25. 7. 2018

5 nejlepších režisérských debutů

Ne každému režisérovi, se povede zabodovat hned prvním filmem. Pár takových ale známe.

hlavní obrázek

V kinech momentálně běží horor Děsivé dědictví, a mluví se o něm, jako o jednom z nejlepších hororů posledních let, na kterém je výborný především scénář a režie. A právě druhý bod nás vede k tématu dnešního článku. Pro režiséra Ari Astera je totiž Děsivé dědictví jeho první režijní počin. Očekávání na jeho další film budou hodně vysoká. Ale není první režisér, který zapůsobil už svým debutem. Podívejte se sami na několik dalších.

5) Kevin Smith – Clerks

Aby mohl natočit svůj první film Clerks (český název je Mladí muži za pultem nebo Podvodníci z New Jersey), musel Kevin Smith rozprodat svojí rozsáhlou komiksovou sbírku a ještě se zadlužit u svých přátel a rodiny. Vybral takhle 27 500 dolarů (což je na film opravdu nízká částka) a natáčel ho po nocích ve večerce, kde sám pracoval. Navrch si ještě nadělil jednu z hlavních rolí, protože kdyby film propadl, chtěl být ve svém jediném filmu alespoň vidět. Ale povedlo se. Černobílá dialogová komedie se stala kultem a dokonce získala titul „Nejkradenější VHS roku“. Z Kevina Smithe se stala hvězda a mohl natáčet prakticky co chtěl, což přineslo ještě mnoho výborných filmů, ve kterých se často vraceli postavy z Clerks. Časem dokonce začal spolupracovat s hvězdami jako Bruce Willis nebo Johnny Depp, i když na o poznání méně kvalitních snímcích.

4) Richard Kelly – Donnie Darko

Dodnes rozebíraný kultovní film Donnie Darko, to dotáhl až na své vlastní analyzátory, kterým se říká Darkologové. Není divu, Richard Kelly totiž natočil opravdu podivné sci-fi, které je ale zároveň poutavější, než snímky Davida Lynche, a tak málo pochopitelné, že i režisér řekl, že správný výklad toho, co se ve filmu odehraje, neexistuje. Bohužel jeho druhý snímek Southland tales se dočkal velice negativních reakcí, a režisér tak skončil v propadlišti filmových dějin.

3) Francis Lawrence – Constantine

Nestává se každý den, aby dosud pouze klipový režisér dostal do rukou riskantní projekt podle komiksu (no dobře, dnes to dělá Marvel furt, ale tehdy to časté nebylo). Francisi Lawrencovi se ale dostala do rukou filmová adaptace komiksu Hellbrazer, pro film pojmenovaná Constantine. K tomu získal Keanu Revese, jehož kariéra po Matrixu stagnovala, a natočil výborný film, s charismatickým antihrdinou a nejděsivejším filmovým peklem. Leckdo se dodnes diví, že se tento vymýtač démonů nedočkal filmového pokračování. Lawrence následně natočil Já, legenda s Willem Smithem, poté pár menších filmů. až nakonec dalších několik let dával dohromady sérii Hunger Games.

2) Quentin Tarantino – Gauneři

Quentin Tarantino se nikdy neučil jak točit filmy. Místo toho se na ně díval. Talent mu ale nedocházel, i když ho zpočátku dával především do scénářů, například k Pravdivé romanci nebo Takových normálních zabijáků (které ale Oliver Stone totálně předělal). Trvalo mu ale, než si vydupal svůj režisérský debut, protože o něj byl zájem spíše jako o scenáristu. Když ale nakonec natočil Gaunery (které prezentoval jako film o loupeži, ve kterém není loupež), stal se uznávaným režisérem hodně rychle. Díky pevné režii a opět výbornému scénáři, se film prosadil především na festivalech, což mu umožnilo později natočit Pulp Fiction, kam získal i Bruce Willise v době, kdy byl na vrcholu slávy!

1) Guy Ritchie – Sbal prachy a vypadni

Sbal prachy a vypadni nebyl debut pouze pro režiséra, ale rovněž pro Jasona Stathama, kterého režisér objevil na ulici, jak prodává kradené zboží, a Vinieho Jonese, který na plac přišel rovnou z vězení, kde byl za napadení souseda. Debut Guye Ritchieho ho definoval ještě na mnoho let dopředu. S výjimkou jedné podivné romantiky s jeho manželkou Madonnou se držel britských gangsterek, plných absurdních situací a zábavných postav, ještě deset let, než se dostal k Sherlocku Holmesovi a usadil se ve větších produkcích.



Napadá vás nějaký další?

Folky
Jsem fanoušek filmů téměř všeho druhu (výjimkou jsou muzikály), ale upřednostňuji sci-fi a cokoliv, co se vymyká běžné produkci.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!