14. 3. 2018

První ohlasy: Ready Player One, Deadpool 2 a další

Chystané blockbustery se dočkávají premiérových projekcí. Co říkají první diváci na druhého Deadpoola a jiné snímky?

hlavní obrázek

Deadpool 2

Neuplynulo ani pár dní od údajného úniku informací, které, byť pocházely z neznámého a nejistého zdroje, značily, že druhý Deadpool se významně nepovedl. Film musel čelit kritice z přepálené stopáže, stupidního scénáře a nevyužitých postav. A ano, správně jste si všimli užití minulého času. Věci se totiž stihly otočit o 180 stupňů.

Objevily se totiž nové zvěsti, že druhý Deadpool je už teď v rané fázi před premiérou naprostá pecka. Dle nich v lednu proběhly 2 testovací projekce, jimž diváci udělili rating 91/100 a 95+/100. Ano, dle nich půjde o naprostou pecku.

Režírující David Leitch (Atomic Blonde) se přesto rozhodl dotočit scény s novými postavami, jejichž nedostatek prostoru čelil největší (a jediné) kritice, dost možná z toho vznikla fáma o průšvihu. Přesto se prý ve druhém Deadpoolovi odehraje zásadní plot twist, který nemusí sednout každému, i ten byl součástí původní kritiky.

Tak uvidíme, zda bude David Leitch schopen udržet toto poměrně vratké komiksové těleso pohromadě. Doufejme, že ano, superhrdinské filmy potřebují další nový vzduch. Premiéra dvojky Deadpoola je stanovena na 17. května.

Ready Player One: Hra začíná

Premiéra chystaného trikového velkofilmu režisérské legendy Stevena Spielberga je za dveřmi, na konci března vtrhne do kin adaptace knihy Ernesta Clinea, popisující epickou honbu za pokladem ve virtuální realitě, která poskytuje jediný únik před drsnou realitou dystopického světa.

Trailery v člověku příliš optimismu nevzbuzovaly, očividně totiž v příběhu dojde na výrazné množství změn a fanoušci díla z toho pochopitelně nejsou nadšeni. Kritiky se ale kampaň dočkávala i ze stran nečtenářů a to za svůj agresivní důraz na spousty popkulturních odkazů (které jsou však stěžejní i v knize).

Film se včera dočkal nečekané exkluzivní premiéry na festivalu SXSW 2018 a diváci na sebe nenechali s reakcemi na Twitteru dlouho čekat.

A drtivá většina z nich je nadšená. Na „nejvýznamnějším filmu pro nerdy všech dob“ je chválen skvělý soundtrack Alana Silvestriho, fungující humor a emoce, které z filmu prýští. Spielberg údajně dokázal dát filmu ksicht a natočit dech beroucí spektákl, který je napínavý, ale především nesmírně zábavný. Na festivalu došlo i na potlesk vestoje.

Samozřejmě ne všichni jsou takto nadšeni. Kontroverzi vzbuzuje vizuální stránka, která je jedněmi oslavována za originální přístup, druhými však popisována jako bolest pro oči. Popkulturních odkazů je ve filmu zbytečně moc a není možné se ve všech vyznat, plus dle některých nejde ani tak o vzdávání holdu popkultuře, jako spíš o lacinou hru na nostalgickou strunu.

Nad ránem se pak začaly objevovat první recenze, které nadšení krotí ještě o trochu víc. Z 21 jich je zatím 16 pozitivních, ale jejich průměrné hodnocení je nevýrazných 6,1/10, kritice čelí Spielberg zejména kvůli špatné práci s postavami a občasnému chaosu na plátně, na druhou stranu v OASIS film šlape jako na drátkách a příběh dokáže strhnout.

Tak uvidíme, na vlastní oči se o kvalitách RPO budeme moct přesvědčit 29. 3.

Tiché místo

Možná jste letmo zaregistrovali tento nenápadný horor s Emily Blunt, který se poměrně překvapivě dočkal traileru na minulém Super Bowlu.

Film přináší poměrně slibnou premisu o čtyřčlenné rodině, která žije v blízké budoucnosti ve světě, v němž každý hlasitější zvuk spouští neznámý teror – trailery byly poměrně nicneříkající, ale dokázaly zaujmout.

Teď se film podobně jako RPO dočkal své premiéry na SXSW 2018 a první recenze naznačují, že půjde o hororovou pecku. Na RottenTomatoes má film z 20 recenzí všechny pozitivní a drží si tak na horor senzačních 100 %. Průměrné hodnocení je pak vysokých 8,6/10. Film je prý mimořádně napínavý, má skvělou tísnivou atmosféru a je překvapivě inteligentní. Emily Blunt má tak nejspíš na kontě další filmový hit a možná by to chtělo začít si v kalendářích kroužkovat datum 5. dubna, kdy film jde do českých kin.

Psí ostrov

Stejně nadšené reakce jako výše zmiňovaný horor má i animák od Wese Andersona – režiséra, který stojí za Fantastickým panem Lišákem popř. má na kontě i hrané snímky jako Grandhotel Budapešť nebo Až vyjde měsíc. Anderson opět dokázal získat hvězdné hlasy, tentokrát to je Bill Murray, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson nebo Tilda Swinton.

A kritici se tetelí blahem. Film sbírá ohlasy postupně od února z různých festivalových projekcí a na RottenTomatoes svítí 97 % pozitivních recenzí z celkových 32. A průměrný rating je solidních 8,4/10. Anderson je vychvalován za skvělou práci s postavami, za originální scénář plný humoru a za originální animaci filmu, který ve finále dokáže i vzít za srdce. Psí ostrov nejspíš nesedne každému, ale Anderson jednoznačně opět přišel s filmařskou kvalitou. V českých končinách má snímek premiéru stanovenou na 10. května.

Esgalnor
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!