2. 8. 2018

Historie série Mission: Impossible

Od špionážního seriálu k jedné z nejúspěšnějších sérií současnosti.

hlavní obrázek

Do kin momentálně míří už šestý film s Ethanem Huntem, a podle ohlasů by mělo jít nejen o dosud nejlepší díl série, ale možná i nevýdělečnější. Spekuluje se, že poprvé by měl film z této série dosáhnout na bájnou miliardu dolarů z kin, což je trochu s podivem, když si člověk vezme, že jde o jednu z posledních sérií, u které je jistota, že každý film vydělá. Cesta k tomuto úspěchu ovšem byla trnitá. Pojďme se dnes podívat na historii této série od špiónských počátků, až k akční senzaci.

Seriálové počátky




Úplný počátek této série začíná v roce 1966, kdy na televizní obrazovky vtrhl seriál o skupince agentů, vykonávající ty nejobtížnější mise, které se zdají zhola nemožné. Ano, tehdy název dával smysl. Televizní Mission Impossible se vysílal až do roku 1973 a dočkal se tedy sedmi sérií (celkem 171 dílů).

Původní tým sestával ze Stevena Hilla, Gregga Morrise, Petera Lupusw, Barbary Bain a Martina Landaua. Ve své podstatě klasický tým, kde byl šéf, specialista na techniku, svalouš, specialista na masky a kráska. Už ve druhé sérii byl ale Steven Hill, coby šéf týmu, vystřídán Peterem Gravesem. Důvodem bylo, že Hill byl ortodoxní žid, a proto odmítal natáčet o šábesu, což působilo produkci mnohdy problémy. Jeho vystřídání není v seriálu nijak vysvětleno. Faktem ale zůstává, že Peter Graves, jako James Phelbs (tehdy se hlavní hrdina nejmenoval Ethan Hunt), se stal ikonou seriálu.

Martin Landau a Barbara Bain v seriálu skončili po třetí sérií, protože se jako manželé chtěli věnovat jiným projektům. Bainová byla nahrazena hned několikrát, ale žádná z hereček jí nezastoupila dostatečně dobře. Zato Landau byl nahrazen legendárním Leonardem Nimoyem, který se v seriálu udržel dvě série, ale později už nebyl nikým specificky vystřídán a o masky, které měl jako postava na svědomí, se obvykle starala jedna z žen. Jediný, kdo v seriálu vydržel po celou dobu byl nakonec Peter Lupus, který sice několik dílů v seriálu nebyl, ale jako postava fungoval stále, a Gregg Morris.

V roce 1973 seriál skončil a vrátil se až v roce 1988, sice pod stejným jménem (u nás pod názvem Nulová šance), nicméně šlo remake. Vrátil se tahoun Peter Graves adošlo na dvě série o celkově 35 dílech.

A tady končí seriálová historie. Je načase vrhnout se na mnohem slavnější filmovou sérii.

První film




Peter Graves roli odmítl, když se dozvěděl, že jeho postava má jiné jméno a na konci by zemřela. Od začátku bylo tedy jasně poznat, že série měla namířeno jiným směrem. K filmu byl dokonce pozván jako konzultant jeden ze seriálových režisérů Rezu Badiy, který ale od projektu odešel po tom, co mu bylo řečeno, že film nebude seriál vůbec připomínat. Na filmu ale pracovali i jiné hvězdy.

Když se k projektu dostal Brian De Palma, byl na vrcholu kariéry. Jeho předchozí film byla vysoce uznávaná Carlitova cestaAl Pacinem, a za sebou už měl třeba Zjizvenou tvář nebo Neuplatné. O Mission Impossible se dá mluvit jako o jeho posledním dobrém filmu, protože dodnes se žádný jeho další film moc uznání nedočkal.

Zato Tomu Cruisovy tímhle kariéra spíše začala. Měl už sice za sebou například Narozen 4. července, Top Gun nebo Rain mana, ale teprve po tomto filmu se z něj stala hvězda.

Největším problémem produkce nakonec bylo místo natáčení. Většina filmu se natáčela v Praze (děj se tam i odehrává), což ovšem mnohým z produkce nevyhovovalo. Cruise Prahu popsal jako ošklivé město a mnohé před ním varoval a produkce si zase stěžovala, že je tamní natáčení příliš drahé (půl miliónu korun denně, za natáčení v Lichtenštejnském paláci).

Dalším problémem byl odmítnutý soundtrack od Alana Silvestriho (ten dělal soundtrack například pro Návrat do budoucnosti), který se nelíbil testovacím divákům a byl tedy nahrazen. Jinak šlo ale vše hladce.

Film byl rovnou třetí nejvýdělečnější v roce a měl výborné recenze. Tehdy se ještě držel v zajetých kolejích seriálu, takže nejenže obsahuje minimum akce a víc napětí, zápletka je špiónsky složitá a Cruise ani jednou nevystřelí ze zbraně (ve kterém filmu se mu to povedlo naposledy?).

A to se série teprve rozjížděla.

Změna směru




Už když se ohlásil režisér druhého dílu, muselo být každému jasné, že druhý díl bude jiný. John Woo sice natočil spíše thrillerové Tváří v tvář, ale ve své vlasti se nejvíce proslavil filmy The Killer a Hard Boiled, což jsou čistě akční filmy.

Woo ale zašel ještě dál. Scénárista Robert Towne prohlásil, že scénář psal na základě akčních scén, které si Woo vždycky přál natočit. A když se člověk podívá na film, ani by se nedivil.

Hunt už není lidský agent, ale neporazitelná mašina, přibyla nefunkční romantická linka a místo špionáže (která úplně zmizela) se tímto dílem odstartoval trend, kdy Cruise dělá akční scény bez kaskadéra. V tomto díle nejvíc zapůsobilo jeho lezení po skále a nůž, který se zastavil pět centimetrů nad jeho okem. Rozhodně působivé, kvalitě to ale nedodalo. Druhý díl série zapůsobil jen na minimum lidí a dočkal se odpudivých recenzí, které rozhodně Hunta, připomínajícího Supermana, neuvítali. Diváky to ale nezadrželo. Druhý díl vydělal rovnou půl miliardy. O dalším pokračování nebylo pochyb.

Propad




Trvalo to šest let. Jenže i tak šel třetí díl do kin v tu nejhorší chvíli. Psal se rok 2006 a bulvár probíral Toma Cruise víc než kdy dřív. Jeho poskakování na gauči u Oprah ještě nevychladlo, narodila se mu dcera a jeho scientologické zájmy byli hodně probírané. Mnoho lidí prohlásilo, že Cruise už nebude podporovat, a dodnes se spekuluje, že právě tohle stálo za nejnižšími tržbami série.

Přitom dodnes mnoho lidí (včetně mě) film považuje za nejlepší ze série. Šlo o debut J.J. Abrahamse (který později nakopl Star TrekStar Wars), který dokonale skloubil akci (tentokrát více realistickou) se špionáží. Kaskadérské kousky sice zůstaly, ale ať už jsou jakkoliv šílené, Hunt pořád působí jako zranitelný člověk. Podíl na tom má bezpochyby i osobní rozměr, který tentokrát dostal a opravdu funguje.

Ještě před premiérou se šířili výborné ohlasy, ale propad nic nezastavilo. Třetí díl stál 150 milionů, ale z Ameriky získal jen 137, což byl obrovský propad oproti předchozímu dílu (přibližně o 70 milionů). Od statusu propadáku film nakonec zachránila Asie. Málokdo věřil, že se z toho vyhrabe sám Cruise, natož série. Naštěstí se tak stalo.

Návrat na vrchol




Po dalších pěti letech na scénu vstoupil Brad Bird. Do té doby režisér animáků jako Železný obr nebo Úžasňákovi, předvedl podobnou show jako Abrahams, akorát ubral osobní rozměr. Hunt se opět vrací, a nechybí ani akce ani špiónství. Čtvrtý díl bohužel selhal na záporákovi, který je nevýrazný a nezajímavý. Naproti tomu ale nabídl scénu, která má pravděpodobně nasvědomí i obří tržby.

Když se objevily fotky Toma Cruise, šplhajícího po nejvyšší budově světa, málokdo věřil, že nebylo použité žádné CGI. Video z akce ale vše potrvdilo, a diváci na tohle slyšeli.

Recenze byli slabší než u třetího dílu, ale tržby dosud nejvyšší. Padlo 700 milionů a všichni slavili. Návrhy, že nově příchozí Jerremy Renner nahradí Toma Cruise okamžitě zmizeli a snad každý se třásl na další díl. A na to, co tentokrát vyvede Tom Cruise.

Číslo pět




Crusie si tentokrát pozval Christophera McQuairrea, se kterým dělal na Jacku Reacherovi a samozřejmě si vymyslel další kaskadérský kousek. Lezení po nejvyšší budově světa se dá triumfnout jen těžko, ale Cruise to dokázal. Koneckonců, jak často můžete vidět hollywoodskou hvězdu držící se startujícího letadla?

McQuairre odvedl svojí práci na pátém díle skvěle. Recenze nešetřili chválou a diváci na to, spolu s oním letadlem, opět slyšeli. Bylo z toho znovu 700 milionů. Jen z Ameriky to tentokrát bylo o něco míň., ale ke stížnostím nebyl důvod. A jsme v současnosti.

Jak je to nyní




Poprvé v historii série se nezměnil režisér. McQuairre se evidentně dobře osvědčil, o čemž mluví i první recenze. Podle všeho má jít o dosud nejlepší díl série a spekuluje se, že z toho bude miliarda.

A kaskadérský kousek? Máme tu sto HALO skoků z letadla a přerušené natáčení, za nímž stojí kotník Toma Cruise, který si zlomil když skákal z jedné budovy na druhou.

Pravděpodobně opět bude o co stát.

Vyrazíte do kina na další nesplnitelnou misi?

Folky
Jsem fanoušek filmů téměř všeho druhu (výjimkou jsou muzikály), ale upřednostňuji sci-fi a cokoliv, co se vymyká běžné produkci.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!