30. 1. 2019

Ceny Evropské Filmové Akademie 2019

Jaké evropské snímky z loňského roku byly vyhlášeny těmi úplně nej? Pojďte se s námi podívat.

hlavní obrázek

Zlaté glóby jsou rozdány, nominace na Oscary odtajněny a všichni netrpělivě čekají, jak to letos dopadne. Než se však dočkáme slavnostního vyhlášení nejprestižnějších filmových cen, ohlédněme se ještě o měsíc zpět, kdy se sešli akademici starého kontinentu a vyhlásili ty nejlepší filmy z roku 2018 natočené v Evropě. Slavnostní předávání 31. ročníku cen Evropské filmové akademie proběhlo tentokrát ve španělské Seville a v hlavních kategoriích, na které se dnes podíváme, bylo nominováno 29 filmů. Minimálně jednu sošku si nakonec odneslo 7 z nich. A které že to jsou?

vítězné Polsko

Největší počet sošek si tentokrát odnesl černobílý film Studená válka. Vznikl v koprodukci Polska, Velké Británie a Francie a na pozadí 50.let minulého století, v období budování stalinistického Polska a moderní západní Evropy, vypráví milostný příběh zpěvačky Zuly a skladatele Wiktora. Pár je k sobě osudově přitahován, rozdílný původ, politika a jejich povahy jim však neumožňují být spolu. Film natočil Paweł Pawlikowski, režisér, který má na svědomí mimo jiné i oscarovou Idu a který inspiraci čerpal od svých rodičů, jejichž vztah měl podobně turbulentní charakter jako vztah hlavních hrdinů. Studená válka zabodovala nejen v Cannes, kde se objevila jako první polsky mluvený film od roku 1990 a sklidila téměř dvacetiminutové standing ovation, ale má také 3 nominace na Oscara a 4 na cenu BAFTA. Od Evropské akademie si film odnesl celkově 5 sošek – za nejlepší film, režii, scénář, střih a také ženský herecký výkon (Joanna Kulig).

Nejlepší evropskou komedií roku 2018 byl vyhlášen trochu bizarní kousek Ztratili jsme Stalina Armanda Iannucciho. Tuto politickou satiru se podařilo skvěle obsadit a i fakt, že byla dva dny před uvedením v Rusku zakázána, tak trochu dokazuje její kvalitu. Film je také nominován na cenu BAFTA za nejlepší scénář a nejlepší britský film roku.

O evropský objev bojovalo 6 filmů a vítězem se nakonec stalo belgické drama Dívka vyprávějící o Laře, která se narodila jako chlapec a zatímco podstupuje hormonální a chirurgické procedury, snaží se stát primabalerínou. Nadšené ohlasy z Cannes mluví o velmi depresivní a emotivní záležitosti se skvělým výkonem Victora Polstera v hlavní roli. Victor byl ostatně nominován i za nejlepší herecký výkon. Na to, že se jedná o tanečníka, který nikdy před tím v žádném filmu nehrál, je to úctyhodný výkon.

Victor Polster však cenu za nejlepší mužský herecký výkon nedostal. V této kategorii byla konkurence opravdu veliká a ocenění si nakonec odnesl Marcello Fonte za roli Marcella v italsko-francouzském snímku Dogman. Tuto roli měl původně hrát Roberto Benigni, který však svou participaci na filmu odmítl a vida, druhá volba byla možná ještě lepší než ta předchozí. Marcello Fonte se nyní určitě nezlobí, že mu tato role spadla do klína.

Loňský rok se nesl v duchu stého výročí od narození jednoho z nejuznávanějších nejen švédských, ale i světových filmových velikánů Ingmara Bergmana. Do kin se opět podívaly jeho filmy, skoro na všech festivalech se mu věnoval alespoň nepatrný prostor. A o jeho životě vzniklo i několik dokumentů, z nichž jeden si odnesl i cenu za nejlepší evropský dokument roku 2018. Bergman – ett år, ett liv vznikl jak jinak než ve Švédsku a mapuje jeden rok života tohoto režiséra – rok 1957, kdy Bergman natočil dva z jeho nejuznávanějších snímků – Lesní jahody a Sedmá pečeť.

Animované filmy v Evropě umíme. Jejich skladba bývá o něco pestřejší než v zámoří, mimo jiné i proto, že necílí pouze na dětského diváka. Ne všichni animátoři se smířili s nadvládou čistě počítačových animací a jsou ochotni věnovat se jednotlivým filmům i několik let. To je případ i letošního vítěze, kterým se stal snímek Another Day of Life. Příběh polského reportéra a spisovatele Ryszarda Kapuścińskiho z doby, kdy okolo roku 1975 pracoval v Angole, trvalo převést na plátna kin celých deset letech. Práce se ale vyplatila a vy se tak určitě nechte zlákat a spolu s autory se přeneste do občanskou válkou zmítané africké země. Zážitek bude stát zato.

Z hlavních kategorií už nám zbývá podívat se na zoubek jen Ceně diváků. Jejich srdce si v loňském roce získal snímek Dej mi své jméno, díky kterému se proslavil hlavně Timothée Chalamet, jemuž od té doby přistává ve schránce jeden scénář za druhým. O tomto filmu jsme napsali již mnohé, ostatně v loňském roce byl promítán snad na všech větších festivale v ČR, takže minout ho bylo dosti složité.

To je tedy 7 vítězných snímků z roku 2018. Nyní už víte po čem sáhnout, až budete mít chuť na nějaký komornější kvalitní snímek a pokud vás zajímá, jaké filmy vítězům konkurovaly, nepřeskočte následující přehled. Stoprocentně si v něm vyberete i další kousky do vašeho seznamu filmů, na které se chcete v budoucnu podívat.

Evropský film

Tina a Vore
Studená válka
Dogman
Dívka
Šťastný Lazzaro

Evropská komedie

Dokud nás svatba nerozdělí
Diamantino
Ztratili jsme Stalina

Evropský objev

Dívka
Jeden den
Matčini běsi
Tísňové volání
Komu se dobře daří
Touch Me Not

Evropský dokument

V zajetí
Bergman – ett år, ett liv
O otcích a synech
Vzdálený štěkot psů
Mlčení těch druhých

Evropský animovaný film

Another Day of Life
Pračlověk
The Breadwinner
White Fang

Evropský režisér

Ali Abbasi (Tina a Vore)
Pawel Pawlikowski (Studená válka)
Matteo Garrone (Dogman)
Samuel Maoz (Foxtrot)
Alice Rohrwacher (Šťastný Lazzaro)

Evropská herečka

Marie Bäumer (Tři dny v Quiberonu)
Eva Melander (Tina a Vore)
Joanna Kulig (Studená válka)
Alba Rohrwacher (Šťastný Lazzaro)
Bárbara Lennie (Petra)
Halldóra Geirharðsdóttir (Žena na válečné stezce)

Evropský herec

Sverrir Gudnason (Borg/McEnroe)
Tomasz Kot (Studená válka)
Marcello Fonte (Dogman)
Victor Polster (Dívka)
Jakob Cedergren (Tísňové volání)
Rupert Everett (The Hppy Prince)

Evropský scénář

Ali Abbasi, Isabella Eklöf, John Ajvide Lindqvist (Tina a Vore)
Pawel Pawlikowski (Studená válka)
Ugo Chiti, Massimo Gaudioso, Matteo Garrone (Dogman)
Alice Rohrwacher (Šťastný Lazzaro)
Emil Nygaard Albertsen, Gustav Möller (Tísňové volání)

Cena diváků

Dej mi své jméno

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!