2. 10. 2018

11 budoucích kultů z této dekády

Kolik filmů z posledních let si budeme ještě dlouho pamatovat?

hlavní obrázek

Těžko by se dalo spočítat, kolik každý rok vznikne nových filmů. Určitě se to bude počítat v řádu stovek a jsou mezi nimi filmy nejrůznějšího druhu. A od roku 2010 jich jistě byli tisíce. Mnoho těch nejúspěšnějších pochází z velkých sérií, jako je Marvel Cinematic Universe, Rychle a zběsile nebo James Bond. Když ale vynecháme tyto obří série, kolik z těchto filmů od roku 2010 si budeme pamatovat i v dalším miléniu? Osobně máme pár tipů.

11) Fakjů pane učiteli

Začneme zlehka. Tato německá komedie původně neměla žádný důvod k velkým očekáváním. Námět totiž nebyl nic extra a nikdo nemohl vědět, co z toho nakonec vyjde. Překvapení museli být snad i sami tvůrci. Fakjů pane učiteli získalo neuvěřitelný ohlas a ve své době o něm každý zaslechl. Získal si velkou oblibu především u mladší generace, která nakonec uvítala i dvě pokračování a nebála se v pokladnách kin zanechat obrovské peníze. Tento úspěch půjde jen těžko zapomenout.

10) Drive

Uzřete film, který nastartoval kariéru Ryana Goslinga. Tichý řidič, který ale za volantem nesmělý rozhodně není a své umění využívá jako takové taxi pro zločince. Což samozřejmě má své důsledky. Gosling exceloval stejně jako Nicolas Winding Refn, který filmu zajistil výbornou atmosféru. S dalšími projekty bohužel režisér upadl v nemilost a dnes si ho málokdo všimne, ale jeho Drive svou stopu zanechá ještě hodně dlouho.

9) Válečník

Dva bratři, jeden ring a k tomu spousta starých křivd. Tehdy málo známý Tom Hardy si to v ringu rozdal s bratrem Joelem Edgertonem a vyšel z toho jeden z nejlépe hodnocených spostovních filmů všech dob, který se sice vydává poměrně předvídatelnou cestou, ale emoce zvládá dokonale.

8) 50/50

Malý a komediální film o boji s rakovinou. Joseph-Gordon Lewitt si před kamerou oholil hlavu za zvuků vydatného hláškování Setha Rogena a nadšení byli všichni. Film netlačil na emoce a rozhodně se neubíral klasickou cestou filmů o rakovině, tudíž nešel po cenách. Namísto toho nabídnul přijemný humor i nepřekážející romantickou linku, což diváky i krtitiky výrazně potěšilo natolik, že dodnes je možné o filmu zaslechnout, jako o perfektním. A to se po sedmi letech nestává často.

7) The Social Network Network

Co lépe charakterizuje tohle desetiletí než Facebook? Významně zasáhnul nejen mladou generaci, ale i tu starší, která se často přizpůsobila a začala Facebook využívat stejně jako mladší generace. Ještě než se FB naplno uchytil v Česku, stihnul o něm vzniknout film. Na plac byl povolán scénárista Aaron Sorkin a režisér David Fincher, tedy ti nejpovolanější a ve svém oboru velice úspěšní. A samozřejmě vznikla pecka. Málokdo filmu filmu věřil, a když tak přinejlepším ve stylu „na to co měli v rukou dobrý“, ale i když se snímek mnohdy odchyluje od reality a je spíše zaměřen a postavu Zuckerberga (famózní Einsenberg), naprosto dokonale funguje každá minuta snímku. Prostě snímek na který se nedá zapomenout.

6) Interstellar

Po trilogii o Temném rytíři Christopher Nolan změnil směr a poprvé zkusil čistokrevné sci-fi, vycházející z teorií o černých dírách. Přizval si pár slavných jmen a vytvořil snímek, který sice budil rozporuplné reakce u nkěterých kritiků, ale většinu zasáhl dokonale. Především mainstreamové publikum hlasitě jásalo nad uvěřitelnými emocemi, přesnými herci a úžasným vizuálem. Někdo by se mohl otřást, ale Interstellar rozhodně zanechal velkou stopu mezi sci-fi snímky této dekády.

5) Šílený Max: Zběsilá cesta

Nedávno vyhodnocen jako nejlepší australský snímek. George Miller sice po třech výletech do apokalyptické pustiny trochu vychladl u tučňáků, nakonec se ale vrátil v mnohem větší síle a ukázal všem mladým filmařům jak má vypadat akční film už od trailerů. Nevýrazný děj, zato úžasné akční scény a strhující tempo. Zběsilá cesta vás nenechá ani na chvíli vydechnout a poctivě vás celou dobu vláčí akčním peklem s opravdu šílenými postavami. Zajisté to nejlepší, co může akční snímek nabidnout.

4) Prokletý ostrov

Opravdu nezapomenutelná pointa. Málokoho skutečně napadlo, co se doopravdy skrývá za výletem Leonarda DiCapria na ostrov tvořený jedním velkým psychiatrickým ústavem. Scorsese si zkusil thriller a mimo šokojící pointu nabídnul samozřejmě i výborně zrežírovaný sníměk plný atmosféry a napětí, který nadchnul kritiku i diváky.

3) Příchozí

Jestli-že se Interstellar zcela netrefil mezi kritiky, Příchozí to zvládli dokonale. Ne zrovna obyčejný film o příletu života mimo planetu Zemi zapůsobil především scénářem a perfektní režií. Zapomeňte na Den nezávislosti, takhle nějak by vypadal přílet mimozemšťanů. Villeneuve znovu zapůsobil a přesvědčil tak veřejnost, že je tím nejlepším kandidátem na režii druhého dílu Blade Runnera. A povedlo se mu i to. O tom ale až jindy.

2) Vlk z Wall Street

A znovu Scorsese. Tentorkát silnější než kdy dřív. Po thrillerech, dramatech a kriminálkách se stylem vyprávění vrátil zpět do časů Casina a Mafiánů a znovu předvedl tříhodinovou jízdu. Akorát vyměnil gangstery za makléře. Ale ani tam není nouze o nemorálnosti. A Vlk z Wall Street si je užívá jak to jde. Divoké večírky, drogy, lehké děvy, prostě vše co patří k životu na vysoké noze. Samozřejmě včetně vystřízlivění. Jedním slovem bravo.

1) Počátek

Pokud se někdo alespoň trochu zajímá o filmy nebo na ně kouká, musel o Počátku minimálně slyšet. V tomto případě se všudypřítomnému hypu opravdu nedá uniknout. Původně vedlejší projekt Christophera Nolana budil velká očekávání už svými trailery, ve kterých jsme mohli vidět ono pověstné ohýbání měst. A fungovalo to skvěle. Recenze byli nadšené, tržby výborné a film se dočkal své parodie snad ve všem, co někdy něco paroduje. Jasné číslo jedna.


Souhlasíte s námi? Vyjádřete se v komentářích.

Folky
Jsem fanoušek filmů téměř všeho druhu (výjimkou jsou muzikály), ale upřednostňuji sci-fi a cokoliv, co se vymyká běžné produkci.
Poslední komentáře
Celkem 1 příspěvek v diskuzi
Fruiko
před 284 týdny
Budu si nejdříve muset doplnit, pak se rozhodnu jestli souhlasím. :-) Překvapivě tam je dost 2011,...