11. 7. 2018

Přijde doba, kdy nebudou vůbec potřeba herci?

Chtěli byste se dočkat doby, kdy uvidíte znovu mladého Arnolda jako Terminátora? Nebo Paula Walkera po boku Vina Diesela?

hlavní obrázek

Pokrok nezastavíš. Už jsme si asi všichni zvykli, že nám na plátnech pobíhají dinosauři, mlátí se mezi sebou roboti, či že na Pandoře běhá modrý vysoký týpek s lukem v ruce. Chvilku to sice trvalo, ale s rukou na srdci můžeme už dneska říci, že vizuální stránka filmů je skoro dokonalá a stovky milionů investovaných dolarů je v blockbusterech vidět. Příběh a scénář je věc druhá, na tom spousta filmů ještě musí zapracovat. My se chceme ale dneska zamyslet nad tou vizuální stránkou a to konkrétně u herců.

Není totiž v dnešní době nic překvapujícího, když nám naše oblíbené herce digitálními triky omladí, nebo naopak udělají je staršími, než ve skutečnosti jsou. Tím ale hranice možností nebyla ještě zdaleka překonána. Můžeme se setkat i se situací, kdy herec při natáčení zemře a je potřeba s ním několik scén dotočit. V tuto chvíli je logicky potřeba digitálních triků. Pojďme ale ještě dál. V dnešní době máme možnost vidět na plátnech herce, kteří jsou léta po smrti, což zní jako šílenost, ale je to tak. Dneska jde jednoduše všechno. Pojďme se podívat na pár příkladů, které už teď nastiňují dobu, kdy nebudou potřeba herci před kamerou.

Zestárl? Není problém!

Když byste si měli vzpomenout na nějakou postavu, která ve filmu mládla či naopak výrazně stárnula, který film vám vyvstane na mysli mezi prvními? Určitě si všichni vzpomeneme na Podivuhodný případ Benjamina Buttona, kde Benjamina ztvárnil herec Brad Pitt. Film dokázal zaujmout nejenom dojemným příběhem o člověku, který prožil život naopak, tedy od stáří k mládí, ale také díky skvělému zpracování a digitálním efektům. Mohli jsme vidět Brada Pitta jako vetchého starce (to fanynkám tohoto fešáka mohlo vyvolat zástavu srdce!), ale také jako mlaďocha. Díky tedy tomuto technickému pokroku mohl stejnou osobu v různém věkovém odvětví hrát jeden a ten stejný herec.

Další, koho jsme mohli vidět v jinošském věku, je herec Robert Downey Jr. Ve filmu Iron Man 3 se objevil ve flashbacku coby mládenec, a celý byl vytvořen počítačem. Dále byl omlazen Arnold Schwarzenegger jako T-800 ve filmu Terminátor Genisys z roku 2015. I Orlando Bloom se dočkal počítačového faceliftu jako Legolas. Mám na mysli Hobita, který se odehrává před Pánem prstenů, takže bylo třeba, aby byl slavný elf o chloupek mladší.

Mám ještě pro vás jeden příklad za všechny, díky kterému vlastně tento článek vznikl. Informovali jsme vás formou bleskových zpráv, že se dotočila další marvelovka Captain Marvel . Film nás vezme do minulosti a protože se v něm objeví postava Nicka Furyho a agenta Coulsona, je potřeba, aby oba dva byli mladší než je známe a to konkrétně o 25 let. To znamená, že Samuel L. Jackson a Clark Gregg budou po celou dobu filmu digitálně omlazení! Žádných pár minut ve flasbacku, ale budou plnohodnotnými postavami, které bychom měli vidět celý film, nebo minimálně převážnou část. To je nevídané a jsme zvědaví, jak budou oba dva vypadat. Jak ale známe Marvel, určitě dobře.

Na vzkříšení už také došlo

Občas se žel stane, že herec na place, nebo během natáčecího období zemře. Příkladem toho je Paul Walker, který se při natáčení sedmého dílu populární série Rychle a zběsile zabil v autě. Většina záběrů byla dotočená, ale i tak se muselo použít několika triků, aby film mohl být kompletní. Jednalo se ale o precizní práci, takže těžko si těchto záběrů povšimnout.

Aktuálnějším příkladem je herečka Carrie Fisher, kterou milovníci ságy Star Wars znají jako princeznu Leiu. Ta nás opustila v prosinci roku 2016 a pár záběrů osmé epizody muselo být digitálně doděláno. Zajímavější ale je, že se s její postavou počítá i v připravované devítce. Její rodina totiž dovolila, aby studio mohlo herečku přivést zpět k životu pomocí počítačových triků. Žádné nové obsazení role, prostě uvidíme Carrie Fisher! Ne všichni s tímto nápadem jsou spokojeni, ale ti, kterým by princezna Leia chyběla, alespoň takto budou moci s ní prožít další dobrodružství. To je důkaz toho, že studio herce nepotřebuje a vystačí si i tak. Pokrokově je to velmi zajímavé, z lidského hlediska je to ovšem smutnější…

Když už jsme u filmů Star Wars, musíme pochopitelně zmínit spin-off Rogue One: Star Wars Story . Tam jste mohli vidět zcela digitálního Petera Cushinga, který v Nové naději ztvárnil Tarkina. Jeho postava byla potřeba i pro příběh v Rogue One: Star Wars Story, a tak tam byl dosazen počítačem. Pochopitelně na place běhal jiný herec, ale je asi otázkou času, kdy digitální zpracování herců nebude vyžadovat nikoho, jen myš a klávesnici. Sice jsme si během sledování povšimli, že to není zcela ono, určitě ale stačí pár let a nepoznáme od živého herce rozdíl.

Herci bez práce?

Technika umožňuje spoustu věcí a možná je otázkou času, kdy se dočkáme třeba dalšího Terminátora, tentokrát však bez nových hrdinů a nových tváří, ale s mladým a nabouchaným Arnoldem. Nebo bychom se dočkali zajímavé české komedie s již zesnulým Vladimírem Menšíkem. Otázkou je, zda by to právně vůbec šlo a navíc, stál by o to někdo? Není náhodou na starých filmech s našimi oblíbenými hrdiny právě to kouzlo, že se jedná o kultovní pecku s herci, které už nikdy neuvidíme? Kdo ví, zda se dočkáme doby, kdy všechno bude digitální a my pouhým okem nepoznáme rozdíl. Já osobně jsem ale proti. Co vy? Líbí se vám přivádění zesnulých herců zpět k životu na plátna kin? A co říkáte už na aktuální příklady jako je Carrie Fisher či Peter Cushing?

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!