3. 3. 2018

Festivalové okénko: Febiofest 2018 - 1. část

Představujeme novinky a první ohlášené hosty 25. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest.

hlavní obrázek

Ani jsme se nenadáli a máme tu březen. Ten nám kromě jara přinese dokumentární žně v podání festivalu Jeden svět a také jeden z největších mezinárodních festivalů v ČR – pražský Febiofest, který pro toto vydání upoutal naši pozornost. Stejně jako v loňském roce budeme tomuto festivalu věnovat články dva, protože v tuto chvíli je stále ještě utajen program, avšak zajímavé informace z příprav a dění okolo už zveřejněny jsou.

MFFP Febiofest se tentokrát uskuteční v období od 15. do 23. března 2018 a představí více než 160 celovečerních filmů v rámci patnácti sekcí na více než 450 projekcích. Místa jsou již zavedená a prověřená, největší množství projekcí budete moci vidět ve smíchovském CineStaru a část programu bude opět možné zhlédnout také v multikině na Černém Mostě či v kině NFA – Ponrepo v centru Prahy. Pro mimopražské máme také dobrou zprávu. Letos se Febiofest ještě více rozroste do regionů. Celkem do 16 měst po celé České republice se přesune 26. března a filmové duše návštěvníků bude těšit až do 21. dubna. Také už se nemůžete dočkat?

Letošní ročník bude trochu speciální, Febiofest totiž oslaví již čtvrtstoletí své existence. Ano, neskutečně to letí. Letos bude mít tento sympatický festival za sebou 25 úspěšných let, během kterých jej navštívilo na 800 000 diváků. Ti zhlédli celkem 4 390 filmů ze 186 zemí světa v rámci 13 600 odpromí­taných hodin. Úctyhodná čísla, no ne? To se sluší oslavit. Samozřejmě minimálně návštěvou festivalu, kde k této příležitosti můžete zajít třeba na filmy ze speciální sekce s názvem Best of. Ta uvede deset divácky nejoblíbenějších snímků, které byly v minulosti českému publiku poprvé představeny právě na Febiofestu. Dny, kdy se budou filmy vybírat na základě hodnocení na našem webu, jsou zatím bohužel stále otázkou daleké budoucnosti, musíme se tedy spokojit s tím, že filmy byly do této sekce vybírány na základě hodnocení na konkurenčním filmovém portálu csfd.cz. To ale jistě skousneme, neb na nás čekají tituly jako Lola běží o život režiséra Toma Tykwera, Mulholland Drive Davida Lynche či Pianista Romana Polanského. Posledně jmenovaný uvedl svůj film na Febiofestu osobně před 15 lety a rozhodně stojí za zmínku, že letos se v sekci Masters objeví jeho novinka – drama Podle skutečné události.

Sekce Best of ale samozřejmě není jediný počin k oslavě 25. výročí. Pořadatelé si pro nás připravili lahůdku v podobě festivalového stanu na Václaváku. Ten bude zpřístupněn již 9. března a budete si v něm moci užít zdarma mnoho zajímavých filmů. Hlavním programovým tématem stanu bude letošní 100. výročí založení Československého státu. Ve spolupráci s Českou televizí, FAMU, NFA a dalšími se představí program, který reflektuje dějiny našeho státu jak v hrané, tak i v dokumentární tvorbě. V dopoledních hodinách bude stan patřit především dětským divákům, po poledni pak budou na programu dokumentární, hrané i animované krátké studentské filmy. Během dne projekce upozorní na 25. výročí samotného festivalu a připomene nejlepší momenty z Festivalových vteřin či nejzajímavější rozhovory s našimi zahraničními hosty. FAMU přispěla cyklem studentských filmů bývalých, ale i současných slavných absolventů. Podvečery budou patřit výběru z klasických českých filmů, které tak představí to nejlepší, co u nás od roku 1918 až do současnosti vzniklo (např. Stavitel chrámu, Transport z ráje, Starci na chmelu, Skřivánci na niti či Rozmarné léto). Součástí večerních projekcí bude také dokumentární film Jana Strejcovského Komplex Epopeje, který festival představí ve světové premiéře. Takže je rozhodně na co se těšit.

Když už jsme se dotkli doprovodného programu, kam festivalový stan na Václaváku také patří, prozradíme vám i další chystané akce. Letos je toho opravdu hodně. Kromě nejrůznějších hudebních klubů, ve kterých se uskuteční klubové noci a audiovizuální večery, můžete očekávat také filmová menu ve vybraných restauracích, koncerty filmové hudby, výstavy s filmovým programem, doprovdoné workshopy s filmovou tematikou a divadlo či taneční vystoupení. Zkrátka slavit se bude mohutně. Na podrobné rozepsání nemáme prostor, je toho zkrátka obrovské množství, takže určitě zamiřte sem, kde si můžete prostudovat podrobnosti. A určitě mezi filmy na nějakou akci vyrazte, bude to stát za to.

Na našem fóru jsme vás již před nějakým časem lákali do divácké poroty sekce Nová Evropa, která na Febiofestu tradičně uděluje cenu Grand Prix. Kdo se přihlásil a dostal mezi 33 vyvolených, neprohloupil. Čestnou předsedkyní poroty se pro letošní rok stane zpěvačka Marta Kubišová. Tato sekce je určena pro začínající filmaře, kteří na festivalu uvedou svůj první nebo druhý snímek, takže jako porotci můžete být u zrodu nové hvězdy filmového světa. A kdo tohle může říct…

Novinkou letošního festivalu jsou divácké akreditace. Jsou nabízeny třídenní, pětidenní či devítidenní. Kromě levnějších vstupenek na projekce zahrnují také vstupy zdarma či se slevou na doprovodný program festivalu, od pětidenních výše potom i slevu na Culinary Cinema a u nejširší varianty také například festivalové dárky a mnoho dalších výhod. Takže pokud stejně jako já patříte k nadšencům, kteří si dají během festivalu alespoň deset filmů, tato nabídka by se vám mohla líbit. Prodej akreditací je již v plném proudu na webu festivalu.

Zda se vyplatí v rámci akreditace nabízená sleva na Culinary Cinema, zjistíte hned vzápětí. Toto filmovo-labužnické spojení letos proběhne již po čtvrté. Po tři večery budete mít možnost zhlédnout film a potom zakusit menu, které daný film inspiroval jedny z nejuznávanějších šéfkuchařů českých luhů a hájů – Marka Fichtnera, šéfkuchaře restaurace hotelu Augustine a Marka Raditsche, šéfkuchaře známé restaurace Kampa Park. Večery budou probíhat od 16. do 18. března a hned první večer návštěvníky čeká film Paříž počká debutující režisérky Eleonor Coppoly, v hlavní roli s Diane Lane. Následně vás v sále navnadí dánský dokumentarista Rasmus Dinesen (možná osobně, protože se na festival přijede podívat) a jeho Michelinské hvězdy: příběhy z kuchyně, snímek, který nahlíží na každodenní život kuchařských superstar. Poslední večeře bude potom spojená s akční Bitvou kuchařů čínského režiséra Yip Wai Mana z prostředí street food kuchařů. Servírovány budou lahůdky jako tataki z lososa, býčí oháňka s černým lanýžem či hruškový tarte tatin. Tak co, jdete do toho?

Teď už jistě netrpělivě čekáte na nějaké střípky z programu a první ohlášené hosty. Pojďme tedy na to. Velkým lákadlem je návštěva představitele bratra Sherlocka Holmese Mycrofta ze seriálu Sherlock, herce a komika Marka Gattise, který v pátek 16. března představí na Febiofestu svůj osmidílný seriál Queers. Tato britská hvězda se objevila také například jako Tycho Nestoris v seriálu Hra o trůny, Prince Regent v seriálu Taboo, Gattise najdete i v seriálu Hercule Poirot či ve filmu Woodyho Allena Match Point. Je ale také velmi úspěšný scénárista, režisér a producent. Podstatnou část jeho scénáristické kariéry zabírá právě seriál Sherlock, který také koprodukuje, a jeho další životní i scénáristickou vášní je seriál Doktor Who. Takže obrovské lákadlo i pro kolegy ze Serialzone!

Kdo netrpělivě čeká na premiéru Ismaelových přízraků, které se do našich kin chystají 22. března, určitě by měl dorazit do kina již o dva dny dříve. V rámci profilu francouzského režiséra Arnauda Desplechina představí 25. ročník Febiofestu režisérskou verzi právě tohoto snímku, který zahajoval 70. Mezinárodní filmový festival v Cannes 2017. V hlavních rolích dramatu se představí hvězdné herecké obsazení: Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Mathieu Amalric či Hippolyte Girardot. Režisér spolu s hercem Hippolytem Girardotem uvedou film na tomto promítání osobně. A to byste rozhodně neměli vynechat. Ohlášení hosté postupně přibývají, takže pokud rádi po filmu diskutujete s tvůrci, sledujte na festivalových stránkách sekci hosté.

A jsme u programu. Od loňského ročníku působí na pozicích uměleckých ředitelů festivalu Anna Kopecká a Michal Hogenauer, kteří přinesli novou koncepci celkového pojetí programu. Festival má čtyři hlavní sekce, mezi které se řadí Central Park, ve kterém se potkávají distribuční předpremiéry, premiéry českých snímků a divácké filmy s filmovými hvězdami pro všechny. Na druhé straně jej vyvažuje sekce Panorama, jež mapuje trendy a oceňované snímky z významných světových filmových festivalů. Vlajkovou lodí programu je soutěžní sekce s názvem Nová Evropa, ve které se nachází deset silných autorských filmů začínajících filmařů. Protipólem je jí pak sekce Masters, která nabízí zavedené režiséry zvučných jmen a jejich poslední filmy. „Zůstáváme věrni i několika sekcím, které reprezentují filmy z jednotlivých regionů. Máme tak sekci zabývající se asijskou, balkánskou či skandinávskou oblastí, ale také filmy nezávislých autorů z USA. V sekci Queer Now promítneme opět díla dotýkající se témat identity a orientace. A Noční cirkus je sekcí pro fanoušky akčních a hororových filmů,“ dodala Anna Kopecká.

Sekce Masters letos představí 12 filmů, mezi kterými nebude chybět například poslední film iránského režiséra Abbase Kiarostamiho 24 obrzů, nejnovější snímek amerického režiséra Terrence Malicka Song to Song s Ryanem Goslingem, Rooney Marou a Michaelem Fassbenderem. Novinky doplní speciální projekce dvou u nás téměř neznámých, nově restaurovaných filmů příslušníků Francouzské nové vlny – televizní film Vzestup a pád malé filmové společnosti Jeana-Luca Godarda a Out 1: Noli me tangere – dvanáctihodinový opus Jacquese Rivetta. Ano, čtete správně, dvanáctihodinový. Ale nebojte se, i tvůrci programu si uvědomují, že lidé musí přijímat tekutiny a stravu, což vede zákonitě i k potřebě občas si odskočit, takže bude tato specialitka rozdělena do dvou dnů.

A na závěr ještě zmínka o česko-slovenských filmových počinech, které nás na festivalu čekají. Neděste se, šílenosti tipu Troškových Čertovin tady nenajdete. Program nabídne například snímek Tlumočník s Jiřím Menzelem a Peterem Simonischkem v režii Martina Šulíka či dokument o přírodě Planeta Česko Mariána Poláka. S velkým očekáváním bude uveden i dokumentární snímek o amerických filmařích Martinu a Ose Johnsonových režiséra Jana Svatoše s názvem Archa světel a stínů. Světovou premiéru na festivalu bude mít také dokumentární snímek režiséra Jana Strejcovského Komplex Epopeje o Muchově souboru pláten Slovanská epopej na tour po Japonsku. Během putování dvaceti velkoformátových obrazů režisér zkoumá rozporuplné vnímání odkazu Alfonse Muchy.

To jsou tedy zatím zveřejněné informace k letošnímu 25. ročníku, v druhém článku věnovaném MFFP Febiofest vám již přineseme programové tipy. Tady nás ale pořadatelé letos překvapili novinkou ne úplně pozitivní. Zatímco v minulých letech se program zveřejňoval týden před zahájením předprodeje, takže nebyl problém vložit všech 150 filmů do databáze, vytvořit pro vás přehledné seznamy filmů z jednotlivých sekcí, vybrat zajímavé snímky a spojit je do článku, tentokrát budeme mít na všechno dny jen dva. Program bude totiž zveřejněn 6. března a pokladny Cinestaru se potom otevřou ve 12 hodin 8. března. Před začátkem předprodeje tedy článek publikovat nejspíš nestihneme, vynasnažíme se ale, aby byl hotov co nejdříve. Do té doby můžete vyrazit třeba do kina, oceňovanými filmy se to tam teď jen hemží…

Kdy a kam vyrazit?

Praha 15. 3 – 23. 3. 2018
České Budějovice 26. 3 – 28. 3. 2018
Hradec Králové 27. 3 – 29. 3. 2018
Plzeň 28. 3 – 30. 3. 2018
Chomutov 29. 3 – 30. 3. 2018
Děčín 3. 4 – 5. 4. 2018
Jihlava 4. 4 – 6. 4. 2018
Pardubice 5. 4 – 8. 4. 2018
Kladno 6. 4 – 8. 4. 2018
Vsetín 9. 4 – 11. 4. 2018
Mikulov 10. 4 – 12. 4. 2018
Liberec 11. 4 – 13. 4. 2018
Beroun 12. 4 – 14. 4. 2018
Ostrava 16. 4 – 18. 4. 2018
Brno 17. 4 – 19. 4. 2018
Zlín 18. 4 – 20. 4. 2018
Olomouc 19. 4 – 21. 4. 2018

Úvodní fotografie a fotografie Marka Gattise – © MFF Praha – Febiofest

Janca.W
Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio. Zatím se musíte spokojit s tím, že umí číst a psát.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil! Buď první!