20. 10. 2018

15 polozapomenutých filmů, které stojí za zhlédnutí

Co jste pravděpodobně přehlédli, ale stojí za zhlédnutí.

hlavní obrázek

Každý rok vzniknou stovky filmů, z nichž jen několik je výrazných a jen na pár si ještě někdy vzpomeneme, pokud jsme si jich vůbec všimli v roce jejich vzniku. Je to určitá nespravedlnost, protože kiny (v Česku popřípadě pouze na nosičích) proběhne slušná řádka neprávem opomíjených filmů. Dnes vám představíme několik, které si přehlédnout určitě nezaslouží.

Temný obraz

Originální formát, depresivní příběh, paranoidní atmosféra. U tohoto snímku, podle předlohy Philipa K. Dicka, se nedočkáte tak moc zábavy (s výjimkou několika vtipných dialogů) jako spíš deprese. K tomu si tu užijete Roberta Downeyho Jr. (před Iron Manem) jako paranoidní a proradného feťáka nebo Keanu Reevese (po Matrixu) jako tajného agenta…a taktéž feťáka. Film se odehrává v budoucnosti „od teď za pár let“, kdy v ulicích řadí nová droga, známá jako látka S, která způsobí pomalý rozpad mozku. Závislá na ní je více než polovina obyvatel moderního světa a Reeves se snaží identifikovat výrobce jako jeden z řadových feťáků. Bohužel jí ale začne brát taky. Film byl natočen zprvu jako normální film a následně předělán do animované podoby, takže i když má status animovaného filmu, všechny herce v něm spolehlivě poznáte a zvolený formát se k celému dění perfektně hodí a ještě umocňuje tíživou atmosféru. Tuhle lahůdku si určitě nenechte ujít.

Scott Pilgrim proti zbytku světa

Po Soumraku Mrtvých a Jednotce Příliš Rychlého Nasazení režisér Edgar Wright odložil Simona Pegga a Nicka Frosta, zavolal si Michela Ceru a natočil „malou“ geekovinu, s mnoha odkazy na slavné automatové hry, v podobě romantické komedie. Vyklubal se z toho originální film s přesnou vizuální stránkou, kde i ta romance funguje výborně (a to romantické filmy nemusím). Věřte, že Scottovi budete fandit, aby tu Ramonu nakonec dostal.

Sviňák

Trainspotting rozhodně není jediná povedená adaptace knihy Irvina Welshe. Acid House možná zapadl právem, ale Sviňák si tuto pozici rozhodně nezaslouží. V hlavní roli exceluje James McAwoy, kterému není problém uvěřit manipulativního hajzla, ani člověka kterého totálně ničí jeho rozpadlá psychika. Film mezi těmito dvěma body parádně balancuje a každý zvládá na sto procent. Pokud máte rádi Irvina Welshe nebo prostě jen chcete vidět dobrý film, Sviňáka vám můžu vřele doporučit.

Štvanci

Malcolm McDowell po Mechanickém pomeranči zapadl do historie a dnes už točí jen béčka nebo si občas střihne malou roli. Alex ale rozhodně není jeho jediná psychopatická postava. Jeho velitel Gestapa ve Štvancích by ho v mnoha chvílích i triumfnul. Ať už řeže prsty, upaluje lidi nebo ukáže slipy s hákovým křížem. Štvanci jsou neprávem zapomenutá lahůdka, kterou mírně kazí jen konec. Pro fanoušky McDowella nebo válečných filmů ale rozhodně povinnost!

Pohřben zaživa

Než se stal Ryan Reynolds novým Deadpoolem a velkou hvězdou, stačil natočit tento snímek. A název rozhodně neklame. Hlavní hrdina snímku je pohřben zaživa s minimální výbavou pro přežití a snaží se svojí nesnadnou situaci vyřešit pomocí několika hovorů. To nejlepší ovšem je, že se během snímku opravdu nedočkáme žádných flashbacků a celou dobu tak strávíme s hrdinou v jeho dřevěné rakvi. Nuda ale nehrozí, snímek je napínavý od začátku do konce.

Kronika

Proč dostal Josh Trank režii poslední Fantastické čtyřky? Tady je odpověď. A je mnohem zdařilejší než onen absolutně nefunkční blockbuster (btw nevěřím že je to Trankova chyba, tohle musejí mít na svědomí producenti). Nesuperhrdinský film o třech teenagerech, kteří získají superschopnosti natočený stylem food footage, který se rozhodně nevydá očekávaným směrem, a tak místo superhrdinů kosící padouchy sledujeme jejich blbnutí, které se samozřejmě nevyvine zrovna příjemným směrem. Svěží podívaná, která rozhodně nezapadla ve své době, ale časem se na ní zapomnělo téměř úplně. Velká škoda!

Cashback

Přemýšleli jste někdy jaké by to bylo zastavit čas? Tady to uvidíte. Hlavní hrdina si to sice jen představuje a celá tato linie ustupuje velice zdařilé romantické lince, povedeným postavám a vtipům, přesto to ale do této netradiční romantické komedie perfektně sedne a už tak výborný film příjemně ozvláštňuje.

U-Turn

Oliver Stone na LSD je asi nejlepší definice tohoto filmu. Sean Penn v něm veze vrátit peníze dost nebezpečným lidem, od kterých si půjčil. Po cestě se mu ale rozbije auto a on tak musí zastavit v jednom zapadlém městečku v poušti. A pak už následuje jenom shoda dost nešťastných a absurdních náhod, díky kterým se v městečku na dlouho zdrží. Mimo Penna si tu můžete užít mladou Jennifer Lopez a Billyho Bobba Thortona, který je tak zamaskovaný, že pochybuju že ho někdo pozná. Absurdní situace, podivné dialogy a halucinogenní režie. Toto zapadlé dílo Olivera Stonea si rozhodně nenechte ujít.

Nabít a zabít

Znáte nějaký film, kterému pointa přidá hodně procent do hodnocení? Tady jeden máte. 90% stopáže se jedná o standardní krimi thriller, který je sice fajn sledovat, ale zapamatujete si z něj minimum. Dokud nepřijde dokonale natočený závěrečný twist a vše do sebe zapadne s nedbalou elegancí. Teprve když se ukáže skutečná motivace postav (včetně malé role Bruce Willise), řeknete si, že si tento malý, ale po čertech chytrý film, dáte rádi znovu. A takových zase tolik není.

Kiss Kiss Bang Bang

Shane Black nám sice svým Predátorem moc radost neudělal, ale jeho scenáristické kvality snad nikdo popřít nemůže. Projevili se na prvním Predátorovi nebo Smrtonosné zbrani. Zvládá ale i skvěle režírovat, což se projevilo především na třetím Iron Manovi nebo Správných chlapech. Ještě předtím nám ale přinesl svůj nejméně výrazný režisérský a scenáristický počin. Kiss Kiss Bang Bang vypráví příběh průměrného zlodějíčka, který se náhodou zaplete do natáčení filmu, ve kterém má hrát soukromého detektiva, kterému předchází výcvik v terénu. Titulního zlodějíčka si zahrál Robert Downey Jr. a v roli soukromého detektiva mu sekunduje Val Kilmer. A jako vždycky u Blacka se můžete těšit na složitý případ, nahláškované postavy a absurdní situace. Pro fanoušky Blacka a jeho filmů povinnost.

Příběh z Bronxu

Po několika rolích v mafiánských filmech si Robert DeNiro rovnou jeden natočil. A musím říct, že odvedl skvělou práci. Příběh filmu není nijak originální, všechno to začíná jednou vraždou a jedním devítiletým klukem, který je natolik fascinován mafiánským světem, že vraha neudá policii. DeNiro jako režisér odvedl skvělou práci, skvěle drží divákovu pozornost, s čímž mu pomáhá výborný scénář, soundtrack a perfektní herci. Opomíjená pecka.

Ledová archa

Jen pár let starý klenot sci-fi, který jako jeden z mála v dnešní době zvládne být originální. Lidstvo se zničujících následcích globálního oteplování uchýlilo do neustále jedoucího vlaku, aby uniklo nikdy nekončícímu mrazu, který pohltil celou planetu. Život ve vlaku ale není snadný. Společnost se dělí na vrstvy. Čím bohatší vrstva, tím blíž je nejpřednější lokomotivě, ve které sedí její vynálezce. Hlavní hrdina žije v posledním vagónu a se svými vrstevníky čelí neustálému útlaku od bohatších vrstev. Dokud nevypukne vzpoura, po které se vydá na dlouhou cestu až k přední lokomotivě. Hlavní roli si zahrál Chris Evans (Captain America) a celý film je plný originálních momentů a zajímavých postav. Luxusní korunu tomu ale nasazuje nepředvídatelný a perfektní konec, díky kterému je těžké dostat tento film z hlavy ještě několik dní.

Mafiánovi

Když se legendy žánru sejdou v jednom filmu. Robert DeNiro (z Mafiánů nebo Kmotra), Michelle Pfeiffer (ze Scarface) a jejich děti jako rodina, která dříve zastávala vysokou funkci v mafii, dokud se věci nepodělali a rodina se nemusela ubrat do ochrany svědků. Zvyknout si na nový styl života ovšem není jen tak a proto se jejich opatrovatel Tommy Lee Jones musí neustále starat o další stěhování. Tento film možná není nijak přelomový, ale zábavný je určitě. A když se spustí legendární úvodní scéna z Mafiánů, nejeden fanoušek tohoto žánru musí být nadšený.

V pasti

Téma zneužívání dětí je v Americe dost kontroverzní a tento film toho využil výborně. Hlavní nezletilá hrdinka (Ellen Page) toto téma obzvlášť nemá ráda a rozhodne se vzít spravedlnost do svých rukou. Přes internet se seznámí s mužem, který je podle ní jasně vinen, a následně vezme situaci do svých rukou. Dost svérázně. Je ale onen muž opravdu vinen? Výborný thriller, během kterého budete často pochybovat kdo je špatný a kdo dobrý, stylově zakončený hrou na kočku a myš. Nenechte si ujít.

Mariňák

A nakonec jeden válečný film. Sam Mendes není jen Americká krása nebo Skyfall. Vyzkoušel si více žánrů a nejlépe se mu povedl válečný Mariňák. Pokud ale očekáváte velkolepé bitvy nebo válečná traumata, budete zklamáni. Mendes se soustředí na jinou stránku války. A tou je nuda. Vojáci v tomto snímku jsou uprostřed pouště a čekají na nepřítele, který může přijít kdykoliv. Ale do té doby se musí vypořádat s nekonečnou nudou. A daří se jim to jenom díky humoru. Mendes rozhodně nenatočil klasický válečný film, dokonce ani tak dobrý jako například Četa nebo Apokalypsa, ale nechat si toto dílo ujít by rozhodně byla škoda. Už jen pro ten jiný úhel pohledu.


Znáte některý z těchto filmů?

Folky
Jsem fanoušek filmů téměř všeho druhu (výjimkou jsou muzikály), ale upřednostňuji sci-fi a cokoliv, co se vymyká běžné produkci.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!