11. 4. 2018

TOP filmy podle vás: Dwayne Johnson

Připomeňte si s námi nejlepších 5 filmů tohoto herce. Které máte nejraději?

hlavní obrázek

Dwayne Johnson, druhý nejvýdělečnější herec za loňský rok se opět vrací do českých kin. Tentokrát po boku obrovitých monster a příslibu ohromné akce v Rampage Ničitelé . Premiéra zítra, v USA nějaký ten pátek film promítají. A co na něj říkají diváci? Podařilo se konečně zlomit kletbu videoherních adaptací? Prý ano! Což je skvělá zpráva. Konečně snad dostaneme pořádnou akční jednohubku, na kterou bude radost pohledět.

Dneska ale nechme obří opice být a podívejme se na jiné skvělé filmy tohoto herce. Přeci nepatří mezi nejvýdělečnější herce na světě jen tak, lidé na jeho filmy do kina chodit musí. Jaké jsou jeho nejlepší filmy? Jelikož já osobně bych nebyl objektivní, protože Dwayne Johnson patří mezi mé oblíbence, rozhodl jsem se žebříček seřadit podle vašeho hodnocení. Ztotožňujete se s ním? Nebo máte rádi jiné jeho filmy? Dejte mi vědět, zajímá mě to.

Gang v útoku (Gridiron Gang)

Datum premiéry: 15. 9. 2006
Rozpočet: 30 mil. $
Celkem vyděláno: 41,4 mil.$
Hodnocení u nás: 85%

Když si představíte Dwayneho Johnsona v nějaké nespecifikované roli, jaký filmový žánr vás jako první napadne? Určitě převážná většina z vás by ho viděla v nějakém akčním filmu s obnaženými bicáky, naběhnutými žílami, zakrváceného a kolem něj pokosená hromada nepřátel zakrvácená ještě víc jak on. Chápu, jeho záliba v cvičení a stavba těla k tomu trochu napomáhá, a skutečně je tomu tak – pokud se podíváte na jeho role, které za svůj život ztvárnil, převážná většina je akčních. Kupodivu se ale občas vrhne do role, kterou bychom nečekali. Například Víla Zuběnka, kde pobíhal (poletoval) v oblečku víly a snažil se tak bavit celou rodinu. Děti to asi ocení, ale ostatním asi při tomto pohledu spadla čelist. Film tak jako tak u diváků pohořel, ale je krásnou ukázkou toho, že tento herec klidně ztvární cokoliv. A tak nemusí být pro nás překvapením, že prvním snímkem v tomto žebříčku nejlepších filmů seřazených podle vás, není žádný akčňák, ale sportovní drama.

Tím je Gang v útoku. Chápu, samotný český název je tak trochu zavádějící, ale věřte nebo ne, zde se jedná o sport. Dwayne Johnson ztvárnil Seana Portera, sociálního kurátora, který se snaží problémové děti a mládež předělat v nápravném táboře. I když se s nimi občas nepáře, vzdorujte této hordě svalů, tak výsledky nejsou až tak moc pozitivní. Většina mladistvých, kteří tábor opustí, se stejně vrátí ke svému dřívějšímu chování (ne, kreslení to fakt není) a skončí opět ve vězení. Naštěstí nemá náš hlavní hrdina mozek ve svalech a tak vymyslí činnost, při které je potřeba vypustit trochu páry, je potřeba také disciplína a zodpovědnost.

Věděli jste, že je film natočen na motivy skutečných událostí?

A tou činností je fotbal! Další problém nastává ale v tom, že sezóna začíná za pár dní a je potřeba z této hordy gangsterů udělat konkurenceschopný tým, který neprohraje hned v úvodním zápase. Což není tak snadné a neobejde se to bez zklamání, vyhrocených situací, pěstí a hlavně tvrdého tréninku Seana Portera. Trochu mi to připomíná Zrození šampiona , který já osobně považuji za skvělý film, nebo je zde i lehká podobnost s Trestnou lavicí. Každopádně, sportovní prostředí, snaha někomu pomoct, těžce zvladatelní lidé, to vše pomáhá tomu, aby se jednalo o skvělý film. Ano, přispívá k tomu samozřejmě i Dwayne Johnson, ale není se čemu divit, že Gang v útoku vede ze všech filmů, kde se tento herec objevil.

Filmová role Dwaynemu Johnsonovi sedla jako vyšitá, protože sám má zkušenosti s fotbalem. V mládí ho hrával na profesionální úrovni, ale zranění mu nedovolila v tom pokračovat, což nám filmovým nadšencům vůbec nevadí, že? ;) Film ale v kinech moc nepochodil, sotva si na sebe vydělal. Tak jako tak, divákům se líbil a díky svému přístupu a myšlence stále zůstává jedním z nejlepších filmů tohoto herce.

Rychle a zběsile 7 (Furious 7)

Datum premiéry: 2. 4. 2015
Rozpočet: 190 mil. $
Celkem vyděláno: 1,516.0 mil.$
Hodnocení u nás: 84,5%

Nyní vystřídáme tým složený z gangsterů za rychlá auta, sexy kočky, kvéry a rodinné hodnoty. O čem je řeč? Správně, nesmrtelná série Rychle a zběsile. Nyní osmidílná šňůra filmů, která v poslední fázi už nemá s nelegálními závody nic společného, se pyšní velké popularitě a její sledovanost rok od roku stoupá. Nedivte se, nabízí vše, co moderní divák chce, navíc jsme s touto partou a rodinou od roku 2001, což je taky dlouhá doba. K Torettovic rodince a jeho kamarádům se Dwayne Johnson přidal v roce 2011, kdy měl premiéru pátý díl. Od té doby jsme si na něj zvykli a díl bez jeho postavy – Luke Hobbs – si těžko dokážeme představit.

Proč jsem ale do žebříčku nejlepších filmů tohoto herce zařadil právě sedmý díl? Copak nejsou ostatní také stejně dobře hodnocené? Jsou a to je ten problém. Musel bych tu uvést všechny čtyři díly, kde se Johnson objevil, takže by na další jeho filmy nezbylo místo a tím pádem by tak trochu ztrácel logiku název článku a spíše bych ho musel pojmenovat Nejlepší filmy ze série Rychle a zběsile. Proto jsem vybral jen jeden a ten vámi nejlépe hodnocený. A to jest sedmička.

Pochopitelně celý film netáhne sám Dwayne na svém šarmu a svalech. Podobně jako v příběhu, i zde se jedná o kolektivní práci. Ale on sám do toho svým dílem přispívá. Dokáže svou postavu ztvárnit dokonale, a protože se jako akční hrdina narodil, vypadá naprosto přirozeně, když mlátí kolem sebe pěstmi nebo drží samopal a kosí své nepřátele jako obilí při sklizni. Jeho důraznost v akčních scénách ale není vším, co podtrhuje jeho účinkování v této sérii. Určitě k tomu přispívá i chemie mezi jeho postavou a Deckardem (Jason Statham), která je hlavně v posledních dílech vyšperkováná na maximum, a diváci si tyto dva chlapáky na plátně pospolu jen vychvalují. Hlavně v aktuálně posledním dílu, Rychle a zběsile 8, to bylo hodně zřetelné. Jo, toto je jen dobře napsaný scénář, ale víte, že se Dwayne Johnson skutečně s jedním z herců nemusí? Vin Diesel jméno jeho. Ti dva se při natáčení nemohou ani vystát a dospělo to do takového stádia, že možná Dwayne nebude v natáčení devítky pokračovat. Proč? Protože … víte co, to nechme na jiný článek!

V sedmém díle pochopitelně Dwayne Johnson opět mohl ukázat, že se jako akční postava neztratí a souboje, auta a i humor mu nejsou cizí. On se v tom vyžívá! Navzdory tomu všemu je ale tento díl nejlépe hodnoceným z důvodu úmrtí Paula Walkera. Smrt se nevyhýbá ani těm sebelepším hercům a paradoxně Paul Walker umírá v autě roku 2013 v pouhých 40 letech. Následně se fanoušci série obávali nejhoršího, toho, aby nebyl Paul Walker „oživen“ digitálně pro film a pokračovalo se s ním dál. Naštěstí se tak nestalo a sedmý díl se s tímto nadaným hercem krásně rozloučil. Dojemná finální scéna. K této příležitosti nazpíval Wiz Khalifa s Charliem Puthem píseň See You Again, která byla nominovaná na Zlatý Glóbus a na Youtube patří k jedněm z nejsledovanějších videí světa.

Zajímavost: Při natáčení bylo nabouráno a zničeno více jak 230 aut.

Ať už si vezmete jakýkoliv díl této známé série, Dwayne Johnson ke kvalitě zážitku rozhodně přispívá. Patří mezi hlavní postavy a díky svým zkušenostem z jiných předešlých akčňáků dokáže své přednosti zúročit tak dobře, že bez něj by série už asi nebyla možná to pravé ořechové. Co si o tom myslíte vy? Zaslouží si zde Rychle a zběsile 7 být?

Mumie se vrací (The Mummy Returns)

Datum premiéry: 7. 6. 2001
Rozpočet: 98 mil. $
Celkem vyděláno: 433 mil.$
Hodnocení u nás: 82,4%

Třetí místo našeho žebříčku sestaveného podle vašeho hodnocení obsazuje Mumie, konkrétně druhý díl staré trilogie s názvem Mumie se vrací. Všechny tři díly se vezou na stejné vlně a o hlavní postavu se tenkrát postaral herec Brendan Fraser, jenž nám za tu dobu tak trochu nakynul a dneska by žádné i sebepomalejší mumii neutekl. V prvních dvou dílech si po jeho boku zahrála neodolatelná Rachel Weisz. Co se týče Dwayneho Johnsona ten se objevil až v díle druhém, kde si zahrál krále Škorpiona. Ano, přiznávám, že to není žádná velká role a herec skoro nebyl ani poznat, protože ho tak digitálně znetvořili, že vypadá zcela jinak. Navíc, v tu dobu to zpracování nebylo zrovna moc přitažlivé. Ale objevil se tam, chvilku si tam zahrál, takže do našeho žebříčku patří. Buďme rádi, že dneska nepočítáme i filmy, kde Dwayne jen čistě daboval …

Když ale bylo před premiéru prozrazeno, že si v něm zahraje wrestler The Rock, věřte, že se strhla lavina zájmu. Finální výsledek sice všechny polil studenou vodou, ale tvůrci dodrželi to, co slíbili. Navzdory šílenému CGI si Dwayne v této podobě několik fandů našel a jeho postava se nakonec stala tak zajímavá, že vznikly dva samostatné filmy – Král Škorpion a Král Škorpion 2: Zrod válečníka. Ve druhém zmíněném už ale Dwayne Johnson nehraje a film skoro nemá s tím původním nic společného.

I když se ve filmu Dwayne Johnson objevil relativně na krátkou dobu a nebyl skoro poznat, opět do své role dal maximum. Při natáčení pochopitelně běhal po poušti a díky tomu si přivodil úpal a pak se přiotrávil zkaženým jídlem. Tomu se říká zapálení! Za ty prachy bych to taky klidně podstoupil.

Vítejte v džungli (Rundown, The)

Datum premiéry: 22. 9. 2003
Rozpočet: 85 mil. $
Celkem vyděláno: 80,9 mil.$
Hodnocení u nás: 81,3%

Dwayne Johnson si v té džungli snad libuje. Nedávno nám pobíhal ve hře Jumanji a v podobném prostředí se pohyboval před čtrnácti lety v akční komedii Vítejte v džungli. Film nám natočil režisér Peter Berg, od něhož můžete znát například Bitevní loď, nebo rozžhavené drama Deepwater Horizon. Ten vsadil na bývalého wrestlera a k němu přidal komediálního herce Seanna Williama Scotta. Spolu vytvořili nezapomenutelnou dvojku a kromě nich se ve filmu objevilo spousty jiných známých herců a cameo si střihnul Arnold Schwarzenegger.

Ve Vítejte v džungli The Rock ztvárňuje drsného Becka, který se dá najmout bohatými klienty. Dokáže všechno najít a vše přinést nazpět původnímu majiteli. Ne pokaždé se ale musí jednat o věc a o tom se přesvědčí Beck na vlastní kůži, když má z amazonského pralesa přinést zpět mladého Travise, jehož otec ho postrádá a chce, aby se vrátil domů. Jak si asi sami dokážete domyslet, není to tak snadné, jak se může zdát a ani svaly a důvtip našeho hlavního hrdiny mu nepomohou a věci se tak nějak zkomplikují. A tak z obyčejné cesty se stane dobrodružství na celý život, protože přesvědčit Travise, aby se vrátil, je fakt oříšek. K tomu s přidejte nadržené opice, nebezpečí samotné džungle a Hatchera, jemuž džungle patří a nenechá si do ní mluvit. A zábavná jízda může začít.

Vítejte v džungli se dá přirovnat k jednohubce, potěší, ale vždy si chcete dát další. Film je pohodovou legrační akční komedií, která se skutečně povedla a navzdory některým slabším okamžikům si jako celek stojí velmi dobře. Chemie mezi Dwaynem Johnsonem a Seannem Scottem funguje na jedničku a jejich hlášky pobaví nejednoho diváka. Navíc, bedlivý pozorovatel si všimne spousty náznaků na jiné filmy a filmové události. Kromě humoru má také jedno z větších úloh akce a zde opět mohl bývalý zápasník ukázat, že patří mezi jedničky akčních hrdinů a je úplně jedno, že je film lehkou komedií.

Věděli jste, že kaskadéra Dwaynemu Johnsonovi v tomto filmu dělal jeho bratranec, který si při jedné scéně zlomil kotník?

Film se v té době sotva zaplatil a na dnešní poměry se dá říci, že v kinech pohořel. On vlastně pohořel i na poměry té doby. To ale pro diváky nic neznamená. Film si své fanoušky našel a svým vysokým hodnocením dokazuje, že si zaslouží být v žebříčku nejlepších filmů tohoto herce. Už jste viděli tuto akční komedii z prostředí džungle plnou samých známých herců? Mimochodem, říká se, že v tomto filmu předal král všech akčních snímků Arnold Schwarzenegger pomyslné žezlo akčních filmů právě Dwaynemu Johnsonovi. Předal ho tomu pravému?

Jumanji: Vítejte v džungli! (Jumanji: Welcome to the Jungle)

Datum premiéry: 20. 12. 2017
Rozpočet: 90 mil. $
Celkem vyděláno: 950,7 mil.$
Hodnocení u nás: 77,5%

A poslední film tohoto žebříčku je již zmíněné Jumanji, které jsme mohli v kinech vidět teprve nedávno. Což je dobře, protože i nové filmy s tímto hercem dokážou zaujmout diváky natolik, že svou oblíbeností porazí některé stálé filmy z minulosti, pro které je Dwayne oblíbený. Opět to není jen jeho zásluha, protože všichni ostatní herci v tomto novém zpracování staré oblíbené hry zahráli svou roli naprosto dokonale. Díky tomu se Jumanji: Vítejte v džungli! dostalo mezi 100 nejvýděleč­nějších filmů a to, i když ve stejném měsíci měl premiéru film Star Wars: Poslední z Jediů. A to je sakra úspěch!

Příběh je skoro podobný jako kdysi v původním Jumanji z roku 1995, jen tentokrát se hra nedostává k nám, ale hlavní hrdinové jsou doslova vcucnutí do hry. A jako předtím, abyste vše vrátili do normálu, musíte hru dohrát do zdárného konce. V novém zpracování sledujeme čtyři mladé puberťáky, kteří při vykonávání trestu po škole objeví starou konzoli, jenž je přenese do světa Jumanji. Skvělou vychytávkou určitě byla podobnost k videohrám, takže každá postava má své přednosti, které může při hraní využít, a i fobie, jenž jim to trochu ztěžují. Zároveň mají určitý počet životů, které by neměli vyčerpat a musí si tak dávat pozor. Občas můžete zariskovat, ale když vám zbývá poslední, to si dáte i pozor na ostré hrany papíru. A díky této skutečnosti vzniká spousta zajímavých událostí, které jsou nejen napínavé, ale i humorné.

Když se oznámilo, že se natáčí nové Jumanji, udělalo se mi zle. Ten moderní trend předělávání starých dobrých filmů mě hrozně nebaví! To nemají mozek, aby vymysleli něco nového a neokoukaného?! Kdybych tam byl já, těch nápadů co mám … Každopádně, film kupodivu nezklamal. Nejenom mě, ale skoro všechny diváky. Stal se velmi oblíbeným. Je to akční podívaná protkaná humorem, džunglí, skrytých pravd a vizuální pastvou pro vaše oči. Navíc, myšlenka přenést mladé lidi do dospělých avatárů je k nezaplacení. Díky tomu jsme se mohli hodně pobavit a největší vliv na tom určitě měl herec Jack Black, do kterého se vtělila mladá rozmazlená princeznička Bethany. Ale ani Dwayne Johnson nezůstává pozadu. Pochopitelně rád, jako v každé komedii, upozorňuje na své svaly a velikost, ale jelikož se do něj převtělil hubený a slabý rozumbrada, jeho postava dostala jiný nadhled a jako ostatní své diváky velmi pobavil.

Ve filmu si měl zahrát i Tom Holland, ten ale odmítl z důvodu natáčení Spider-Man: Homecoming.

Nové Jumanji je rodinnou podívanou, která baví snad všechny, a i když občas hraje na známé struny jménem klišé, a pár vtípků je už ohraných, neurazí a můžeme říci, že původní předloze dělá čest (prosím, milovníci starého Jumanji neukamenujte mě). Je to znovu akční komedie, kde se Dwayne Johnson našel a umí své role prodat divákům dokonale. Je vidět, že mu sedí skutečně cokoliv, a i když občas se může zdát, že ve svém hereckém umu zapadá do stereotypu, není tomu skutečně tak. Jo, všude vypadá stejně (nabouchanej primatolog, otec, obchodník, fotbalista… jednou bude hrát i namakaného důchodce), ale na své postavy se připravuje a dává každé zvlášť jinou pozornost.

Který film máte s tímto hercem nejraději vy? A dostane se podle vás Rampage Ničitelé mezi TOP 5 filmů?

Atticus
Milovník různých filmových žánrů. Kromě filmových novinek rád zabloudí i mezi seriály, či se začte do kvalitní knihy. Preferuje originální znění a skvělou podívanou.
Poslední komentáře
Celkem 4 příspěvky v diskuzi
faithxwebsites
hodně dávno
Já viděla všechny filmy ze seznamu kromě Gangu v útoku. Dwayne patří mezi moje oblíbence a to...
Janca.W
hodně dávno
My se s Dwaynem moc nekamarádíme a z této pětky jsem neviděla ani jeden film, takže...
Atticus
hodně dávno
Joo Pot a krev a Plán hry mám taky moc rád, ale ty se žel nedostali do TOP 5 ... :(