28. 2. 2019

Febiofest 2019

S měsícem březnem se blíží i největší pražský filmový festival Febiofest, který každoročně přiláká desítky tisíc návštěvníků. Naláká letos i vás?

hlavní obrázek

S festivalovými články jsme přešli na měsíční přehledy, ovšem jsou v našich luzích a hájích akce, které si stále zaslouží větší prostor. Těmi jsou hlavně dva mezinárodní filmové festivaly. Jednak ten karlovarský, na který si budeme muset ještě chvíli počkat a potom pražský Febiofest, který naopak již netrpělivě klepe na dveře.

Hlavní část Febiofestu bude slavnostně zahájena 21.3. a filmové projekce si budete moci vychutnávat až do 29.3., kdy se brány pražských kin uzavřou, aby se filmové kopie mohly přemístit do dalších částí naší krásné země. Když už jsme u praktických informací, důležité datum, které byste si v souvislosti s festivalem měli zapsat do diářů, je 7.3., to bude totiž na webu festivalu odtajněn program. Předprodej bude zahájen již následující den, takže pokud chcete ta nejlepší místa v sále, s pročítáním programu neotálejte. Febiofest nám přiveze opět více jak 150 filmů a prokousat se tou hromadou synopsí a trailerů pár hodin zabere. O vytvoření jakéhosi výběru toho nej ani nemluvě. Festivalový fanda holt těžký život má, práce se ale rozhodně vyplatí. Můžete tuto trochu nevděčnou činnost totiž nechat na přátelých, ale riskujete zjištění, že zatímco vás čekají nekonečně dlouhé dvě hodiny s Robertem Pattinsonem, vedle v sále podává heroické výkony Scarlett Johansson, jejíž plakát vám visí nad postelí. A do takové situace se dostat nechcete. Takže nastudovat si program se vyplatí…

Festival nabízí filmy ze všech koutů světa, tentokrát se můžete těšit na 16 sekcí, mezi kterými samozřejmě nebude chybět soutěžní Nová Evropa, nabízející ty nejzajímavější snímky nových evropských autorů. Do poroty, která o vítězi rozhodne, se máte možnost dostat i vy, pokud stihnete do dnešní půlnoci odeslat přihlášku. Co? Necháte se zlákat? Ovlivnit cenu pro nadějné filmaře, se vám nepoštěstí každý den.

Kromě sekce Nová Evropa se můžete těšit na oblíbené Panorama, které nabídne to nej ze zahraničních filmových festivalů, pravidelně se na festivalu promítají gay a lesbické filmy v sekci Queer Now, Masters nabízí pro změnu nové filmy slavných režisérů. Chybět nebudou ale ani teritoriální sekce jako Made in USA s nezávislou americkou tvorbou, Ozvěny Balkánu, jehož filmy jsou vždy velice barvité či Světla severu s neotřelými skandinávskými díl­ky.

Vás ale spíš než výčet sekcí zajímají nějaké ty filmové kousky a protože už některé přeci jen byly zveřejněny, nenecháme si je samozřejmě pro sebe. Tuva Novotny je švédská herečka s českými kořeny, která jako svou celovečerní prvotinu natočila unikátní snímek Slepá skvrna. Tento emočně hluboký film je natočený na jeden jediný záběr a výsledek takového svým způsobem experimentu by jistě mohl podnítit vaší zvědavost. Pokud ano, hledejte ho právě v severské sekci.

Sošky Oscarů byly rozdány jen před pár dny, dá se tak předpokládat, že vítěze máte ještě v živé paměti. A na Febiofestu se se dvěma z nich budete moci seznámit zblízka. Tím prvním je celovečerní dokument Free Solo režisérů Jimmyho China a Elizabeth Chai Vasarhelyiové a druhým film Kdyby ulice Beale mohla mluvit, ve kterém zazářila Regina King a za výkon v této love story z newyorského Harlemu si odnesla ocenění za nejlepší výkon ve vedlejší roly. Zvědavce odkážeme na sekci Central Park, kde najdete také snímek Nikdy neodvracej zrak režiséra Floriana Henckela Von Donnersmarcka. Ten zachycuje moderní německou historii z pohledu tří postav, jejichž osudy jsou svázány temným rodinným tajemstvím. Oscara si tento snímek sice z letošního předávání neodnesl, ale konkurence v kategorii nejlepšího cizojazyčného filmu byla (zvlášť díky filmu Roma) opravdu tvrdá. A protože už dostat se mezi nominované je kumšt a špatné snímky se tam skoro neobjevují, určitě tohoto německého zástupce v programu nepřehlédněte.

Pokud milujete starší filmy, je pro vás na Febiofestu připravena sekce Classics, v jejímž rámci budete moci zhlédnout například přesně 50 let starý BazénAlainem Delonem a Romy Schneider, Nebe nad Berlínem režiséra Wima Wenderse či Zběsilost v srdci Davida Lynche. Třešničkou bude režisérská verze hororového Vymítače ďábla nebo zásadní dílo Věry Chytilové a kameramana Jaroslava Kučery Sedmikrásky. Lákavé filmy, co říkáte? Vymítače ďábla má na svědomí nekonvenční režisér William Friedkin, o němž bude na festivalu promítán také dokument Friedkin Uncut. Díky jeho přátelům a spolupracovníkům jako Quentin Tarantino či Matthew McConaughey se vám v něm otevře jedinečný náhled do soukromí tohoto režiséra.

A to není jediný zajímavý dokument, který bude promítán. Mezi deseti dokumentárními filmy v sekci Docs bude největším hitem exkluzivní projekce snímku režiséra Pána prstenů Petera Jacksona s názvem Nikdy nezestárnou. Film je složený z remasterovaných původních záběrů zachycujících období I. světové války pohledem běžných lidí a vojáků, který filmaři vytvořili ze 100 hodin materiálu více než sto let starých. Dalšími zajímavými dokumenty budou snímky Westwood: Punk, Icon, Activist o známé britské módní návrhářce Vivienne Westwood či světová premiéra dokument o kameramanovi Jaroslavu Kučerovi Jaroslav Kučera Zblízka.

V diskuzi k naší filmové výzvě jste se nás ptali na tipy dobrých zahraničních filmů, které se natáčely také v ČR. A v jedné z našich odpovědí byl zmíněn i snímek Zraněná srdceKeirou Knightley, Alexanderem Skarsgårdem a Jasonem Clarkem v hlavních rolích. Pokud by vás tento milostný příběh z rozbombardovaného Hamburku zaujal a nechcete čekat na oficiální premiéru, nic vám nebrání podívat se na něj právě na Febiofestu.

Posledním tipem z letošního ročníku je potom životopisné drama o tanečníkovi a choreografovi Rudolfu Nureyevovi a jeho útěku ze Sovětského svazu v roce 1961 s názvem Bílá vrána. Ralpha Fiennese znáte asi hlavně jako herce, v tomto filmu však budete moci posoudit, jak mu to jde také za kamerou. Film již získal ocenění na IFF v Tokiu, takže se zdá, že jistý talent má Ralph i v tomto oboru.

Neodmyslitelnou součástí Febiofestu je udílení cen Kristián za celoživotní přínos filmu. Letos tuto cenu převezme herečka Jiřina Bohdalová a dánský režisér Bille August. Jiřinu Bohdalovou, jednu z nejoblíbenějších českých hereček, asi netřeba představovat. Na divadle, ve filmu i v televizi se pohybuje již 70 let. Asi tu není nikdo, kdo by neviděl Světáky či skvělé Ucho Karla Kachyni, po kterém byla Jiřina Bohdalová de facto na dvacet let odstřihnuta od filmu. Po revoluci ztvárnila Nesmrtelnou tetu či drama Fany, za které obdržela Českého lva. No a k nesčetným oceněním si letos bude moci přidat také Kristiána.

Polička s cenami Bille Augusta je asi o něco větší, ale Kristián v tak dobré společnosti jako Oscar či Zlaté palmy z Cannes jistě nezapadne. Tento dánský režisér přenesl na plátno mnoho slavných literárních příběhů, mezi něž se řadí například romány Noční vlak do Lisabonu, Cit slečny Smily pro sníh, Dům duchů nebo Bídníci, jejichž adaptace částečně vznikala také na pražském Barrandově. Loni jste mohli na Febiofestu vidět jeho nový snímek 55 schodůHelenou Bonham Carter a Hilary Swank v hlavních rolích, což byla velmi emotivní záležitost. Letos v rámci profilu Bille Augusta Febiofest uvede jeho nejzásadnější snímky Pelle Dobyvatel (1987), za kterého dostal již zmíněného Oscara, S nejlepšími úmysly (1992), Dům duchů (1993), Tiché srdce (2014) a jeho nový film Šťastný to muž (2018). Máme se tedy na co těšit.

A to by bylo prozatím k MFF Febiofest vše. Nezapomeňte v nadcházejících dnech zabrousit na oficiální stránky festivalu, které se začátkem března začnou plnit velkým množstvím zajímavých a užitečných informací nejen o filmové skladbě, ale i doprovodném programu, který bývá vždy pestrý a bohatý a samozřejmě také jmény filmových hvězd, které budete moci na festivalu potkat, ať už v sále na projekci jejich filmů či před kinem na červeném koberci. Už se to blíží.

_____________­________________________­________________________­_____________

Zdroj fotografií: © MFF Praha – Febiofest

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!