7. 6. 2018

Remake: Dannyho parťáci

Venku je počasí jako za třeskutého léta, což je ideální období na pohodové, svižné komedie. A mezi ně rozhodně patří i obě verze Ocean's eleven. Pojďte si je s námi připomenout.

hlavní obrázek

Jak jste si již mohli přečíst v našem článku o nejočekávanějších filmech měsíce června, dnes vplul do českých kin snímek Debbie a její parťačky. Už se tak u nás pomalu stává zvykem, že u vybraných filmů vám přinášíme tématicky související články. Někdy se zaměřujeme na režiséra a vybíráme pro vám to nejlepší, co ve své kariéře natočil, jindy zpracováváme článek o jedné z hereckých hvězd. Tentokrát však využijeme souvislosti s filmem, ze kterého Debbie a její parťačky vycházejí, se staršími brášky – Dannyho parťáky. Mnozí z vás asi ví, že tento oblíbený snímek s Georgem Clooneym a Bradem Pittem v čele je remakem o čtyřicet let staršího filmu Dannyho jedenáctka. A protože jsou oba filmy prošpikovány filmovými osobnostmi obrovské kvality, byla by škoda se na ně nepodívat zblízka. Zastrčte si tedy žetony do kapes, nahoďte poker face a vydejte se spolu s námi do kasina.

O čem to celé je?

Tým jedenácti mužů má v plánu vyloupit během jedné noci hned několik kasin v zářivém Las Vegas. Jejich problémem není jen dostat se přes všechny stráže k trezorům a následně je otevřít, ale také vynést peníze z kasina ven a propašovat je za hranice Las Vegas, které je obklopené pouští. Plánování akce rozhodně není nijak jednoduché a nesmí se podcenit, stejně jako nácvik prováděný s velkou přesností. Přípravy probíhají více méně hladce, když však nastane hodina H, ne všechno jde tak po másle, jak by si lupiči představovali a ne jednou je nutné využít svůj důvtip a improvizaci, aby si pánové mohli ukradený lup užít a zůstat na svobodě.

Ocean´s eleven (1960)

Věděli jste, že…?
hlavní představitelé se znali tak dobře, že spousta dialogů mezi nimi je dílem improvizace
– jeden z nejtěžších úkolů produkce bylo přesvědčit úředníky z okresu Clark County, aby mohli ve filmu použít jejich vůz na odpadky
většina filmu se natáčela v brzkých ranních hodinách. Herci vstávali pozdě odpoledne, večer odehráli ve Vegas svá představení a po nich šli teprve na natáčení.

Původní film vznikl již v roce 1960 a byl doslova napěchován slavnými osobnostmi z filmového světa. Už jeho režisér byl rozhodně zajímavý chlapík. Lewis Milestone se totiž věnoval také produkci, psal scénáře, hrál a občas nějaký ten film i sestříhal. Dannyho jedenáctka byla předposledním filmem jeho kariéry a kromě ní budete znát asi také Milestonovy filmy Na západní frontě klid a O myších a lidech, který se také dočkal svého remaku. Na scénáři pracovali Charles Lederer a Harry Brown. Brownova práce se režisérovi nejspíš líbila, protože spolu spolupracovali i na následujícím filmu – Vzpoura na Bounty, v němž si zahrál Marlon Brando.

Pokud stáli zajímaví lidé za kamerou, vězte, že před ní to naprosto zářilo. Na placu se sešly nejpopulárnější herecké hvězdy 50. a 60. let: Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford, Joey Bishop či Angie Dickinson. Tedy téměř kompletní špice Rat Pack, jak si tato skupina často společně vystupující na filmových i hudebních jevištích říkala.

Vzhledem k množství známých tváří, které se kolem tohoto filmu pohybovali, se očekával asi o něco větší úspěch snímku, diváky přeci jen příliš neoslnil, materiál je to ale výborný, proto se o čtyřicet let později dočkal vzkříšení.

Ocean´s eleven (2001)

Věděli jste, že…?
Steven Soderberg chtěl film nejprve natáčet černobíle, studio mu to však zatrhlo
– ve filmu měl původně hrát Mark Wahlberg (Linus), Danny Glover (Frank Catton) a Luke a Owen Wilsonovi (bratři Virgil a Turk)
celé obsazení dostalo menší honorář než obvykle, aby se snížil rozpočet filmu
– Shaobo Qin před tímto filmem nikdy nehrál a neuměl příliš anglicky, takže mu překladatel musel říkat, co má dělat

Po přelomu tisíciletí se o příběh loupeže v kasínu začal zajímat režisér Steven Soderbergh, který byl ve svých nejlepších tvůrčích letech (tedy ne, že by mu to teď už nešlo…). Jeho Traffic – Nadvláda gangů a Erin Brockovich, které Dannyho parťákům předcházely, nechybí snad v žádné domácí filmotéce a pohybují se na předních příčkách všemožných filmových žebříčků. Režisér se u Dannyho parťáků poučil z chyb originálu a i když stejně jako jeho předchůdce obsadil velké množství výborných herců (George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts, Matt Damon, Andy Garcia, Casey Affleck), nezapomněl také na skvěle propracovaný příběh podpořený chytlavou hudbou a další hit byl na světě.

Snímek nezískal žádná velká ocenění, ale s náklady 85 mil. dolarů a tržbami 450 mil. se dalo mluvit o slušném úspěchu. A to hlavní bylo, že diváci si tento pohodový film velmi oblíbili (aby také ne, když postavíte před kameru takové množství charismatických krasavců) a to znamenalo jediné… u jednoho filmu nezůstalo.

1960×2001

Ocean´s eleven nepatří mezi remaky, kde se scénář původního díla jen lehce opráší, tady si scénáristé pustili fantazii na špacír. Odchylek od originálu je tedy skoro více, než spojujících prvků. Členové Oceanovy jedenáctky pod vedením Franka Sinatry byli válečnými veterány, kteří spolu v jedné jednotce bojovali za druhé světové války. Rozhodli se vybrat sejf v 5 kasínech v Las Vegas o Silvestrovské noci a následně měli největší problém, jak dostat peníze z města ven a přitom přesvědčit budoucího tchána jednoho z nich, že žádné peníze nemají. Proč se také po takové fušce dělit, no ne? To z vězení právě propuštěný George Clooney se obklopil podvodníky, zlodějíčky a hráči, z nichž někteří se vůbec neznali, ale naverbováni byli pro své jedinečné schopnosti potřebné pro provedení náročné akce. Tato skvadra chtěla vyloupit 3 kasína, ale musela se kvůli tomu vloupat pouze do jednoho sejfu. No pouze… to, že se o to před nimi nikdo nepokusil bylo čistě proto, že nikoho nenapadlo, že by to vůbec šlo.

Pro Clooneyho byla také loupež tak trochu osobní. Terry Benedict, kterého se tahle skupinka pokusila okrást, žil totiž v té době s Georgovou manželkou. Je jasné, že když si máte vybrat kasína, která vykradete, rádi zvolíte ta, kde můžete vypálit rybník svému sokovi a navíc zpátky získat svou milovanou choť, čímž mu dáte políček hned dvakrát. V původním snímku v loupeži také figuroval rodinný příslušník (již zmíněný přítel matky jednoho z členů jedenáctky), jeho přítomnost ve Vegas v době loupeže byla ale čistě náhodná. A nutno říct, že nakonec způsobila víc trablů než pět manželek dohromady.

Také konec filmu je významně odlišný. Ten vám ale samozřejmě prozrazovat nebudu, připravila bych vás tím o moment překvapení a to by byla velká škoda. Konce obou filmů jsou ale vydařené, rozhodně v divákovi vyvolají pocit uspokojení.

Dannyho parťáci patří do té malé skupiny remaků, ve které je předělávka lepší než originál. A důvod je prostý. Členové Rat pack byli ve své době ikonami a tak musel každý dostat ve filmu dostatečný prostor, který však byl na úkor příběhu samotného. Dannyho jedenáctce trvá celých 45 minut, než se vůbec sejde u jednoho stolu. Jak se snaží jeden druhého nahnat, je divák svědkem velkého množství setkání, seznámí se skoro se všemi rodinnými příslušníky a nechybí ani pěvecké vystoupení. To vše, aniž by dal film nějakou nápovědu, jakou roli budou dotyční v loupeži mít, takže se v tom množství postav člověk brzy ztratí. Můžete se sice kochat tím, jak to herce baví, to ostatně sálá z celého filmu – pohoda a nenucenost, ale první tři čtvrtě hodiny vás chtě nechtě budou nudit. Pak se film rozjede a závěrečné trable s pašováním peněz z města a zbavením se dotírajícího tchána, který si chce také přijít na své, je již naprostá filmová paráda. Snímek jako celek už to ale bohužel nezachrání.

Soderberg nedal svým hereckým hvězdám tolik prostoru a zaměřil se více na samotnou loupež. Už při dávání týmu dohromady nám jednotlivé členy představil i s jejich přednostmi a slabostmi, plánování byl věnován velký prostor a celou tu dobu měl film neuvěřitelný drive a skvělou atmosféru. Tempo nepovolilo ani při samotné loupeži, kde si dali scénáristé práci, aby stále odhalovali nové a překvapivé skutečnosti a tím maximálně udrželi divákovu pozornost. S podporou kvalitních hereckých výkonů tak vznikla svěží, nápaditá a propracovaná komedie, ke které se budete rádi vracet.

 
  Dannyho jedenáctka (1960) Dannyho parťáci (2001)
Rok vzniku 1960 2001
Délka filmu 127 minut 112 minut
Hodnocení IMDb 6,6/10 7,8/10
Hodnocení Rotten Tomatoes 50 % 82 %
Hodnocení KFILMU.NET 68 % 86 %

Eleven, twelve, thirteen,… eight

Dannyho parťáci nového milénia sklidili velký úspěch, proto se tvůrci rozhodli natočit pokračování. V roce 2004 Steven Soderbergh přibral k osvědčené partě Catrine Zeta-Jones a Vincenta Cassela a vyrazil do Evropy natočit druhý díl. V prvním dílu okradený Terry Benedict chce totiž své peníze zpět a partička v čele s Dannym tak musí zase někde něco ukrást. Americká půda je moc horká a tak se přesunou na starý kontinent, kde však vládne nejlepší evropský zloděj – Noční liška a měření sil s ním Dannymu sebevědomí zrovna nezvedne. Druhý díl byl poněkud překombinovaný a evropská půda mu moc nesvědčila. S o něco málo větším rozpočtem než první díl ale film vydělal 362 mil., takže o propadáku se hovořit zase úplně nedalo.

Režisér se vrátil i do třetice a poslední film, ve kterém jsme se s Dannyho parťáky rozloučili, navrátil zpět tam, kde to téhle partě svědčilo nejlépe, tedy do kasina v Las Vegas. Když bezohledný majitel kasina v podání Al Pacina podrazí Reubena, odplata musí být nelítostná. Tržby šli opět o něco dolů, avšak v hodnocení diváků i kritiků si Ocean's Thirteen oproti předchozímu dílu naopak polepšila a i když kvalit jedničky nedosáhla, byla důstojnou tečkou za touto oddechovou komediální sérií.

Emancipace, která teď velmi razantně promlouvá i do filmu, se nyní, jedenáct let po premiéře posledního dílu, vkrádá i mezi Dannyho parťáky. Na scénu přichází Dannyho sestra, Debbie, která evidentně dostala do vínku stejně lišácké schopnosti jako její bratr a hodlá přesunout do svého vlastnictví pár diamantů. Tedy přesně diamantový náhrdelník v hodnotě 150 milionů dolarů. Kupovat si ho samozřejmě nehodlá a sama ho ukrást nedokáže, a tak tu máme Oceaninu osmičku. Těžko říct, jestli podobný film bude ještě někoho bavit. Už v traileru jsou vidět přesně stejné vtipy jako byly u Dannyho parťáků a nijak zvlášť velká chemie z děvčat také nesálá, takže uvidíme. Třeba nás Sandra Bullock, Cate Blanchet , Anne Hathaway a další dámy přesvědčí. Gary Ross, který film režíroval natočil už pár povedených snímků, nechme se tedy překvapit, jestli se mu povedl i ten další. Kinosály už na nás čekají s otevřenou náručí.


Viděli jste oba zmíněné filmy? A chystáte se na dámskou verzi do kina? Dejte nám vědět.

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Celkem 1 příspěvek v diskuzi
Fruiko
hodně dávno
Zrovna nedávno jsem si dával rewatch celé série a musím souhlasit, že trojka je lepší jak dvojka.