13. 3. 2018

Alicia Vikander: nejdůležitější herecké počiny

Do kin se chystají hned dva filmy, ve kterých si hlavní roli střihla Alicia Vikander. Pokud tuto herečku příliš neznáte, nebo si chcete připomenout její dosavadní filmy, připravili jsme pro vás výběr těch nejdůležitějších.

hlavní obrázek

Nejspíš nikdo z nás neunikl sdělení, že se do kin chystá nový film o Laře Croft. Tu už si nezahraje sličná Angelina Jolie, nýbrž jiná pohledná herečka, Alicia Vikander. A tak jsme si posvítili na filmy, ve kterých si tato 29 letá Švédka zatím zahrála. Na to, že v prvním klasickém celovečeráku se objevila v roce 2010, toho stihla už poměrně dost.

Alicia Vikander se narodila na místě, které je známo mimo jiné i pro jeden z největších zábavních parků v Evropě, ve švédském Göteborgu. Od sedmi let účinkovala v muzikálech, v devíti se začala plně věnovat baletu a nebýt zranění, možná bychom jí teď znali spíš jako primabalerínu než jako herečku. No a jestli patříte k těm, kteří se ve srovnání s Angelinou Jolie pozastavovali nad Aliciinými ženskými křivkami, teď už víte, odkud vítr fouká. Tvrdý trénink je zkrátka tvrdý trénink. V šestnácti objevila svou vášeň pro herectví. U přijímaček na hereckou školu sice na dvakráte neuspěla, ale rozhodla se jít si za svým snem. A odhodlání se vyplatilo. Ze švédských hereckých tůněk se dostala do skandinávského rybníku, do Evropy a následně do Hollywoodu. A my se teď na tuto cestu podíváme pomocí jednotlivých filmů, ve kterých si zahrála.

Milovaná

Hned v prvním filmu, do kterého byla tato herečka obsazena, na sebe strhla pozornost. Ve švédském dramatu Milovaná si zahrála Katarinu, dívku z ne zcela ideálních poměrů, které změní život představení Mozartova Requiem. Katarina, unesena hudbou, chce za každou cenu vstoupit do překrásného, zbrusu nového světa tónů. A tak si vyhlédne skladatele Adama a přes vztah s ním se hodlá vydrápat ke svému novému životu a identitě. Ať to stojí co to stojí. Alicia získala za roli Katariny národní ocenění Guldbagge pro nejlepší herečku a jejího výkonu si všimli i na Berlinale, kde získala ocenění jako nová vycházející hvězda. A to je slušné vyšlápnutí do filmového světa…

Anna Karenina

Je jasné, že Alicia měla ve své herecké dráze notnou dávku štěstí. Ale tak to u hereckých hvězd často bývá. Dva roky po svém debutu se dostala namísto Saoirse Ronan do snímku Anna Karenina režiséra Joa Wrighta, kde si zahrála po boku takových jmen, jako Keira Knightley, Jude Law či Aaron Taylor-Johnson. Ve filmu ztvárnila mladičkou Kitty Ščerbackou, dívku, která se zamilovala do Vronského. Ten však miluje Annu Kareninu… Tento příběh asi všichni znáte, takže se nebudu pokoušet tuto zašmodrchanou tragickou lovestory ve zkratce převyprávět, jen bych se do toho sama zamotala.

Při natáčení si Alicia Vikander užila i velmi zajímavé chvilky. Když se natáčelo mimo Petrohrad, teploty klesly až k –40°C a Alicia společně s Domhnallem Gleesonem, představitelem Levinského, musela strávit 5 dní v chatě bez teplé vody, jen s lavicemi místo postelí. Ruská stráž je při tom navíc musela chránit před vlky a medvědy, kteří se v této oblasti vyskytují. Příkoří se ale vyplatilo, film opět upoutal a herečka díky němu získala pozornost mezinárodních diváků.

Královská aféra

V ten samý čas se natáčelo i dánské historické drama Královská aféra. Alicia tak moc stála o roli královny Karolíny Matyldy Hannoverské, že se ihned začala učit dánsky a kvůli správnému přízvuku se i na čas přesunula do Kodaně. Kdo by se ale divil, mohla si zahrát po boku charismatického Madse Mikkelsena, navíc pod režisérskou taktovkou Nikolaje Arcela, který měl v té době za sebou veleúspěšný snímek Muži, kteří nenávidí ženy. A kvůli takové zkušenosti se pustíte i do tak krkolomného jazyka, jakým dánština bezesporu je. Možná jste postřehli, že se Královská aféra natáčela i v našich končinách a v záběrech tak můžete poznat nejen kroměřížskou Květnou zahradu. Dánové vyslali snímek do bojů o Oscara a ten se dostal mezi nominované nejen na plešouna, ale i na Zlatý glóbus. Sošku za nejlepší cizojazyčný film nakonec nezískal, Alicii Vikander však otevřel dokořán další dveře.

Ex machina

Po několika filmech lepší či horší kvality přišlo zjevení v podobě robotické dívky Avy. Ex machina je komorní, dalo by se říci úsporný film s velmi inteligentním scénářem. Aby taky ne, Alex Garland pracoval na studium umělé inteligence a přípravě scénáře dobrých deset let. Caleb v něm přijíždí do vily Nathana, svého zaměstnavatele, kde zjistí, že má být součástí testování umělé inteligence. Jak dalece dokáže být Ava lidská? Dokáže vyvolat v člověku city? A co vše o tomto experimentu Nathan před Calebem tají? Film Ex Machina uchvátil kritiky, diváci si rozhodně také nestěžovali a hereččiny první nominace na Zlatý glóbus a cenu BAFTA byly na světě. Za zmínku jistě také stojí, že ač film stál pouhých 15 mil.$, získal Oscara za vizuální efekty a za svými zády nechal giganty jako Revenant: zmrtvýchvstání, Šílený Max: Zběsilá cesta nebo Star Wars: Síla se probouzí, což šokovalo celý filmový svět. Skoro všechny tyto snímky měly alespoň desetinásobný rozpočet. Důkaz, že i za málo peněz, se dají dělat divy.

Dánská dívka

Rok po úspěchu Ex Machiny se Alicia Vikander vrací k historické látce v koprodukčním snímku Dánská dívka. V ní zahrála dánskou malířku Gerdu Wegener, jejíž manžel se cítil býti ženou a byl prvním mužem, který postoupil operaci změny pohlaví. Režíroval Tom Hooper, autor Královy řeči či Bídníků. Látka pro někoho možná trochu problematická, Tom Hooper se však nezapřel a Dánská dívka opět sklízela vavříny. Pro Vikander z toho byla další nominace na Zlatý glóbus a cenu BAFTA za herečku v hlavní roli a hlavně jako druhá Švédka v historii získala Oskara za herecký výkon ve vedlejší roli. Pokud si říkáte, že tu něco nesedí, máte naprostou pravdu. Alicia měla správně bojovat i o Oscara v kategorii hlavní role. Ve filmu byla na plátně bez pár sekund hodinu, což při stopáži 119 minut dělá 49,9% času. Avšak v hlavní kategorii sklízela celý rok slávu Brie Larson za výkon ve filmu Pokoj a tak se distribuční společnost rozhodla vyslat herečku do bojů v druhé kategorii, která byla o něco „průchodnější“. Samozřejmě se to neobešlo bez povšimnutí a značné kritiky, sama herečka se k tomu ale nikdy nevyjádřila. Jisté je ale jedno, ať už si o férovosti tohoto kroku myslí kdo chce co chce, roli Gerdy zahrála Alicia Vikander skvěle a Oscara už jí nikdo nevezme.

Světlo mezi oceány

Válečný hrdina Tom hledá po válce klid své duše, proto přijme práci jako strážce majáku na odlehlém ostrůvku Janus. Osud tomu chce, že jeden ze zaměstnavatelů má půvabnou dceru, která se nakonec za Toma provdá a odstěhuje se s ním na Janus. Štěstí jim bohužel moc nepřeje, Isabel dvakrát potratí a naděje na vícečlenou rodinu pohasíná. Na obzoru se ale jednoho dne objeví loďka, v níž je ukryt mrtvý muž a malé děvčátko. Nahlásit jejich nález nebo si děvčátko ponechat? Tom se pere se svědomím a je nucen rozhodnout se mezi láskou a povinností. A jeho rozhodnutí radikálně zamíchá s životy hned několika lidí. Tak by se dalo shrnout dobové drama Světlo mezi oceány, které podle knižní předlohy zfilmoval Derek Cianfrance. S Alicií si tady zahrál Michael Fassbender. Film žádnou velkou díru do světa neudělal, ale rozhodně se jedná o kvalitní a povedený kus, ve kterém si mimo ústřední dvojice zahrála také Rachel Weisz. Snímek sice nijak zvlášť nezabodoval, Aliciin život ale přeci jen radikálně ovlivnil. Když vám prozradím, že se v říjnu loňského roku za Michaela Fassbendera provdala, asi vám bude jasné jak.

Tulipánová horečka

V minulém roce prosvištěla našimi kiny Tulipánová horečka, která byla diváky přijata velmi chladně. Pro Alicii byl tento film opět návratem k historickému filmu, možná ale i jeho neúspěch přispěl k tomu, že si od tohoto žánru od té doby dává pauzu. Malíř, který se zbláznil do mladé provdané ženy, jejíž portrét maloval, zkrátka nepřesvědčil. Ostatně příběh o tulipánové horečce se potýkal s těžkostmi už od samého počátku. V roce 2004 se měl látky ujmout John Madden, počítalo se s hereckými hvězdami jako Jude Lawe, Natalie Portman a Jim Broadbent a poměrně opulentní výpravou. Avšak krátce před začátkem natáčení Britská vláda zrušila daňový program a film šel kvůli financování ke dnu. V roce 2014 byl přiveden opět k životu, ale i této verzi trvalo tři roky od prvního sestřihu, než se dostala na plátna kin. Možná měly být tulipány po počátečních obtížích ponechány ladem, protože když se diváci nebaví, odrazí se to samozřejmě i na tržbách. A náklady na zfilmování tulipánové mánie z Amsterodamu 17. století nakonec dalece převýšily zisk.

Po výčtu těchto filmů je už asi jasné i těm, pro které Alicia Vikander nebyla příliš známou herečkou, proč jsou fanoušci hry či původních filmů Tomb Rider jako na trní. Lara Croft bude její de facto první vyloženě akční role a nikdo tak netuší, co může od této Švédky s jemným vzezřením čekat. Dobrá zpráva ale je, že Alicia má k tomuto příběhu velmi kladný vztah, protože i ona sama na hře vyrostla, takže snaha o perfektní výkon byla enormní. Vy můžete výsledek jejího snažení zhlédnout od 15.3., kdy se Tomb Rider vydá na cestu tuzemskými kiny.

A pokud vás tato herečka oslovila, zapište si do diářů také datum 26. 4. To totiž čeští distributoři vybrali jako termín premiéry dalšího filmu s touto něžnou kráskou. V milostném dramatu Až na dno si tentokrát zahraje mořskou bioložku a jako její manžel, tajný britský agent, se představí James McAvoy, který loni rozčeřil vody se svým Rozpolceným.

Viděli jste nějaký film s touto herečkou? A který máte nejraději?

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Celkem 5 příspěvků v diskuzi
Janca.W
hodně dávno
Což je přesně ten důvod proč jsem se zhrozila, když přišli se zprávou, že bude hrát Laru Croft...
ragelly
hodně dávno
To já ji vůbec neznám :D Upřímně jsem si až doteď myslela, že Lara bude její první role :D No tak...
Atticus
hodně dávno
Víceméně máš pravdu. Bude to její první pořádná role! :D