1. 7. 2018

Nejočekávanější premiéry měsíce července

Další měsíc, další očekávané novinky.

hlavní obrázek

Červenec nám nabídne další várku letních trháků. Objeví se další (i když mnohem menší) marvelovka, psychologický horor nebo nervydrásající thriller.

Pojďme se na to podívat!

Ant-Man a Wasp (Ant-Man and the Wasp)

Datum premiéry: 5. 7. 2018
Režie: Peyton Reed
Obsazení: Paul Rudd, Evangeline Lilly, Michael Douglas, Michelle Pfeiffer
Žánr: Akční
Očekávání redakce: 70 %

Marvelu se daří víc než kdy dřív. Jejich poslední film Avengers: Infinity War je momentálně třetí nejvýdělečnější film všech dob. Ale ani ne tři měsíce od premiéry přijde mnohem menší a spíše komediální Ant-Man a Wasp, pokračování úspěšného a velice zábavného Ant-Mana. Tento hrdina se v Infinity War neobjevil a právě zde by jsme se měli dozvědět, co zatím dělal. Film se sice odehrává ještě před Infinity War, ale snad film na konci nabídne nějaké vysvětlení.

Tentokrát se vydáme do kvantové říše, do které dokázal vstoupit a úspěšně vyjít, hlavní hrdina Scott Lang (současný Ant-Man) v prvním díle. Znovu se tam vydá s novou posilou Wasp, pro manželku Hanka Pyma (původního Ant-Mana), která se tam kdysi ztratila. Z kvantové říše ale vyleze ještě záporák a způsobí docela dost problémů.

Z trailerů je poznat, že se bude opět sázet na humor a hlavní hrdina se nebude jen zmenšovat, ale opět se o hodně i zvětší. K původnímu obsazení přibyla Michele Pfeifer jako manželka Hanka Pyma (a původní Wasp) nebo Lawrence Fishburne a podle prvních recenzí se opět jedná o příjemnou komedii, která bude nejvíc vyhovovat příznivcům prvního dílu.


Děsivé dědictví (Hereditary)

Datum premiéry: 19. 7. 2018
Režie: Ari Aster
Obsazení: Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff
Žánr: Horor
Očekávání redakce: 80 %

Po Tichém místě a Ghost stories se jedná už o třetí letošní horor s velkou šeptandou. Tentokrát je ale opravdu vysoká a film nemá děsit jen lekačkami nebo gore scénami, ale spíš sázet na psychologii. S tímto stylem se podobá velice oceňovanému Osvícení Stanleyho Kubricka, což dokáže navnadit nejednoho diváka.

O ději se zatím nic neví, pouze že se bude zkoumat rodinná historie a nevzejde z toho nic dobrého. Ale děj je právě jedna z nejoceňovanějších věcí na filmu a má nás čekat hned několik překvapivých zvratů. Jinak máme očekávat pomalé tempo a nervy v kýblu.

Film je nejvíce oceňován především kritiky, zatímco řadový diváci si mnohdy stěžují, že je film se svým pomalým tempem nudil nebo že se tam málo dělo. Z toho to zní, že film bude velice nudit diváky zvyklé na současné horory plné lekaček, ale velice bavit diváky, kteří si potrpí na psychologický teror. Očekávání je hodně vysoko.


Muž, který zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quixote)

Datum premiéry: 5. 7. 2018
Režie: Terry Gilliam
Obsazení: Adam Driver, Jonathan Pryce, Olga Kurylenko, Stellan Skarsgård
Žánr: Dobrodružný
Očekávání redakce: 70 %

Jinak znám jako prokletý projekt Terryho Gilliama. Ten se ho pokusil natočit již v devadesátých letech, ale natáčení neustále kazila jedna katastrofa za druhou. Krupobití zničilo techniku za tisíce dolarů, nad štábem neustále prolétali stíhačky a představitel Dona Quijota měl takové bolesti prostaty, že ani nemohl sedět na koni. Dokumentární štáb z něj nakonec vytvořil slavný dokument Ztracen v La Manche, který katastrofické natáčení mapuje. To bylo nakonec přerušeno a z filmu zůstalo jen několik scén. Až do teď. Film byl znovu zafinancován a začalo se točit od nuly.

Film pojednává o režisérovi Tobym (Adam Driver), který kdysi natočil v jedné španělské vesnici film o příbězích Dona Quijota. Nyní se na místo vrací a poznává jak moc film vesnici ovlivnil. Potkává starého výrobce obuvi, který se domnívá, že je doopravdy Don Quijote a Toby jeho Sancho Panza. Pomalu se dostává do jeho fantazií a i pro něj začíná být problém rozlišit realitu od fikce.

Film už měl premiéru na několika festivalech a je docela chválen. Zvědavý je (už kvůli jeho historii) snad každý, kdo se zajímá o filmy.


První očista (The First Purge)

Datum premiéry: 5. 7. 2018
Režie: Gerard McMurray
Obsazení: Melonie Diaz, Marisa Tomei
Žánr: Horor
Očekávání redakce: 60 %

První očista se objevila v roce 2013 a díky originálnímu a dobrému nápadu vydělala velice slušné peníze. V prvním díle se v hlavní roli objevil Ethan Hawke, který ztvárnil roli otce rodiny, který se snaží přežít noc, kdy je legální úplně vše. Od té doby se série dočkala celé trilogie, ve které jsme ji zažili ještě z pohledu anarchistů v ulicích a politiků.

Tentokrát budeme pozorovat jak vypadala vůbec první očista. Jak reagovali lidi na fakt, že dvanáct hodin budou bojovat o život a pomoci se nedovolají, může být určitě zajímavé. Samozřejmě je otázkou jestli se rychle dostaneme k samotné očistě nebo budeme sledovat reakci lidu a přemýšlet, jestli je něco takového vůbec správné.

Jakkoliv kvalita filmů nebyla vždycky nejvyšší, nápad je pořád dobrý a trochou péče by se mohlo jednat o dost zajímavý snímek. Samozřejmě je ale dobré vzít v potaz, že žádný z tvůrců zatím nemá na svědomí výrazný film a tudíž nemá ani zkušenosti. Ale mnoho neznámých tvůrců už začínalo u slavnějších sérií a vyplodili lepší díl, než byl jakýkoliv předchozí (bratři Russovi dostali dvojku Kapitána Ameriky a je z toho jedna z nejlépe hodnocených marvelovek). Každopádně zvědavost tu je.


Mrakodrap (Skyscraper)

Datum premiéry: 12. 7. 2018
Režie: Rawson Marshall Thurbery
Obsazení: Dwayne Johnson, Pablo Schreiber, Neve Campbell
Žánr: Akční
Očekávání redakce: 50 %

Dwayne Johnson byl zpočátku kariéry spíš kulturista než herec. Tehdy byl znám pod přezdívkou The Rock a jeho prvním známým filmem bylo pokračování Mumie, kde ztvárnil Krále škorpiona. Většího ohlasu se ale dočkal až v sérii Rychle a zběsile, ve které je momentálně pomalu větší tahoun než sám její tvůrce Vin Diesel. A tak si role může vybírat.

Letos už v jednom akčním filmu řádil a teď si po Ničitelých dá opáčko. Jen vymění divoká zvířata za mrakodrap. Sehraje totiž bezpečnostního experta Willa, který má prozkoumat bezpečnost mrakodrapu Perla. V něm ale začne hořet, policie si myslí že pachatelem je on, v mrakodrapu se pohybuje gang a v nejvyšším patře se nachází Willova rodina. Will se tedy musí do mrakodrapu dostat. Jenže jediná cesta do něj vede přes jeřáb, z kterého bude muset do mrakodrapu skočit. A to má umělou nohu.

Už z plakátu (na prvním je zachycen právě onen skok) je vidět, že půjde o pořádné béčko. To ale neznamená, že nebude zábavné a nemůže předvést opravdu dobré akční scény.


Tísňové volání (Den skyldige)

Datum premiéry: 12. 7. 2018
Režie: Gustav Möller
Obsazení: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage
Žánr: Thriller
Očekávání redakce: 90 %

První film Gustava Möllera už byl oceněn na festivalu Sundance cenou diváků a prý má jít o zatraceně parádní film, který experimentuje s představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejděsivější je to, co nevidíme.

Hlavní hrdina je Ansger Holm, bývalý policista, který momentálně pracuje u telefonu na tísňovém volání. Vše je v klidu, dokud jednoho dne zvedne telefon neznámé ženě, u které se rychle ukáže, že byla unesena. Když je spojení přerušeno, začne pátrat na vlastní pěst a zjistí, že tento případ je mnohem větší, než si myslel.

Jakkoliv námět není nijak originální, pozitivní recenze a obecně nadšené ohlasy se valí ze všech stran. Zatím to tedy vypadá na jeden z nejlepších thrillerů roku.


Hotel Artemis (Hotel Artemis)

Datum premiéry: 26. 7. 2018
Režie: Drew Pearce
Obsazení: Jodie Foster, Jeff Goldblum, Dave Bautista, Sofia Boutella
Žánr: Thriller
Očekávání redakce: 60 %

Drew Pearce zatím natočil pouze krátkometrážní film Marvel: One shot – All Hail the King pro Marvel, který funguje hlavně jako příjemný odkaz na komiks a ujištění fandů komiksů, že skutečný Mandarin tam někde je. Podívaná to nebyla špatná ale moc nezaujala. Jeho první celovečerní film ale vypadá pořádně zajímavě.

Pojednává o Hotelu Artemis, speciálním léčebném hotelu pro zločince. Tomu vládne Jean Thomas, které se říká Sestra, a funguje díky třem pravidlům: neurážet personál, žádné zbraně a nezabíjet ostatní pacienty. Vše funguje než se v hotelu objeví Sherman, se svým zraněním bratrem a na první pohled obyčejným předmětem, který má ale obrovskou hodnotu. Díky ní začnou porušovat pravidla nejen pacienti, ale i sám financovatel hotelu.

Film má vskutku hvězdné obsazení. Sestru si zahraje Jodie Foster, financovatele hotelu Jeff Goldblum a v dalších rolí se objeví například Jean Babtista nebo Zachary Quinto.


Tento měsíc je opravdu z čeho vybírat. Co nejvíce zaujalo vás?

Seznam všech červencových premiér.

BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vás každý měsíc informuje o aktuálních novinkách, které budou mít v našich kinech premiéru.

Folky
Jsem fanoušek filmů téměř všeho druhu (výjimkou jsou muzikály), ale upřednostňuji sci-fi a cokoliv, co se vymyká běžné produkci.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!