14. 2. 2019

Filmové festivaly - únor

Hned tři filmové festivaly se snaží nalákat v únoru diváky do kin po celé České republice. Jestli bude některý i ve vašem okolí a co na něm můžete vidět, najdete uvnitř článku.

hlavní obrázek

V lednu nezačíná jen nový rok, ale také nové kolečko filmových festivalů. Češi mají tyto filmové události rádi, proto jich mnoho nezaniká, spíš se objevují stále nové a není tak měsíce, kdy by alespoň dva festivaly nebojovaly o přízeň diváků. V lednu jste mohli zajít na severskou přehlídku SCANDI, vypravit se na íránské filmy, ale proběhl také tradiční Festival krátkých filmů. A únor bude stejně bohatý. Čekají nás další tři filmové akce, v polovině měsíce vše odstartuje Severská filmová zima, hned vzápětí jí vystřídá La Película a vše uzavře festival sci-fi filmů Future Gate. Různorodost snímků je zaručena, pojďme se tedy podívat, kdy nás který festival čeká a na co byste na těchto akcích měli zajít.

Severská filmová zima

Praha, Brno, Ostrava a dalších 19 českých měst

Severská filmová zima patří již k tradičním přehlídkám, každou zimu organizátoři vybírají z nových ale i osvědčených severských snímků, které nám servírují nejprve v pražské Lucerně a potom v dalších koutek republiky. Snímky, které již byly na některém z minulých ročníků uvedeny, se zabývat nebudeme, proklepneme si ale zajímavé novinky.

Již dnes můžete zajít na zahajovací film z finských luhů a hájů Heavy Trip. Tato hudební komedie vás zavede spolu s finskou kapelou Impaled Rektum na cestu do Norska, na jeden z nejbrutálnějších metalových festivalů. Je ale možné, že vaše drahá polovička bude chtít dnešní večer trávit s vámi, když je ten svátek sv.Valentýna a nabízí se možnost, že si po ránu nepouští k snídaní symfonický, post-apokalyptický, sobí grind, svatokrádežný, extrémní, válečně-pohanský, finsko-skandinávský metal, jak popsal jejich hudební styl jeden z členů kapely Impaled Rektum a v tom případě bude asi možná lepší zvolit trošku klasičtější kousek.

Islandský thriller Mihkel sice taky nebude velká romantika, ale mrtvoly se na Islandu neobjevují každý den, takže tento film podle skutečné události, kdy byla v roce 2004 snaha pašovat amfetamin z Estonska na Island, by mohl probudit vaši zvědavost. Jedno je jisté, pokud nic jiného, vaše rande strávené na Severské filmové zimě bude vskutku originální.

Dále se na festivalu představí drama Soví hora o středoškolákovi, který se v Litvě na přelomu padesátých let snažil nashromáždit důkazy o zločinech Kremlu a také norský thriller Neklid. v Něm se hlavní hrdinka probudí zmatená a nahá v lese, s přesvědčením, že byla svědkem vraždy. Hmatatelné důkazy však nejsou, proto se ze strachu o život snaží přijít věci na kloub sama a zjišťuje, že vrah je blíž, než si dokázala představit.

Letošní novinky festivalu jsou poněkud temnější, ovšem v programu je vyvažují i osvědčené komedie, takže se nemusíte bát, že byste si v programu nevybrali. Stačí se pořádně proklikat naším seznamem promítaných filmů, či rovnou navštívit stránky festivalu.

La Película

Z temného zasněženého severu plynule přejděme na prosluněný jih. La Película koncem měsíce opět ukáže filmy nejen španělské, ale poodhalí nám i krásy filmů z Latinské Ameriky, letos si vzala do hledáčku hlavně Peru. A co nás čeká?

Režisér Asghar Farhadi dostal Oscara nejen za Rozchod Nadera a Simin, ale o pět let později také za Klienta. Jeho další film je tedy očekáván s napětím. Snímek Všichni to vědí je o odhalování starých křivd a tajemství, která začnou vyplouvat na povrch poté, co je z oslavy unesen jeden z hostů. Podle reakcí se předvedla hlavně ústřední dvojice Penélope Cruz a Javier Bardem, jinak se prý o další oscarový zázrak nejedná, znáte to ale, lepší je se vždy přesvědčit na vlastní oči. Promítání tohoto filmu na La Películe jsou již téměř vyprodána, nevěšte ale hlavu, pokud se vám nepodaří některý z posledních lístků ulovit, film budete moci zhlédnout i mimo festival, takže o nic nepřijdete.

Pokud nevíte co si představit pod pojmem Españolada, nenechte si ujít Mé drahé bratrstvo, film, který obsahuje všechny prvky, které správná Españolada má mít. Tedy prostředí Andalusie, místní zvyky, specifický jazyk i typický humor. Carmen v něm sní o tom, že se jako první žena stane předsedkyní bratrstva. Zvolena nakonec není, avšak díky řetězci událostí, které se po volbě stanou, nakonec všechno dopadne úplně jinak, než jak kdo původně tušil. A trailer slibuje vskutku zábavnou jízdu.

Život v Peru je pro nás Evropany trochu hůře představitelný, není proto na škodu rozšířit si občas obzory a pokud nejste zrovna dobrodruh a cestovatelský typ, můžete k tomuto účelu využít film. Tři ženy – tři osudy je trojportrét peruánské společnosti, ve kterém režisérka umně kombinuje vizuální styl každého příběhu s jeho morálním poselstvím. Příběhy tří žen z různých vrstev společnosti a různých koutů země je pro poznání této části světa ideální. Třešinkou festivalu je potom téměř meditativní snímek Winaypacha, který odhaluje život staršího páru žijícího izolovaně ve výšce 5000 m n.m. Jde o první film natočený v ajmarštině, tedy indiánském jazyce z And.

I zde vám nabídneme seznam promítaných filmů a na stránky festivalu se opět dostanete po kliknutí na nadpis této části článku.

Future Gate

Cool festival pro všechny milovníky sci-fi, to je Future Gate. Podobných tématických lahůdek mnoho není, takže se na tuto akci rozhodně vyplatí zajít. Festival je proslulý nápaditým a bohatým doprovodným programem, letos si třeba budete moci vyzkoušet řídit mikrodron, výrobit si elektřinu, účastnit se únikové hry od MindMazena a na festivalu bude představen Lego Boost: robot Vernie a kocour Frankie. K tomu výstavy, další workshopy, koncert filmové hudby, sci-fi kvíz… tohle byste prostě minout neměli.

Vzhledem k tomu, že řada z nás patří i mezi seriálové nadšence, určitě potěší maratón první série kultovního Červeného trpaslíka. Kuře vindaloo se k promítání podávat nebude, ale to je (zvláště pro vaše sousedy v kině) spíše dobrá zpráva a tenhle seriál dostatečně zabaví i sám o sobě. Avšak pokud by vám tento pokrm přeci jen chyběl, uvařte si ho po promítání, až se dostanete domů. Třeba u druhé série.

Z filmů se můžete těšit například na Prospectora, ve kterém si tatíček s dcerkou létají vesmírem a těží drahokamy. Na jednom z měsíců však narazí kromě drahého kamení i na ne příliš přátelské obyvatele a náhle půjde dvojici spíše o záchranu vlastního krku, než o namnožení majetku. Hvězdně obsazená Gattaca z roku 1997 si také zaslouží naší pozornost, na plátnech to hrdinům bude slušet o mnoho víc než na televizní obrazovce. Ethan Hawke se ve filmu bude snažit stát astronautem. Protože se ale narodil normální cestou a nebyl stvořen v laboratoři firmy Gattaca, jako všichni výjimeční a perspektivní, bude jeho cesta za snem trnitá.

Zajít můžete také na původní Godzilu z roku 1954, krátké filmy s tématikou science fiction či vizuálně podmanivý dokument Voyager: Hranice vesmíru, který nám odhalí nevídané záběry z nejzazších koutů Sluneční soustavy a planet Jupiter, Saturn, Uran, Neptun a jejich měsíců, které na své cestě vesmírem sesbíraly sondy Voyager.

No a pokud vám vždy připadal trochu podezřelý příběh o prvních organismech vyslaných do vesmíru, trochu světla by vám do toho mohl vnést film Lajko: Cigán ve vesmíru. Maďaři totiž ví, jak to všechno ve skutečnosti bylo. Žádná Lajka, nýbrž cigán Lajko byl před Gagarinem vyslán do vesmíru a tato černá maďarská komedie vám odhalí, jak se to všechno semlelo.

To jsou tedy festivaly pro tento měsíc. Kdybyste se chtěli již dopředu připravit na to, co vás na festivalovém poli čeká v dalších měsících, sledujte naše fórum, které se snažíme pravidelně aktualizovat a samozřejmě také festivalový profil, kam vkládáme seznamy s filmy promítané na jednotlivých akcích. My se přihlásíme zase v březnu u dalšího nášupu filmových festivalů.

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!