24. 1. 2008

Ceny BAFTA 2007 stejně jako Oscaři na HBO

Každý začátek kalendářního roku je ve znamení slavnostních událostí světa televize a filmu. Zlaté glóby už máme za sebou, co nás ještě čeká, jsou ceny Britské akademie filmového a televizního umění BAFTA a samozřejmě Oscaři. Je zatím stále ve hvězdách, jestli se budou ceremoniály konat ve své obvyklé pompézní okázalosti, ceny ale uděleny budou a my už víme, kdo o ně bude bojovat.

Ceny BAFTA mají tradici už od roku 1947. Jedná se o ceny britské, ale dostávají je všechny filmy uvedené ve Spojeném království. Napětí, ale i naděje, které ceny provázejí, se zcela zákonitě přenášejí i na blížící se Oscary, protože v posledních letech bývají odměnění v hlavních kategoriích v podstatě totožní. Narozdíl od Zlatých glóbů navíc nejsou u cen BAFTA kategorie filmů a hereckých výkonů rozděleny na komediální a dramatické kategorie, takže se nakonec i u Oscarů střetávají vlastně skoro ti samí soupeři. A nominace tomu téměř na sto procent odpovídají.

Jasným favoritem letošního roku je britský film Pokání. Romantické drama vracející se do 30. a 40. let 20. století bylo na ceny BAFTA nominováno 14krát, včetně těch nejprestižnějších kategorií – nejlepší film, režisér, herec a herečka. Dalšími favority ve hře jsou Coenovka o heroinové štvanici Tahle země není pro starý (9 nominací), historický příběh o naftě Až na krev (9 nominací), Americký gangster přibližující soupeření mocného muže podsvětí a obyčejného poldy (5 nominací), thriller z právnického prostředí Michael Clayton (rovněž 5) a německé drama o životě lidí pod východoněmeckou Stasi, snímek Životy těch druhých má také 5 nominací. Tento film je jedinou výjimkou oproti Oscarům – na britské ceny je nominován, ale v oscarovém klání už vítězně figuroval loni – získal Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film.

O nejlepšího režiséra cen BAFTA se rozhodne mezi Joe Wrightem (Pokání), Paulem Greengrassem (Bourneovo ultimátum), Florianem Henckelem von Donnersmarckem (Životy těch druhých), bratry Joelem a Ethanem Coenovými (Tahle země není pro starý) a Paulem Thomasem Andersonem (Až na krev).

Mezi nejlepšími herci jsou George Clooney (Michael Clayton), Daniel Day-Lewis (Až na krev), James McAvoy (Pokání), Viggo Mortensen (Východní přísliby) a in memoriam Ulrich Mühe (Životy těch druhých).

Dámy budou soupeřit ve složení Cate Blanchettová (Královna Alžběta: Zlatý věk), Julie Christieová (Daleko od ní), Marion Cotillardová (Edith Piaf), Keira Knightleyová (Pokání) a Ellen Pageová (Juno).

Nominace poměrně věrně kopírují dosavadní ocenění prestižních filmových sdružení i ceny amerických novinářských asociací. Potvrzuje se tak, že jsou mezi nimi vážní favorité i pro blížící se Oscary.

Podíváme-li se na tento výčet a srovnáme jej s pondělními nominacemi na Oscara, nenajdeme tedy moc velkých rozdílů. Jistým překvapením je přítomnost filmu Juno mezi nominovanými oscarovými filmy, ale tato úlitba malým nezávislým projektům se koná každý rok za účelem zvýšení zájmu publika a vyšších tržeb a film je prakticky bez šancí. Zdali nakonec zvítězí romantika (Pokání), nelítostné drama o vzestupu k moci Až na krev, nebo temný thriller bratří Coenů Tahle země není pro starý, o tom můžeme jen spekulovat - nejsledovanější hlavní kategorie se v minulých letech ukázala jako těžce odhadnutelná. Jisté je, že pro nás Čechy je velkým zadostiučiněním nominace Markéty Irglové za píseň Falling Slowly, kterou složila se svým partnerem Glenem Hansardem a objevuje se ve filmu Once. Zvláštní ovšem je fakt, že tato skladba prošla dosti přísným sítem Akademie, neboť se nejedná o původní filmovou píseň. Ta už totiž figuruje na řadovém albu Glena Hansarda The Swell Season z roku 2006 a zazněla mj. už i předloni v Hřebejkově Krásce v nesnázích. Nicméně i tak samozřejmě držíme palce!

Ceny BAFTA uvede HBO v komentovaném záznamu 11. února ve 21:30 hodin Oscary v přímém přenosu od 02:00 hodin z 24. na 25. února. Oběma filmovými událostmi budou provázet Tomáš Baldýnský, František Fuka a Alexander Michailidis.


Zdroj: 2media.cz

Veronika
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!