2. 5. 2018

Nejočekávanější premiéry měsíce května

Máte taky už plné zuby sluníčkových Avengers? Dejte si pořádného hrdinu v podobě Deadpoola!

hlavní obrázek

Já vím, je to neuvěřitelné, ale opět se zde potkáváme. Je tu již letošní páté vydání rubriky BRK, která vás informuje o nejaktuálnějších novinkách v českých kinech. Páté vydání! Utíká to velmi rychle a duben utekl ještě rychleji. Ten je už otázkou minulosti. Avšak, jeho filmové novinky ne. Ty budou v kinech určitě hodně dlouho a nejdéle tam bude opruzovat Thanos proti Úžasňákům. Co když jste ale Avengers: Infinity War viděli? Nebo vás tito maníci nezajímají? Není třeba smutnit. Květen je také plný neskutečnými novinkami!

Tak na co se dneska můžeme těšit? Máme tu naservírované hrdiny jako je Deadpool či Han Solo. Také se budeme bát u Tichého místa, smát se u islandské komedie Pod jedním stromem a držet pěsti mladému páru uprostřed oceánu. Měli jsme tu dneska mít i Escobar, velmi očekávanou novinku s Pénelope Cruz. Film na poslední chvíli ale změnil premiéru a uvidíme ho až za měsíc. Tak bez dalších zbytečných řečí, pojďme na to!

Neznámý voják (Tuntematon sotilas)

Datum premiéry: 3. 5. 2018
Režie: Aku Louhimies
Obsazení: Väinö Linna, Aku Louhimies, Jari Olavi Rantala
Žánr: Drama / Válečný
Očekávání redakce: 70 %
Když se podíváme na nabídku kin, je v ní nepřeberné množství komedií, hororů, akčních snímků či v poslední době filmů s komiksovými postavičkami. Pardon, se superhrdiny :) Válečný film se v programu objeví jednou za dlouhou dobu. Naposledy jsme se s vojáky v zákopech schovávali v srpnu minulého roku s Nolanovým úchvatným Dunkerkem, letos nás do válečné vřavy poprvé přenese Neznámý voják. Po celých devíti měsících tak budou diváci lačnící po kvalitním válečném dramatu moci opět uspokojit svá filmová srdce. Film je natočen na motivy stejnojmenného románu jednoho z nejvýznamnějších finských spisovatelů Väinö Linny, který v něm čerpal i ze svých vlastních zkušeností. Před očima se nám odehraje příběh finských vojáků, kteří se za druhé světové války přidali na stranu nacistického Německa, aby si mohli od Sovětů vybojovat zpět území, o které přišli v Zimní válce roku 1940.

Film vyčnívá z řady válečných snímků hlavně neokoukanými záběry a absencí hlavního hrdiny. Hrdinou se na chvíli stane skoro každý finský voják, který před kamerou bojuje za svůj domov, proti lépe vyzbrojené Rudé armádě. Tu se s ním krčíte za lišejníkem porostlým balvanem, tu za kmenem vzrostlého smrku. V prosluněném ztichlém lese vedle něj ležíte na mechu a čekáte na nepřítele, nebo se se sněžnicemi na nohou společně brodíte metrovými závějemi sněhu. Že to zní na válečný film možná až příliš poeticky? Nenechte se zmýlit, v celku se jedná o neutuchající akci plnou přestřelek, výbuchů a hromadících se těl vojáků, kteří se domů ke svým milovaným již nikdy nevrátí.

Vedle převážně amerických válečných dramat o novodobých konfliktech z Afgánistánu či Iráku, vedle snímků z druhé světové války odehrávajících se na bojištích Německa, Francie nebo Velké Británie, jsou husté divoké finské lesy velmi zajímavou změnou a přímo vyzývají k neotřelým záběrům. Kameramany musela práce nesmírně bavit. A nejen kameramani si dali opravdu záležet. Nejnovější zpracování tohoto tématu sklízí uznalé pokyvování hlavami kritiků i diváků a v domovském Finsku, kde se samozřejmě příběh dotýká srdcí tamních obyvatel ještě o něco silněji, se stal dokonce komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. Vydělal zde 15 mil. Eur, což je více než dvojnásobek rozpočtu a 1,5 mil diváci nechali na pokladnách kin rovnou v premiérový víkend. Nechte se tedy také zlákat hrdinským příběhem Finů a zajděte hned počátkem května na snímek Neznámý voják, který sice nenabízí žádné filmové hvězdy světového formátu, o to je ale autentičtější. (připravila Janca.W)


Pomsta (Revenge)

Datum premiéry: 3. 5. 2018
Režie: Coralie Fargeat
Obsazení: Matilda Anna Ingrid Lutz, Kevin Janssens, Vincent Colombe
Žánr: Akční / Thriller
Očekávání redakce: 30 %

Ženy jsou citlivá pohlaví a jsou křehké jako váza z porcelánu a při sebemenším závanu se mohou rozpadnout … Ehm, to už dávno neplatí! Nebo alespoň pro mladičkou lolitku Jean, která si tak zamilovala REVENANT ZmrtvýchvstáníLeonardem DiCapriem, že se rozhodla jeho příběh prožít na vlastní kůži. Na prahu života, v nehostinných podmínkách a s touhou pomstít se těm bastardům. Proč to všechno podstupuje?

Jednou za čas se zámožní tatíci sejdou uprostřed pouště, aby si přeměřili své … lovecké dovednosti. Jeden z nich si přiveze svou milenku, sexy Jean, o kterou se začnou zajímat i ostatní chlapi. Jelikož to nejsou žádní světci, zvrtne se to a nakonec Jean končí nabodnutá na větvi uprostřed pouště. Pomoci se jí nedostává a tak je odkázána sama na sebe. Kromě zhlédnutí svého kolegy Leonarda DiCapria v REVENANT Zmrtvýchvstání se ale asi zúčastnila i kurzu přežití, protože se ze všeho vylíže a jde si pro pomstu. Chlapi, bojte se.

Pomsta je francouzský akční film, který je ve Franici vysílán už od února letošního roku. Nejedná se zas až tak o nic očekávaného, ale jako akční jednohubka by to mohlo posloužit dobře. Režisér je naprosto v našich končinách neznámý, naproti tomu hlavní hrdinka – uf, snad to nebudu muset psát ještě několikrát – Matilda Anna Ingrid Lutz ano. Tu jste mohli vidět v loňském hororu Kruhy či v italském dramatu O cestování s láskou. Dvaceti šestiletá herečka je půvabná, tak snad film kromě záběrů na nekonečný pouštní písek a krvavé záběry nabídne i zajímavější pohledy pro pánské obecenstvo. Ruku na srdce – na tento film budou chodit asi jen chlapi. Tak jako tak, i naše očekávání redakce napovídá, že tohle bude totální kravina, ale snad bude alespoň zábavná.


Tiché místo (A Quiet Place)

Datum premiéry: 3. 5. 2018
Režie: John Krasinski
Obsazení: Emily Blunt, John Krasinski
Žánr: Drama / Horor / Thriller
Očekávání redakce: 80 %

Uslyší vás, zabijí vás! … Představte si, že žijete v nedaleké budoucnosti, kde sebemenší zvuk může znamenat vaší smrt. Jen při čtení tohoto článku si dáváte pozor, abyste u něj nadšením nefuněli. Pak to ale přijde. Začne vám kručet v břiše. Ohlížíte se opatrně kolem sebe a hledáte stopy jakéhokoliv pohybu. A následně se stane to nejhorší, co se stát může. Jde na vás kýchnutí …

Konečně jsme se dočkali jednoho z nejočekávanějších hororů tohoto roku. Není to ten typ, kde byste po zhlédnutí měli strach, že se vám v obýváku bude vznášet démon, ale strašidelný a lekavý rozhodně je. Ve filmu sledujeme manžele Abbottovi s jejich dětmi, kteří žijí na osamocené farmě, což pro někoho by už mohlo být více než dost strašidelné. Naši planetu ovládli krvežízniví emzáci, které přilákává zvuk, proto musíte být maximálně potichu. Ve filmu krásně uvidíme, jak si s tímto novým životním stylem rodinka poradila a jaké vychytávky použila, aby na ně Oni nepřišli a neslyšeli je. Jak ale u takových to filmů bývá zvykem, něco se podělá a tak začne boj na život na smrt.

Film nám natočil John Krasinski, který doteď byl spíše hercem, než režisérem. Kromě režisérského křesla obsadil i hlavní roli a filmovou manželku mu ztvárnila opravdová jeho žena Emily Blunt. Tím pádem projevování citů bude hned na jiné úrovni. Horor Tiché místo je trhák. Samé skvělé hodnocení, spousta vydělaných dolarů a díky tomu je už potvrzena dvojka. Takže šup do kina, hlavně buďte potichu, nekupujte si popkorn, ten dělá moc rámusu, a určitě si vypněte zvonění na mobilu!


Psí ostrov (Isle of Dogs)

Datum premiéry: 10. 5. 2018
Režie: Wes Anderson
Obsazení: Scarlett Johansson, Bryan Cranston, Tilda Swinton, Bill Murray
Žánr: Animovaný / Dobrodružný / Komedie
Očekávání redakce: 60 %

A ani tento velmi oceňovaný animák, který může zaujmout milovníky odlišných filmů od aktuálního standartu, a také pejskaře, nesmí v našem výběru aktuálních květnových filmů chybět. Kromě nadšených ohlasů diváků na festivalech dostala novinka i cenu. Psi obdrželi medvěda. Konkrétně Stříbrného medvěda za nejlepší režii. Tato zásluha pochopitelně patří režiséru Wesu Andersonovi, od něhož můžete znát Fantastického pana Lišáka, Až vyjde měsíc či Grandhotel Budapešť. Na svém seznamu filmů má tedy skutečně kvalitní a skvělé zářezy, Psí ostrov k nim také bude patřit, to je už teď jasné.

Psí ostrov vypráví příběh japonského souostroví v nedaleké budoucnosti. Psí chřipka dosáhla obrovitých rozměrů a protože hrozí, že přeskočí ze psů na lidi, je potřeba psy od člověka separovat. Všechny toulavé psy, ale i ty domácí posílá vláda na jeden z ostrovů, který slouží jako skládka. A pomalu se z něho stane psí ostrov. O půl roku později zde přistává dvanáctiletý kluk, který na ostrově hledá ztraceného psa Flíčka. Ostatní psi mu začnou s pátráním pomáhat, ale přitom odhalí spiknutí, které povede k vyhlazení všech psů. Což jak samotní psi, ale i mladý kluk nemohou připustit.

Psí ostrov jak svým zpracováním, ale i stylem vyprávění příběhu a humorem je určen specifickým divákům. Ne všem se bude líbit. Nedávno v kině pouštěly tyto ukázky a paní, co seděla vedle mě, si po nich jen ulevila: „Co je to za ptákovinu!“ (pozn. Ptákovinu ve skutečnosti neřekla, ale tento článek čtou i děti.) Takže, pokud se vám ukázky líbily, určitě dejte filmu šanci. Ti diváci, kteří jej zhlédli, si film vychvalují. Navíc, v originále psy dabují slavné osobnosti.


Deadpool 2 (Deadpool 2)

Datum premiéry: 17. 5. 2018
Režie: David Leitch
Obsazení: Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin
Žánr: Akční / Dobrodružný / Komedie / Fantasy
Očekávání redakce: 70 %

A je tu zase. Pořádná komiksárna, co má koule a ničeho se nebojí. Se záporákem tak temným, že musí být od studia DC! S hlavním hrdinou, který se nebojí vulgarit, bez masky je to pořádný ksicht, nehraje fair play, umí to pořádně rozjet, libuje si v černém humoru a miluje svou holku. Takový je Wade Wilnson aka Deadpool. Tentokrát bude mít proti sobě Cablea, záporáka, u kterého se i jako nesmrtelný hrdina zapotí. A to teprve bude nářez.

První díl Deadpoola byla trefa do černého. Nízký rozpočet, nepřístupnost a styl, který si všichni zapamatovali. Doufejme, že druhý díl bude o něco lepší, nebo alespoň se poveze na stejné vlně. Přeci jenom víme, jak to chodí s pokračováním úspěšných filmů – ne vždy jsme stejně nadšení jako předtím. Tak jako tak, film byl puštěn na testovací projekci a vypadá to, že i my obyčejní diváci budeme spokojeni. Nejvíc se vychvaluje nová postava Domino (Zazie Beetz) a záporák Cable. Kvůli pozitivní reakci se dotočilo s nimi několik scén, aby se ve filmu objevili na víc času, než původně měli. Což mě se také líbí, Cable je sympatický záporák!

Mimochodem, věděli jste, že Cablea původně měl hrát například Brad Pitt, Liam Neeson, Mel Gibson či Pierce Brosnan? Naštěstí to nikomu z nich nevyšlo a drsňáka nám ztvárnil Thanos … tedy herec Josh Brolin. A to byla ta nejlepší volba. Pokud se vám Deadpool minule líbil, dejte šanci i dalšímu dílu. Nyní tu máme víc hrdinů, lepší akci, protože se do filmu víc investovalo, a hlavně už víme, co od Deadpoola čekat. Určitě zase bude Deadcool!


Solo: Star Wars Story (Solo: A Star Wars Story)

Datum premiéry: 24. 5. 2018
Režie: Ron Howard
Obsazení: Alden Ehrenreich, Donald Glover, Emilia Clarke, Woody Harrelson
Žánr: Sci-Fi
Očekávání redakce: 60 %

Tak jako náš vesmír se rozpíná, tak i vesmír Star Wars. Relativně nedávno jsme měli k dispozici jen původní starou trilogii, které se díky dalším prequelovým třem dílům rozšířila na sérii o šesti filmech. Po několika letech přišla další trilogie (aktuálně čekáme na trojku) a k tomu i malá odbočka s rebely v podání Rogue One: Star Wars Story. Nepočítaje seriály, je toho celkem dost. A aby toho bylo ještě víc, čeká nás další zcela nová trilogie, která s dosavadními filmy nebude mít nic společného. No … a pak tu je ještě sólovka Hana Sola.

Toho si v původních filmech zahrál nepřekonatelný Harrison Ford, kterého vystřídal Alden Ehrenreich. Nyní konečně máme možnost být u vzniku vesmírného syčáka Han Sola. Poznat jeho mladou tvář, vidět jeho seznámení s Chewbaccou a Landem. Zažijeme legendární loď Millennium Falcon v původním novém stavu a hlavně prožijeme temné, ale chytlavé a zábavné dobrodružství světoznámého pytláka, pilota a vesmírného kovboje v jedné podobě. To všechno zní strašně fajn, otázkou je, zda nám to film dokáže naservírovat přitažlivě. V plánu jsou totiž další filmy, kde budeme Han Sola obdivovat, to ale samozřejmě vše závisí na tom, zda se první díl povede.

První trailer moc nezaujal, ale naštěstí ten následující byl už skvělou sci-fi jízdou, která by se v celém vesmíru Star Wars mohla uchytit. Rogue One: Star Wars Story se povedlo a snad Solo úspěch napodobí. Nejvíce se negativně mluví o hlavním představiteli, ale buďme upřímní, nikdo nedokáže tak skvěle ztvárnit Han Sola jako Harrison Ford, takže si nesmíme stěžovat. Lepší než digitální verze mladého Harrisona Forda.


Pod jedním stromem (Undir trénu)

Datum premiéry: 24. 5. 2018
Režie: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Obsazení: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir
Žánr: Komedie / Drama
Očekávání redakce: 60 %

Někdo z vás by mohl být přesycen akčními filmy, komiksovými filmy a žánrem sci-fi. Není se čemu divit, když tyto typy filmů drtivě svým nasazením převyšují ty ostatní. A to je škoda, protože i ostatní mohou být velmi zábavné. Například jako tato islandská komedie Pod jedním stromem. Jména tvůrců vám určitě nic neřeknou, sotva je dokážete vyslovit, ale i tak se můžeme dobře pobavit.

Film vypráví, jak sám název trošičku napovídá, o událostech pod jedním stromem. Protože je to velký mohutný strom, na jednu stranu vrhá stín, tam by si ale obyvatelé této zahrady dopřáli opalovačku na přímém slunku a tak chtějí po druzích, aby jej sťali. Ti pochopitelně odmítají. Dohadování se změní v hádku, argumenty v obvinění a osobní rozepři. Nakonec to nezůstane jen u slov, ale dojde i na činy! Jedněm se ztratí pes, druhým kočka. Pak tam pobíhá někdo s motorovkou … Krásný příběh o tom, jak pod přenádherným stromem vzniknou sousedské hádky, z kterých vyústí násilí. Podle tohoto popisu by kdokoliv mohl získat pocit, že se jedná o drsné drama, ale není tomu tak. Je to komedie, hlavním účelem je se zasmát, což by se mohlo podařit, protože sousedské války jsou vždy zábavné.

Film jste mohli spatřit už na Febiofestu, takže pokud někdo z vás novinku už zhlédl, dejte nám vědět, jak se vám líbila. K tomu všemu byl film jmenován pro cenu Orizzonti pro nejlepší film. I když cenu neproměnil, podle ohlasů se jedná o skvělou komedii, která sice může být plná klišé, ale její zpracování nás dostane. No, je pravda, že evropské komedie jsou fajn, tak uvidíme, zda právě ta islandská české diváky zaujme.


Než přišla bouře (Adrift)

Datum premiéry: 31. 5. 2018
Režie: Baltasar Kormákur
Obsazení: Shailene Woodley, Sam Claflin
Žánr: Drama / Romantický / Thriller
Očekávání redakce: 70 %

Jako poslední jsme si dnes pro vás nachystali soukromou party ve dvou na lodi uprostřed bouře. Nalákat vás má také to, že je novinka inspirována skutečnými událostmi – pokud jste na tento výraz alergičtí, omlouvám se. Než přišla bouře vypráví příběh mladé Tami, která se rozhodně s fešným Richardem odplout na moře, do části, kde bouře skutečně dostávají svému významu. Pochopitelně je zastihne a dostanou se tak do prekérní situace. Sami na moři, žádná pomoc v dohledu, ani ostrov, že by si zahráli na Robinsona, a Richard je k tomu všemu zraněný. Nyní je třeba, aby se z Tami stala Wonder Woman a dokázala oba dva zachránit. Jinak je po čase sice najdou, ale už jen jako dvě kostry ve vzájemném objetí.

Kromě příběhu, který se stal, některé z vás může nalákat i herecké obsazení. To sice hlavně obsahuje jen dvě jména, ale za to velmi známé. Herečku Shailene Woodley můžete znát ze série Divergence a z filmu Hvězdy nám nepřály. On, Sam Claflin, si také zahrál v sérii pro mladší diváky, když ztvárnil Finnicka v Hunger Games. Samozřejmě zazářil i ve filmu Než jsem tě poznala, či S láskou, Rosie. Takže alespoň co se týče hereckých výkonů, by nás film neměl zklamat. Příběh, to je jiná kapitola. Pokud ho napsal sám život a budeme tomu věřit, mohlo by to být zajímavé. Nedělal jsem si sice výzkum, ale doufám, že film není inspirovaný skutečnou události jen okrajově. Ale kdo ví, dneska nejde všemu věřit. Ať už to bylo jakkoliv, doufejme, že dostaneme skvělý dobrodružný film s romantickou vložkou a nádhernými oceánskými scenériemi.

Věděli jste, že režisér této novinky nám natočil například Everest, 2 zbraně a Nádech? Snad se mu kvalita filmů podaří udržet!


Jak vidíte sami, je toho skutečně hodně. A teď jste na řadě vy. Který film si rozhodně nechcete nechat ujít?

Seznam všech květnových premiér.

BRK (brzy v kinech) je pravidelná rubrika, která vás každý měsíc informuje o aktuálních novinkách, které budou mít v našich kinech premiéru.

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 5 příspěvků v diskuzi
Esgalnor
hodně dávno
Já zas asi budu muset bohužel Deadpoola vynechat, protože v našem kině to jede jen...
cale
hodně dávno
Tyhle články mě baví. Díky za ně. Já určitě jdu na Deadpoola a Sola!!!!
ragelly
hodně dávno
No to se neboj, to já rozhodně počkám :D Akorát problém s našim kinem je, že to dávají...