6. 7. 2018

8 nejzajímavějších filmařských projektů

To nejzajímavější na co můžete narazit.

hlavní obrázek

Originálních nebo čistě velice zajímavých filmů už dnes moc není.. Čas od času ale vznikne snímek, na který je opravdu dobré si trochu posvítit. Ne, nebudeme se tu bavit o zajímavě podaných nebo čistě obsahově zajímavých filmech. Dnes si posvítíme na filmy, které jsou zajímavé čistě svou formou. Zajímá vás, co originálního ještě mohlo vzniknout? Tak koukejte!

8) Victoria – film na jeden záběr

Natočit scénu na jeden záběr dnes už není nic neobvyklého. V mnoha takových scénách ve skutečnosti jsou prakticky neviditelné střihy. Takto vznikl i oscarový Birdman. Existuje ale hned několik filmů, které byli doopravdy natočené na jeden záběr. Mimo našeho favorita je to například ještě o deset let starší Ruská archa. Při porovnání délky ale zjistíte, že Victoria je hned o padesát minut delší, než její starší bratříček, což právě jí zajitilo místo v naší topce. Příběh filmu pojednává o mladé čísnici Victorii, která si přijede užívat nočního života do Berlína. Situace se ale vymkne a namísto toho je donucena spáchat bankovní loupež.

7) Cesta – nejdelší film

Titulek “nejdelší film“ může být zavádějící. Toto místo si totiž drží pětitýdenní (!) Logistic. Ten nicméně funguje jako experimentální film, který pozoruje putování elektroniky z Číny do Ameriky v reálném čase. Dokument Cesta si ale celou svou čtrnáctihodinovou stopáží nese i děj. Ten funguje jako protiválečný dokument o válečném zbrojení, a ukazuje, jak málo jsou o něm lidé informováni a to opravdu podrobně. Kvůli své délce byl i rozdělen na rovnou 18 dílů!

6) Hardcore Henry – film z pohledu první osoby

Tento film má pravděpodobně v paměti ještě hodně lidí. Celý nápad začal jako videoklip Bad Motherfucker, který byl tak úspěšný, že se rozhodlo o jeho celovečerní podobě. Hlavnímu hrdinovi celou dobu ani jednou nevidíme do tváře, takže ho sehrálo hned několik kaskadérů, kteří na hlavě měli speciální Go-Pro kamery. V postprodukci měl film ale problém s finančním zajištěním projektu, což nakonec zachránila sbírka na internetu a režisér Timur Bekmambetov.

5) Happy End – film pozpátku

I v Česku může vzniknout zajímavý projekt. Třeba film pozpátku. A tím myslím doopravdy pozpátku. Ne jako Nolanovo Memento, které má scény pouze uspořádané pozpátku. V tomto filmu lidé chodí i mluví pozpátku! Celý film začíná popravou Vladimíra Menšíka, kterou sám popisuje jako podivné zrození. Následně, velice komediálním způsobem, sledujeme jeho poslední chvíle před popravou, za co k ní byl odsouzen a tak dále až k jeho dětství.

4) Zahradník – interaktivní film

A ještě jednou Česko. Jakkoliv je film nepovedený (20% na csfd.cz), dobrý nápad se mu upřít nedá. Příběh je obyčejný slasher, kde skupinka mladých přijede na chatu a samozřejmě se na scéně objeví sériový vrah. V několika momentech si ale můžete vybrat, co postavy udělají a ovlivnit tak dění. Potenciál sice zahozen, protože vše nakonec dopadne stejně, ale ocenit se to musí.

3) Temný obraz – animovaný film se skutečnými herci

Richard Linklater se s předlohou Phillipa K. Dicka popral vskutku originálním způsobem. Celý film prvně natočil obyčejně a následně ho v postprodukci předělal do animované podoby. Takže herce jako je Robert Downey Jr., Woody Harrelson nebo Keanu Reeves můžete vychutnat ve špičkové animaci, ve které vůbec nezanikají jejich herecké výkony. Není to takto ale natočené pouze na efekt. Brilantní forma totiž ještě zvýrazňuje paranoidní atmosféru. Skutečná lahůdka.

2) Lost in London – film natočený živě

Ještě jednou Woody Harrelson, tentokrát jako režisér, scénárista i hlavní hvězda. Film vychází z incidentu v roce 2002, kdy sám Harrelson jel taxíkem z párty do hotelu, ale najednou začal na zadním sedadle vyšilovat, vykopl okénko, chytil jiný taxík a následně před policíí ještě prchal pěšky, než byl zadržen a odveden na záchytku. Tohle celé Woddy natočil na jeden záběr a rovnou při natáčení živě promítal do cca 500 kin! Natáčelo se v noci v Londýně, součástí filmu byla dopravní honička a další asi třicítka herců. Nesměla se stát žádna chyba, protože film už později nemohl být upraven, pozměněn ani natočený na druhý pokus.Vše se nakonec povedlo a film bude nadále k dostání.

1) 100 years – film, který nikdy neuvidíte

Doopravdy. Premiéra je naplánována na rok 2115. Film natočil Robert Rodriguez a hlavní roli v něm sehrál John Malkovich. Z děje víme jen, že má zobrazovat svět za sto let, jak si ho představují tvůrci. Hned jak byl film natočen, byl jeho nosič uložen do časového trezoru, který se otevře 18. listopadu 2115, tedy přesně za sto let. Do té doby se do něj nejde nijak dostat ani ho zničit. Sto let má metaforickou hodnotu, protože sto let má trvat než uzraje jedna z nejlepších brandy na světě. Film totiž sponzorovala značka koňaku a rozdala tisícovku kovových vstupenek, které mají potomkům zajistit vstup na premiéru. Když člověk vidí, jací lidé na filmu pracovali, zamrzí to.



Napadají vás i jiné zajímavé projekty?

Folky
Jsem fanoušek filmů téměř všeho druhu (výjimkou jsou muzikály), ale upřednostňuji sci-fi a cokoliv, co se vymyká běžné produkci.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!