas až tak velké množství, a tak se nemnoha hercům poštěstí podívat se do kosmu dvakrát. Z výše zmiňovaných tvoří výjimku George Clooney, který se kromě Gravitace objevil i ve filmu Solaris Stevena Soderbergha (2002) a Matt Damon. Ten si před Marťanem vyzkoušel své první malé vesmírné krůčky v Interstellaru. No a nyní se k těmto dvěma přidá také Ryan Gosling.

Project Hail Mary je novým románem z pera Andyho Weira, muže, který se proslavil knižní předlohou již zmiňovaného Marťana, jíž neodolal samotný Ridley SCott a vznikl tak jeden z nejoblíbenějších filmů s tématikou vesmíru vůbec. Project Hail Mary vyjde až na jaře 2021, takže o obsahu se logicky mnoho neví. Ryan Gosling by se však měl v novém filmu ujmout hlavní role astronauta na kosmické lodi, která má za úkol zachránit naší planetu. Před čím, nám ale pan Weir zatím tají.

Projekt je pochopitelně teprve v zárodku. Jeho cesta na filmová plátna bude ještě nějaký ten pátek trvat a tak nehrozí, že by zaplnil místo v řadě filmů z vesmíru letos, pravděpodobně ani příští rok. Pokud se ale podaří sehnat zručného režiséra, mohli bychom se po dokončení dočkat zase jednoho výjimečného zážitku. A v tento okamžik nás může hřát, že se snad již začíná blýskat na lepší filmové zítřky. I když zatím jen na papíře.

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!